Една година в Белия дом: Тръмп вся раздори и разделения

Критиците се опасяват, че Уолстрийт е взел властта, а не народът
18 яну 2018 21:00, Елка Василева
47
Една година в Белия дом: Тръмп вся раздори и разделения
Снимка: архив, Reuters

Доналд Тръмп започна президентското си управление с гневен изблик на 20 януари 2017 г. Мнозина наблюдатели отбелязаха, че неговата 16-минутна реч при встъпването му в длъжност приличаше повече на тирада, отколкото на по-идеалистичните речи на предишни такива церемонии. Рушителят бе пристигнал във Вашингтон, пише ДПА.

Някои от най-острите реплики в речта на Доналд Тръмп по случай встъпването му в длъжност на 20 януари 2017 г. бяха тези, в които той описа действителността, според него, за много граждани на САЩ.

В хладния и на моменти дъждовен ден той говори за "ръждясващи заводи, разпръснати като надгробни плочи", училища, в които младите хора "са лишени от всякакво знание" и "престъпността, бандите и наркотиците" и обеща: "Тази американска касапница престава тук и сега."

Макар и 45-ият президент за кратко да призова към единство, посланието му този ден не беше за помирение или надежда. Победата не бе променила предизборната му упоритост.

"Ние, гражданите на Америка сега сме обединени в голямо национално усилие да възстановим страната си и да върнем обещанието й за всички нас", каза той.

Първата му година обаче донесе най-вече разделения: чернокожи срещу бели, имигранти срещу граждани, богати срещу бедни, леви срещу десни и националисти срещу глобалисти. Хората стават все по-непримирими в позициите си и все повече се отдалечават от центъра.

Макар политолозите да казват, че разделението в Америка не е започнало в този ден, те са съгласни, че пропастта се е разширила, откакто популисткият президент встъпи в длъжност.

Изследване на центъра Пю показва, че за 60 процента от американците отношенията между различните етноси са се влошили, което подчертава расовото разделение в страната.

Тръмп говори и за върхушката и за целта си да върне властта на народа.

"Твърде дълго една малка група в столицата на страната ни жъне плодовете на управлението, докато обикновените хора поемат цената му. 20 януари 2017 г. ще бъде запомнен като деня, в който обикновените хора си върнаха властта", каза Тръмп.

В действителност никога досега не е имало толкова много представители на едрия бизнес в толкова близки отношения с президента. Критиците се опасяват, че Уолстрийт е взел властта, а не народът.

Макар и да спази обещанието си да разбие политическата върхушка, той може да не е предвидил острата реакция на собствената си партия.

Водещи републиканци са недоволни от политическите му решения, изявленията и туитовете му по редица поводи. В Сената, където републиканците държат мнозинство, много от сенаторите смятат Тръмп за вреден.

Самият Бял дом на практика няма републиканци от върхушката на водещи длъжности, след като Шон Спайсър напусна поста говорител, а Рейнс Прибъс бе заменен от бившия генерал Джон Кели като началник на кабинета.

Най-важните постове в кабинета са запълнени от бивши военни и финансисти.

Във външната политика някои от най-важните му решения бяха взети едностранно. Той изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и подразни съюзници в Близкия изток с решението си да признае Ерусалим за столица на Израел.

Илейн Камарк от института Брукингс смята, че първата година от управлението на Тръмп "е една голяма самонанасяна рана".

Тръмп не е изпълнил почти никое свое обещание, каза тя. Той настрои против себе си сенатори от собствената му партия и скъса отношенията със съюзници.

Тръмп отправи предупреждение към съюзниците на САЩ и към всеки друг в речта на встъпването си в длъжност, когато каза "от днес нататък Америка ще е на първо място". Той каза, че американците ще възстановят страната си с американски труд и ще следват две правила: "купувайте американски продукти и назначавайте американци". В резултат на това споразумението за свободна търговия, което се договаряше със страните от Тихия океан, бе анулирано дни след встъпването в длъжност на Тръмп, а съществуващото от над 20 години Северноамериканско споразумение за свободна търговия се предоговаря и може да се разпадне.

Това е начинът, по който Тръмп се бори за американците с всичките си сили, както обеща в деня на встъпването си в длъжност.

Американците обаче трябва да проявят търпение, докато го чакат да изпълни другото си обещание - "Америка да започне отново да побеждава, да побеждава като никога досега". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли защо Тръмп спря разни ТПП-та и тем подобни?Те изсмукват тотално всичко от държавите,в буквалния смисъл! И големите монополни фирми на 2-3 държави от ЕС щяха да изсмучат държавата им,както на правиха и с други държави.Доворите се пазат в тайна минимум пет години.Нашия *** ***,може и да не са разбрали или прочели,защото в ГЕРБ са събрани най-простите овце.
37
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 6 години
Критиците марксисте се опасяват, че ...
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще хапнете и вие дедовийо!
35
0
 
