Добър китаец, лош китаец: Тотален контрол над хората

Експеримент обхваща почти всички сфери от ежедневието
19 яну 2018 22:11, Елка Василева
68
Добър китаец, лош китаец: Тотален контрол над хората
Снимка: архив, Reuters

Китай възнамерява да подложи гражданите си на тотален контрол. Да наказва лошите и да поощрява добрите. Така например който не посещава редовно родителите си, ще трупа черни точки и може да очаква неприятни изненади, пише Дойче веле.

Добър човек ли си? Китай ще помага на гражданите си, които не могат да отговорят утвърдително на този въпрос. Правителството там планира да въведе обхватна система за социален скоринг, която да съдържа не само оценка на финансовия бонитет, но и на социалното поведение.

Онези, които например не посещават редовно възрастните си родители, ще получават черни точки. Също както и хората, които пресичат улиците на червено или изхвърлят битовите си отпадъци на непозволени места. Централнокитайският град Джънджоу пък още отсега е предприел нещо срещу онези китайци, които не спазват съдебни разпоредби: при всяко вдигане на телефонната слушалка специално съобщение им напомня за техните пропуски.

Проектът на бъдещето

Това са само някои от над 40-те различни експеримента, провеждани в момента на общинско равнище, с които правителството иска да установи как най-добре да реализира предвидената система за социален скоринг. Впрочем, всички, които пътуват по автомагистралите на Китай, отдавна вече не се учудват, че камерите за видеонаблюдение са навсякъде.

За целите на държавната система за социален скоринг ще се използват както наличните данни от службите за гражданско състояние или училищните власти, така и различни видове оценки от всевъзможни компютърни приложения. Роля ще играе и поведението на юзърите в интернет. Системата ще включва освен това автоматично генерирани данни от камерите за видеонаблюдение на обществени места, които имат и функции за разпознаване на лица.

"Става дума за много обхватен проект, който се разпростира над почти всички сфери от ежедневието", се казва в анализ на Берлинския институт за китайски изследвания ("Меrics")  от декември 2017.

В анализа се казва, че срещу заплануваната система няма почти никакви критики. "Никой не поставя под въпрос ползата от подобна система като цяло", пише там. Вместо това се обсъждали единствено някои технологични трудности, свързани с обединяването на всички данни в обща мрежа, както и опасността от евентуалното им попадане в ръцете на частни фирми.

"Макар темата да е представена в китайските медии, сред обществото все още не се води истинска дискусия по този въпрос", казва китаистът Бьорн Алперман от университета във Вюрцбург и добавя: "Повечето хора вярват, че всичко това изобщо не ги засяга".

Добър китаец, лош китаец

Основни елементи в бъдещата система са наказанието и поощрението. Онези, които не се държат добре, ще бъдат наказвани. Образцовите граждани пък ще бъдат поощрявани. Хора, на които не може да се гласува доверие, още отсега нямат право да купуват билети за самолетни полети или за високоскоростни влакове, нито пък могат да изпращат децата си в частно училище.

Възможностите на подобни системи си проличаха, когато през 2016 година частната система за кредитен скоринг "Sesam Credit", дъщерно предприятие на концерна Alibaba Group, блокира близо 7,3 млн. резервации за самолетни полети на хора с отрицателен скоринг. Експериментира се и с даването на данъчни предимства на образцови граждани или с отпускането на опростени митнически процедури за предприемачи, заслужили доверие.

Публикуването на данните е не само желано, но и се посреща от държавна страна с истински възторг, твърдят експертите на "Меrics". "Публичното опозоряване на хора чрез публикуването на техни имена, снимки, номера на лични паспорти, а в някои случаи дори и на техните адреси, е основна съставна част на системата", казват експертите.

Държавните служби твърдят дори, че тяхната система ще помага и на потенциалните кандидати за женитба. Един поглед върху данните бил достатъчен, за да стане ясно дали бъдещият партньор заслужава да му се има доверие.

Засега експериментите ще продължат до 2020. Но вероятно след това ще бъдат изпробвани и нови методи. "Проблем е, че изобщо не се знае по какъв алгоритъм и по какви критерии ще се съставят оценките. Цялата система е абсолютно непрозрачна", твърди Алперман. Експертът обаче предполага, че прилагането ѝ в цялата страна вероятно ще отнеме много години, тъй като за целта са нужни огромни инвестиции.

Но стигне ли се дотам, не е изключено системата да се превърне в експортен шлагер – ако например китайското правителство продаде технологията, стояща в основата на проекта, на някой друг авторитарен режим. Президентът Си Цзинпин във всеки случай не пропуска възможност да обяви китайския модел като алтернатива за бъдещето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
0
 
! Отговори
:) преди 6 години
гледайте мангата Psycho-Pass. Същото е като това решение в развитие :)
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четете бе. Оруел в 1984 Не е майтап това.Това е начало на края. НЕ виждате ли?!
58
3
 
8
 
! Отговори
sid преди 6 години
А ние тук не можем да осъдим явен престъпник.С хиляди години сме след Китай.
57
1
 
6
 
! Отговори
ще паднат в канала преди 6 години
Прекаления светец и богу не е драг.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, Китай ще изнася революция...
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... който не посещава редовно родителите си черни точки! Е ние с това нямаме проблем, в дните около получаване на пенсиите всички старци са добре обгрижвани и посещавани от децата си!
54
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, Русия е най-великата *** на света .
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е колегата от коментар 46. Само дебнат, да те е*нат...
52
10
 
