Доц. Йордан Попов: Жената е добре да роди до 35 г.!

Раждането със секцио увеличавала смъртността
19 яну 2018 15:30,
59
Доц. Йордан Попов: Жената е добре да роди до 35 г.!
Снимка: Pixabay

22-23 години до 35 е най-благоприятната възраст за една жена да стане майка. Това заявява в интервю за БТА доц. д-р Йордан Попов, д.м., национален консултант - ръководител на Акушеро-гинекологична клиника при Университетска болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.

Той не спестява тревожния факт, че и в световен мащаб, и у нас се налага тенденцията жените да раждат първото си дете след 35 години.

Медикът определя като "ненормални" и ражданията преди 19 или 18 години, които дори се увеличават в някои етнически групи в страната ни. Завишаването на оперативните раждания също слага в графа "негативни", както и увеличаването на броя на недоносените бебета.

"Оперативното раждане - секцио, повишава майчината смъртност над 10 пъти, защото като всяка оперативна интервенция, има своите рискове... В България във водещите клиники секциото е около 50%. Според мен това не е нормално - максимално делът на секциото трябва да бъде около 25-30 % в такива клиники като нашата. Ръководството на клиниката ни има мотив да се подобри този показател - т.е да намалим оперативните раждания", казва той.

Последният проблем лекарят отдава на ниската култура, а намаляването на раждаемостта - на застаряване на населението, миграцията, както и на желанието на жената първо да има професионална реализация, а после да роди дете.

"Има дефицит на специалисти, но ние подготвяме кадри, които ще ни заменят в бъдеще" - коментира доц. Попов, като предупреждава, че за да придобие човек квалификация в тази сфера, трябва да работи в голяма АГ-база минимум 10 години, за да може да поема всички случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъжете не БЯГАТ ОТ ОТГОВОРНОСТ. Бягат от ОПРЕДЕЛЕНИ ЖЕНИ. Когато си объркана дали си жена, съпруга и майка ИЛИ си прогресивна феминистка, не очаквай "мъжете да са отговорни". Коригирайте си малко поведението и светоусещането и ще осъзнаете защо мъжете не желаят за съпруга съвремеенана торма на феминистките.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смачканите мазни маструбати си чешат клитораллните области, мислейки се за прогресивни феминистки. И когато се присетят, че им се иска нормално семейство с деца вече са на по 40. И в резултат имаме общества с повишена заболеваемост от генетични болести. Няма по - неумни и егоистични същевства от неуките феминистки. Мааалко социална отговорност трябва. А те я нямат никаква. Старите моми имат неправилно отношение кътм мъжете, а това е грях. И те си го плащат.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бъдеща стара момаМъжете не са страхливци, просто не те считат за добра партия. Иначе до сега да са те забебили.
26
4
 
20
 
! Отговори
Бъдеща стара мома преди 6 години
Прекалено много хора не срещат половинката, с която да създадат семейство. Аз съм на 32. До сега все на мъже попадах дето им се живее и не им се занимава с правене на семейство и деца. Знам, че времето ми минава и яйцеклетките ми умират, ама мъжете могат да правят деца и на 60. Аз ли... ами аз може да си взема някоя котка. Пък може и две. И не съм само аз в това положение - просто мъжете станаха страхливци. Как жените да раждат до 35 като няма от кого или сами да се оплождат?
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе и лекарите са прави - раждането е най-добре да е преди 35, и жените са прави - не можеш да раждаш дете, ако не си сигурен в доходи и дом. Защото статистиката в България показва, че мъжете обичат да бягат от отговорност. Работа на държавата е да измисли механизъм чрез който жените да се стимулират да раждат преди 35 (да не кажа 30). Само че държавата е твърде заета да обгрижва реждащите преди 18. Затова и след 20 години всички ще са ***.
24
5
 
4
 
! Отговори
@10 преди 6 години
Точно това си мислех наскоро - дали има статистика на усложненията след нормално раждане спрямо секцио. Защото очевидно парализите и енцефалиите са много често срещани, особено в по-скапаните болници. При секцио поне този проблем се избягва. Само че статистика няма, защото лекарите никога не признават, че става въпрос за лекарски грешки. Тъпо, защото естественото раждане е най-доброто и безопасното, но заради лоши лекари, в България е по-безопасно да си направиш секцио.
23
0
 
