Москва обвини Киев, че се готви за нова война

Повод за това е приетият закон за реинтеграция на Донбас
119
Москва обвини Киев, че се готви за нова война
Снимка: архив, Ройтерс

Русия обвини украинските власти, че се готвят за нова война, след като парламентът в Киев прие закона за реинтеграция на Донбас, определящ въоръжения конфликт в източната част на страната като "временна руска окупация", предадоха Франс прес и ТАСС.

"От момента на одобряването му на първо четене, на 6 октомври миналата година, този документ претърпя известни корекции, но запази главната си цел - да подкрепи законово линията на Киев за решаване на "Донбаския проблем" по силов път", се казва в комюнике на руското външно министерство.

"На практика Порошенко получава неограничени, близки до диктаторските правомощия за потискане на инакомислието и недоволството. Това може да бъде определено само като подготовка за нова война", заяви руското външно министерство.

"В закона се заявява безапелационно, че Русия била извършвала престъпен акт на агресия срещу Украйна", се посочва в комюникето.

"Фактически Киев се опитва да отхвърли отговорността за разрушенията и страданията, които носят на народа необмислените действия на украинските власти и да прехвърли вината на Русия", се посочва в документа и се отбелязва, че приемането на закона е съвпаднало с обявената от Вашингтон готовност да достави на Украйна смъртоносни оръжия.

За съжаление, сме свидетели как се създава ситуация, в която има опасност от ескалация на напрежението в Украйна с потенциално непредсказуеми последствия за общия мир сигурност, предупреждава външното министерство.

"Киев погребва постигнатите в Минск споразумения и всички съществуващи механизми за търсене на взаимноприемливи решения за преодоляване на украинската криза, включително "нормандския формат", се казва в комюникето, цитирано от ТАСС.

Конфликтът в Източна Украйна започна след свалянето на проруския президент Виктор Янукович. От април 2014 г. загинаха над 10 000 души. Споразуменията от Минск, подписани през февруари 2015 г. с посредничеството на Русия, Франция и Германия, позволиха намаляване на интензивността на боевете, но не доведоха до политическо уреждане на конфликта, припомня АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия води необявена, ***, чегеджийска война срещу героичния славянски народ на Украйна.
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Журналята от Франс прес къде видяха овбинение? В документа няма и най-малък намек за обвинение. Просто комюникето (комуникацията за Украйна) на руското външно министерство с остър дипломатически тон предупреждава Украйна, а не я обвинява, защото на всеки е ясно колко би продължила и какъв ще бъде изхода от една война на Украйна с Русия. А НАТО и триполовите само ще гладат и пръста си няма да мръднат.
9
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна се освободи от руския гнет, както България от турско робство и с това брат по съдба.
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да им помогнат да стане хубав бой с руснаците.
7
9
 
12
 
! Отговори
Хохол преди 6 години
До Майдана в Киев, си мислех, че ние сме най-глупавия народ търпящ продажните политици да го лъжат, крадат и продават. Сега като Гледам Украйна... чак не ми се вярва до какво масово затъпяване може да се стигне. Като гледам новините им, имам чувството, че са станали жертва на масово лишаване от мозък.Току що гледах в ютуб един украински клип, как почвали да купуват шистов газ от САЩ, и една радост в коментарите... сега разбирам и ние що не сме много умни - Аспарух от Украйна е дошъл.
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 1 преди 6 години
Кви братя и сестри могат да ни бъдат тия фашисти ве *** ? Езиците които не понасям са Литовския, Полския, Румънския и Унгарския.Украинския е смесица от първите два и Руски отврат.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен до 1 преди 6 години
Абе психопат ти виждал ли си украинец на живо ?
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да мирясат скоро, пак бой ще има.
3
13
 
30
 
! Отговори
888 преди 6 години
Тъпите украинци друго няма какво да измислят...то всъщност господарите им отвъд океана им го заповядаха! Но ....после ще се питат и маят-ама защо,ама какво,как стана така? като ядат голямата хурка и търсят къде да се спасяват! Само Савченко им каза истината в очите но .....зомбитата са си зомбита! като нашите българските!!!
2
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окрайна да се разпада на няколко части и това е. И без друго няма нужда от подобна държава. Русия да си вземе нейното, Полша да си вземе нейното и то не остана - един Киев, дето да си седят "окраинците" и да плещят колко са велики.
1
36
 
21
 
! Отговори
Слава Україні!&# преди 6 години
Слава на нашите украински братя и сестри - защитници на свещените граници на Европа от болшевишките пълчища на Мордор!