4
 
! Отговори
Jert преди 6 години
Тръмп е гигант!!!! Имате ли си само наидея що народ е против него, какви пари и интереси се опитват да го клатят, но стои дъртата и не мисли да си ходи. Няма досега подслушван избран президент от ФБР, пълна измишльотина са намеса на руснаците в изборите с цел да се клепа; събота на всяка стъпка... Абе то е цяло чудо, че и това е постигнал човека. Говори се, че скоро ще се почват арести на фигурки от елита, еми нямам търпение да видя...
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разделението = чернокожи срещу бели- жени срещу мъже- хомосексуални срещу хетеросексуално и т.н. НЕ БЕ СЪЗДАДЕНО ОТ ТРЪМП.А бе насаждано от Противниците му. И до ден днешен разигеават тази карта,ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПРЕПИСВАТЕ ФЕЙК НЮЗ.Когато(и ще стане) Тръмп пресуши Блатото , и метастазите му в Европа ще изчезнат. До тогава ще ритат и хапят панически, ама собствените им народи ще им набият канчетата.
33
1
 
6
 
! Отговори
jddn преди 6 години
Най-големия! Мразят го, защото няма нищо общо с илюминатските *** Клинтън, Буш и Обама!
32
1
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Единствения човек успял да бие медийте и то не кои и да е медий а американските които са най-силни като цяло. И ги е хванал за гушата и не ги пуска докато не им види сметката за което му права едно голямо ЕВАЛА. За да успееш да ги биеш корпорации се иска много акъл и правилна стратегия. Ясно е че няма кои да го бие на избори там в скоро време.
31
1
 
6
 
! Отговори
контекст преди 6 години
Как само се саморазграничиха от Тръмп и го обявиха за проблем! Ами нали избори спечели, народът го избра честно в избори. Как така го "извадиха" от контекста и Америка ни лук яла ни лук мирисала. Къде е Америка и каква е тя? Напротив- за нас се казва- бившата комунистическа държава е най- бедната и корумпираната в ЕС. Няма "отделяне" на бате или комунистите или някоя изкупителна жертва- директно се заковава страната с населението. В Америка , обаче- не- Тръмп сам е проблема.
30
2
 
1
 
! Отговори
White falcon преди 6 години
До 35 АнонименАко е бял не означава че е умен.И в нашата бедна страна има много бели човеци но са прости и крадливи.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп разбърка блатото на левичарите на Обама и баба Клинтън , които бяха свикнали на далавери и не им пукаше от нищо. Сега обаче е друго време и доста зор ще видят . Тръмп е умен, бял и богат . Големите медии, направи ги за смях пред целия свят . Браво на великия Президент-Тръмп.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е поръчка на Сорос срещу Дончо
27
2
 
11
 
! Отговори
Един преди 6 години
Удри, бай Тръмпе, по тая либерална ***!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЪМП КАЗА ОЩЕ НЕЩО, КОЕТО Е ПРОПУСНАТО УМИШЛЕНО ТУК:АМЕРИКАНСКИТЕ МЕДИИ СЪЗДАВАТ НАЙ-МНОГО ФАЛШИВИ НОВИНИ В СВЕТА.
25
1
 
8
 
! Отговори
ТОВА Е САЩ преди 6 години
В хладния и на моменти дъждовен ден той говори за "ръждясващи заводи, разпръснати като надгробни плочи", училища, в които младите хора "са лишени от всякакво знание" и "престъпността, бандите и наркотиците" и обеща: "Тази американска касапница престава тук и сега."..................................ПРИЗНА ТРЪМП
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина образцов президент. Дай боже на всяка страна по един такъв. При него нещата се получават от само себе си.
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23 "Тръмп на 70 години говори по половин час без листче и залата го слуша със затаен дъх." Общо вчето говори глупости и после обкръжението му трябва да обяснява какво е искал да каже.Иначе Тръмп и близките му в момента правят милиони, като застилат добре пътечката за лични облаги през следващите няколко години. След това ги боло ***. Избирателите му ще се хванат за палците след няколко години, когато стартитар Тръмп ефекта върху всички класи до средната.
22
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-великата страна си избра най-силната личност за президент.Тръмп на 70 години говори по половин час без листче и залата го слуша със затаен дъх. За сравнение, Путин си устройва отговаряне на предварително репетирани въпроси.
21
6
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Боже имало и безкрайно кухи българи. Ако погледнеш икономиката на САЩ във времето ще видиш, че при тоя *** нещата не са по-добре от това което Обама е направил. Много си *** бе Саше, даже една графика не може да прочетеш бе ейй!!! Този *** дето само омраза и простотия са му в устата трябва да го изнесат в една турция дето и ти си за там. Кухо кухо ама то направо..
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам, че статията е преписка от типичната лява медия, която се надпреварва да демонизира Трумп. Истината е, че разделението, за което авторът говори бе направено в 8-те години на Обама. Въпреки колосалните пречки от страна на демократите и част от републиканците подплатени с ежедневни интриги, измислени скандали и неверни истории, Трумп успя да постигне значителни успехи за икономиката, правовата система и сигурността. Има още много какво да прави, но той е на прав път.
19
10
 
7
 
! Отговори
**** преди 6 години
Тръмп незнам как е задействал икономиката,но увеличи държавният дълг още трильони,а във форт нокс където се съхранява златото,американско злато почти няма,и то от много отдавана и за това долара няма златно покритие,там е златото на Германия и Франция,Германците от кога си го искат,на сащ неискат да го върнат,и трябва да обявят фалит.