Доц. Йордан Попов: Жената е добре да роди до 35 г.!

Раждането със секцио увеличавала смъртността
19 яну 2018 15:30,
59
Доц. Йордан Попов: Жената е добре да роди до 35 г.!
Снимка: Pixabay

22-23 години до 35 е най-благоприятната възраст за една жена да стане майка. Това заявява в интервю за БТА доц. д-р Йордан Попов, д.м., национален консултант - ръководител на Акушеро-гинекологична клиника при Университетска болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.

Той не спестява тревожния факт, че и в световен мащаб, и у нас се налага тенденцията жените да раждат първото си дете след 35 години.

Медикът определя като "ненормални" и ражданията преди 19 или 18 години, които дори се увеличават в някои етнически групи в страната ни. Завишаването на оперативните раждания също слага в графа "негативни", както и увеличаването на броя на недоносените бебета.

"Оперативното раждане - секцио, повишава майчината смъртност над 10 пъти, защото като всяка оперативна интервенция, има своите рискове... В България във водещите клиники секциото е около 50%. Според мен това не е нормално - максимално делът на секциото трябва да бъде около 25-30 % в такива клиники като нашата. Ръководството на клиниката ни има мотив да се подобри този показател - т.е да намалим оперативните раждания", казва той.

Последният проблем лекарят отдава на ниската култура, а намаляването на раждаемостта - на застаряване на населението, миграцията, както и на желанието на жената първо да има професионална реализация, а после да роди дете.

"Има дефицит на специалисти, но ние подготвяме кадри, които ще ни заменят в бъдеще" - коментира доц. Попов, като предупреждава, че за да придобие човек квалификация в тази сфера, трябва да работи в голяма АГ-база минимум 10 години, за да може да поема всички случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Секциото е опасно - съгласна съм, но бихте ли ни дали статистика колко са уврежданията на плода след нормално раждане и след планово секцио (хидроцефалии, увредени крайници и прочие)? Сигурна съм, че от плановото секцио ще са някакви миниатюрни проценти, знам го от лекар в интензивно детско отделение. Никой не агитирам за секцио, това не е моя работа, просто съветвам - намерете доктор, който прави добре секцио, и без матка се живее, без мозък - не
8
3
 
33
 
! Отговори
35 годишна преди 6 години
До 4Да раждат ама всичко е скъпо - първо трябва завъриш и да си намериш свястна работа, да събереш някави пари, да си вземеш апартамент и чак тогава да мислиш за раждане на деца. А времето си тече - докато се мотаеш и ставаш на 40.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
прав е човека - от 23 до 35 е супер. ама кой да мисли.
6
1
 
36
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
За сметка на това ,2/3 от майките у нас са под 18 години и раждат бъдещия електорат ;) !!!
5
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо никой не казва всъщност колко много разходи има една бременост и колко е скъпо да износиш дете? Ниска била раждаемостта, ами как няма да е, всичко се плаща по време на бременността, а после с "високите" заплати в България как се отглеждат и изучават тези деца - няма детски градини, приемни изпити в 1 клас... Да имаш дете стана лукс
4
5
 
29
 
! Отговори
мда преди 6 години
Обичам да черта коментари.. най-много ми допадат например коментари на мъже свързани с раждане и тн. Особено на такива които нямат деца :)
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да раждат преди 30 - това е нормалното за една жена. А и после, след като го отгледа, ще е все още млада да започне и нова работа, ако иска. Друго си е да си на 30 години и да търсиш работа, а съвсем друго - на 40.
2
16
 
22
 
! Отговори
Men преди 6 години
До *** активистТози доктор е за затвора! Не ползва *** неутралните думи, дискриминира хората по възраст и пол - как така можело да е добре само до 35, аз може и на 90 да искам да родя какъв е тоя че да ми каже. На всичкото отгоре твърди че само жени можели да раждат! Как така! Всеки който иска трябва да може да ражда! Моля ви БХК заведете дело и го вкарайте в затвора!
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Открил топлата вода този джентълмен !