Москва обвини Киев, че се готви за нова война

Повод за това е приетият закон за реинтеграция на Донбас
119
Москва обвини Киев, че се готви за нова война
Снимка: архив, Ройтерс

Русия обвини украинските власти, че се готвят за нова война, след като парламентът в Киев прие закона за реинтеграция на Донбас, определящ въоръжения конфликт в източната част на страната като "временна руска окупация", предадоха Франс прес и ТАСС.

"От момента на одобряването му на първо четене, на 6 октомври миналата година, този документ претърпя известни корекции, но запази главната си цел - да подкрепи законово линията на Киев за решаване на "Донбаския проблем" по силов път", се казва в комюнике на руското външно министерство.

"На практика Порошенко получава неограничени, близки до диктаторските правомощия за потискане на инакомислието и недоволството. Това може да бъде определено само като подготовка за нова война", заяви руското външно министерство.

"В закона се заявява безапелационно, че Русия била извършвала престъпен акт на агресия срещу Украйна", се посочва в комюникето.

"Фактически Киев се опитва да отхвърли отговорността за разрушенията и страданията, които носят на народа необмислените действия на украинските власти и да прехвърли вината на Русия", се посочва в документа и се отбелязва, че приемането на закона е съвпаднало с обявената от Вашингтон готовност да достави на Украйна смъртоносни оръжия.

За съжаление, сме свидетели как се създава ситуация, в която има опасност от ескалация на напрежението в Украйна с потенциално непредсказуеми последствия за общия мир сигурност, предупреждава външното министерство.

"Киев погребва постигнатите в Минск споразумения и всички съществуващи механизми за търсене на взаимноприемливи решения за преодоляване на украинската криза, включително "нормандския формат", се казва в комюникето, цитирано от ТАСС.

Конфликтът в Източна Украйна започна след свалянето на проруския президент Виктор Янукович. От април 2014 г. загинаха над 10 000 души. Споразуменията от Минск, подписани през февруари 2015 г. с посредничеството на Русия, Франция и Германия, позволиха намаляване на интензивността на боевете, но не доведоха до политическо уреждане на конфликта, припомня АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
3
 
! Отговори
А преди 6 години
До Анонимен"А всички райони населени с турци да се присъединят ли към Турция?"Един фоб предлагаше тази идея...всички руснаци да се присъединят към РФ, все едно, че казва нещо страшно:)Ако им забраним език и право да се наричат турци , каква би била реакцията им ? Сега, а не 1989г.
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим, Донбас и всички райони, населени с руснаци трябва да се присъединят кънм РФ!.А всички райони населени с турци да се присъединят ли към Турция?
89
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Иво ХристовТака е . Общо около 15000 км2 , но там живеят около 4 млн граждани и на референдума 2014г 70% се явиха и от тях 90% гласуваха за независимост с идея да се присъединят към РФ
88
17
 
14
 
! Отговори
Иво Христов™ преди 6 години
Украйна вече има безвизов режим с ЕС, освен това има статут на най-облагодетелствана нация в търговията със САЩ и договор за военна помощ пак със САЩ. Освен това Великобритания и САЩ са гаранти за нейния суверенитет. Така че Путин може само да праща отпускари, не може да направи нищо по-официално. Рано или късно Украйна ще се въоръжи и ще си върне като минимум окупираните части от Донецка и Луганска области. А те не са никак големи - общо частта под окупация е колкото Софийска област.
87
4
 
5
 
! Отговори
А преди 6 години
До мазепаИма държава Украйна и тя е в ЕвропаУкрайна европейска държава ли е ? Или е евразийска олигархия?
86
6
 
21
 
! Отговори
А преди 6 години
До мазепа"Крим, Донбас и други райони населени с руснаци нямат място в Украйна и Европа. Да си седят в Русия"Точно това трбваше да направи Путин 2014г, но той -не, международно право...Все едно американите го спазват...ЧКрим, Донбас и всички райони, населени с руснаци трябва да се присъединят кънм РФ!
85
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще влезе, ще влезе Украйан в ЕС, в това няма никакво съмнение. След 10-20 години ще се стабилизират нещата и ще я направят първо асоцииран член на ЕС както Туриця която е асоцииран член на ЕС от 1963 година, след още 50-60 години асоциирано членство около 2110г -2120г година Украйна ще стане и член на ЕС, в това няма никакво съмнение.
84
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо издиша като спукан плондир ЕС...
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
86 има има а като не ти отърва марш навън да видиш кво е без ЕС
82
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то има ли още ЕС?
81
8
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
Има държава Украйна и тя е в Европа ведно с 5% от световните запаси на желязна руда и 420млн дка земя. Въпросът е приключен.
80
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
81 Хохле ти какво правиш в Европейска България и в ЕС въобще я марш зад Урал
79
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите хем казват, че няма държава Украйна, хем нямало да влезе в ЕС !
78
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилските сълзи за Украйна, по-голями от крокодилските !
77
12
 
8
 
! Отговори
Хохол преди 6 години
Само няколко (от по-глупавите) европейски лидери, все още не са разбрали, че ЕС на практика вече не съществува. Така, че да спорите тук дали Украйна ще влезе някога в ЕС, е безсмислено. По добре се замислете къде ще влезе България - в Евразия на Путин, или в новата Османска империя на Ердоган. Помислете, малко вероятно е, но все пак може и да ни питат къде искаме.
76
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна не може да стане асоцииран член на ЕС въпреки обещанията от Брюксел и жабетата които изручаха, но ако още 20-30 години руча жабета може и да стане асоцииран член на ЕС, с търпения и ручане на жабета всичко се постига, в това няма никакво съмнение.
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На 11 юли 2017 г. Съветът прие решение за сключване на Споразумението за асоцииране с Украйна от името на Европейския съюз."Украйна дори и асицииран член не можа да стана. Предложиха и едно споразумение за някакво хипотетично асоцииране в ЕС, докато Турция е асоцииран член на ЕС от 1963 г.
74
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна предстои да стане асоцииран член на ЕС - въпрос на време !В това никой не се съмнява.
73
5
 
12
 
! Отговори
Хохол преди 6 години
До 69 и останалите центаджии които коментират без въобще да имат представа за какво става въпрос.Да, украинците не харесваха корумпирания Янукович, но преди десетина дни една украинска телевизия зададе въпроса - искате ли да се върне корумпирания (точно така го нарекоха) Янукович? 92% отговориха положително... та прави сметка какви днес са на власт в Украйна.Байдън преди месец издаде мемуарите си за събитията в Украйна, където гордо подчерта как е манипулирал и Янукович и днешните серсеми.
72
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна никога няма да бъде член нито на НАТО нито на ЕС, дори асоцииран член на ЕС не и позволиха да стане.