9
 
! Отговори
ДО 49 преди 6 години
Руският мечок колко ни е клатил и продължава. Комплексари някакви, които се опитват да се идентифицират с нещо силно за собствено успокоени много обичат гръмките фрази за руския мечок. Ама всички руснаци гледат как да издраскат с 200 км от Мечково. А ти защо не се преселиш в Русия като толкова много си я залюбил?
51
2
 
11
 
! Отговори
Започна се преди 6 години
Последната фаза на преход към реалността създадена от Оруел в 1984. Но понеже днес четенето нее на мoда а от метане на салфетки в елитни столични чалготеки не е останало време на днешните ...(как му се викаше на третият пол) да гледат и филма ще влезем с фанфари. А после....... връщане няма.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президента на САЩ -Тръмп подписа закона за програмата за тотално наблюдение в интернет .в същото време конгреса на САЩ гласува за подновяването закона за разузнавателно наблюдение и подслушване .Този закон позволява американските разузнавателни служби да събират разузнавателна информация ,както за всички граждани на САЩ ,така и за гражданите на съюзните на щатите страни.//...Сигурно и за това Китай е(виновен) а
49
5
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
Какъв китайски дракон какви 5 лева бе. За руския мечок съм съгласен, но за дракона не. САЩ не могат ги пипна. Недейте гледа дълга. Дълга е цифри и има покритие (производство и благини). 25% от световната икономика е САЩ!
48
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛЕД КАТО ЗАПОЧНА РАБОТА В КИТАЙ ШАНХАЙСКАТА ПЕТРОЛНА БОРСА НА КОЯТО ВЪГЛЕВОДОРОДИТЕ ЩЕ СЕ ТЪРГУВАТ САМО В ЮАНИ И ТОВА РЕШЕНИЕ НА КИТАЙ ДОКАРА В ЩАТИТЕ НЕВИЖДАН СПАД НА КУРСА НА АКЦИИТЕ НА УОЛСТРИЙТ И ДОЛАРА И ХОП ВЕДНАГА ПОЗНАТАТА НИ В ТОЗИ ЕВРЕЙСКИ САЙТ Е Л К А ПРЕВКЛЮЧИ ОТ АНТИРУСКА ПРОПАГАНДА НА АНТИ КИТАЙСКА ...АЛО КОЛКОТО И ДА СЕ НАПЪВАТЕ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО РУСКИЯ МЕЧОК И КИТАЙСКИЯ ДРАКОН ЯКО ЗАХАПАХА И ЗАПОЧНАХА ДА РЪФАТ КАШЕРНАТА ЗАДОКЕАНСКА КРАВИЧКА И ЗА НЕЯ НЯМА ВЕЧЕ СПАСЕНИЕ
47
16
 
10
 
! Отговори
Китай преди 6 години
Най- могъщата икономика си остават САЩ. Контролират 25% от световните ресурси. Контролират четирите световни океана. За последните 500 години те са се контролирали от европейците, но след втората световна война нещата се променят. Никоя държава досега не го е правила самостоятелно. Което означава, че САЩ могат да правят навсякъде инвазия по света, но никой не може да им направи на тях! САЩ може без Китай, но Китай без САЩ не може!
46
4
 
13
 
! Отговори
Китай преди 6 години
Далеч не е най- могъщата икономика в света ако гледаме БВП показател. Това е разбира се ЕС. Китай е бедна и скъсана държава със слабо домашно потребление. Тя е експортно ориентирана икономика. На *** език казано китайците зависият не на собствения гений, а на милоста на Запада и САЩ (най- платежоспособните клиенти на Китай) да изкупуват *** които произвеждат. В момента в който спрат с Китай е свършено. Икономическия ръст и развитието им е тясно свързано със САЩ и Запада!!!
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя свят се побърка от дебнене. Само камери, само наблюдения.Навсякъде е така. Само те дебнат.
44
6
 
1
 
! Отговори
Виолетов убиец има преди 6 години
Мой колега пристигна с Виолетов масов убиец от Китай .Излекува се бързо във все още чисти лечебни минерални води на наш известен курорт.Появиха се съмнения че ЮАНИТЕ носят виолетов масов убиец..Не внасяйте юани в Европа,Африка и САЩ и КАНАДА пазете се..
43
4
 
0
 
! Отговори
Black dead wideo преди 6 години
Много страшни камери подържащи ЧЕРЕН ОБЕМЕН ВИДЕО ТЕРОР Има ..Вижте снимани последни учения и паради на КИтайската армия..Черни терористи с нарочно инсталирани черни и виолетови холограми в камерите пробват ново анти китайско оръжие.Има Black dead 2019 wideo teror вече..
42
2
 
1
 
! Отговори
чичо цвик преди 6 години
До 43Нема пиши тъй за боко ей .
41
2
 
16
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Какво значение има колко ще продължи диктатурата,след като съсипе живота ти!?Никога няма да забравя един партиен секретар как изискваше от хората вярност към партията и "светлите идеали"!Невеж и *** човек,със силно ограничен кръгозор,докаран от големец от едно балканско село,вечно се бъркаше в живота на хората!И надзираваше "ентелегентите",че били "съмнителна класа"!Добре,че тази дивoтия свърши!