15
 
! Отговори
До До 35 годишна преди 6 години
Хубаво е било това, че сте можели да си платите квартирата.Знаеш ли колко струва месечно една гарсониера? Ако наемеш само една стаичка, ще ти излезе по-евтино и с две заплати на млади специалисти ще се справиш. Но никой не ще да дели апартамент с двойка,която има бебе.Другият вариант е при тъща или свекърва, но повече от 2/3 от разводите, станали през първите 10 г. от брака, са поради намесата на този род персони -"Аз съм ***, аз ще казвам какво да правите! В дома ми живеете, ще слушате!"
22
4
 
14
 
! Отговори
Да, така е! преди 6 години
Но това да го каже на нашите управляващи и да им припомни, че искат да раждат не само онези от етноса, а и тези, които работят и плащат данъци, та да има пари за помощи на онези!Да го каже и на техни величества мъжете,искащи да ергенуват докъм 60 г. и чак тогава започват да се чудят за коя да се оженят, защото момите под 30 г. не ги искат. Чак тогава кандисват да вземат и 38, 40, 45-годишна.Да го каже и на мъжките майки, които питат и за зестрата, и за заплатата на снахата, искат състоятелна!
21
2
 
10
 
! Отговори
Роско синоптика преди 6 години
А третополовите до каква възраст е добре да раждат ?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
17Хехе, такъв и не съществува да знаеш :)
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и инвитро бизнесът трябва да се намали също.както въобще медицинският бизнес.но надали.
18
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Айфони и стари Мерцедеси имате пари ,за деца - не!Не е от липсата на пари, просто всички станаха материалисти!
17
4
 
15
 
! Отговори
Забравяте че преди 6 години
Семейството и децата вече са непосилен лукс който малцина млади хора във евроатлантическа България могат да си позволят. (шведите не ги броя) Няма как. Плана РанЪт трябва да се изпълнява, нали сме поели анагжимент.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да е хубав, да има пари, да е независим, да се грижи за децата и да ги гледа, да готви, да си пере сам, да не обича майка си, да ... да......да......да...да.....да - сама съм!!!!!
15
3
 
27
 
! Отговори
по темата преди 6 години
Детето няма да се появи от нищото с едно щракване с пръст - първо човек трябва да намери партньор, да имат връзка, да се решат на тази стъпка - нещата не опират само до чисто финансовата страна. А моето впечатление е, че намирането на "сродна душа" става все по-трудно - съответно някой човек може и да иска да стане родител, но като не може да си намери приятел/приятелка - какво прави? Хората съдят другите, че били "ергени" и "стари моми", но не се замислят, че това невинаги е по техен избор.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14То винаги има възможност да не се получат нещата - важното е човек да е готов за дете обаче.
13
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, заради такова мислене мои познати (все материалисти) си накупиха апартаменти, чакаха да ги изплатят и когато станаха на 33+ се сетиха, че е време за деца. Обаче не помислиха, че в природата за една нераждала жена 30-та годишнина е важна - че след това не всяка може да роди (безпроблемно). На тази възраст може да има и проблеми с щитовидната жлеза, които също пречат при бременност. И вместо да отгледат по едно здраво дете преди да навършат 30 години, те си остават сами в празните апартаменти.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Не е нужно ама е важно жената да си има дом, работа и да е независима. Важно е да редуцира до минимум възможността да остане без място за живеене, свястна работа, доходи и с дете на ръце.
11
0
 
5
 
! Отговори
Заменящите кадри преди 6 години
Не знам какви кадри си мисли, че обучава д-р Попов, но ако става дума за такива като "д-р" Антон Георгиев, много греши в преценката си!
10
7
 
15
 
! Отговори
До 35 годишна преди 6 години
Е, не е нужно да си купиш апартамент, че да родиш тогава. Ние живяхме на квартира, когато ни се роди първото дете, апартамент купихме след това. И жена ми беше под 30 год и всъщност това беше по-важното тогава.