Меркел е затънала в проблеми, но пристига в София. Защо?

ДВ: София е много подходяща като посредник между ЕС и Турция
19 яну 2018 18:47, Елка Василева
213
Меркел е затънала в проблеми, но пристига в София. Защо?
Бойко Борисов и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Меркел в момента е затънала до гуша в проблеми, затова посещението ѝ в София (20.1) едва ли е просто акт на любезност. Кои са очевидните и предполагаеми цели на тази визита? Коментар на Александър Андреев от Дойче веле.

От началото на годината България пое председателството на Евросъюза, тъй че германският канцлер Ангела Меркел закономерно отива в българската столица, за да научи от първа ръка какви са приоритетите на това председателство и как правителството на Бойко Борисов смята да играе извънредно трудната си роля на координатор и посредник в един много напрегнат момент за ЕС. Така, приблизително, звучи официалното обяснение за кратката визита. Тя е по покана на Борисов, за когото появата на Ангела Меркел несъмнено е от голямо значение като жест лично към него и към страната.

Меркел отива в София непосредствено след срещата си с френския премиер Еманюел Макрон и в самия апогей на опитите да се сформира широка коалиция в Берлин. С други думи, в момента тя си има достатъчно работа, да не кажем, че е затънала до гуша в проблеми. Тоест, посещението ѝ едва ли е само протоколно отскачане до столицата на поредния европредседател. И едва ли е единствено акт на любезност към най-големия ѝ почитател в Източна Европа. Има го и това, разбира се, но в пътната чанта на канцлера най-голямо място заемат европейските проблеми.

Меркел реши да остане на политическата сцена най-вече, за да помогне на ЕС да се справи с тежките кризи, които го разтърсват вече години. И няма нужда да си пророк, за да се досетиш, че в София тя ще разговаря с българските си домакини именно за тях: за Brexit-а, за мигрантите и бежанците, за борбата срещу тероризма, за разлома между Западна и Източна Европа, за изтънелия бюджет на ЕС.

София – посредник между ЕС и Турция?

Но в дневния ѝ ред със сигурност присъства и още една точка: балканските съседи на България. При това не само Западните Балкани, чието сближаване с ЕС българското председателство обяви за своя ключова цел. В сряда от дипломатически източници изтече новината, че в София може да бъде организирана среща на високо равнище между ЕС и Турция. Еврокомисията с половин уста опроверга тази новина, което навярно означава, че усилено се работи за такава среща и за подобряване на отношенията.

Още по темата

А София е много подходяща като място и като посредник. В момента в отношенията между Германия и Турция, които бяха достигнали почти до точката на замръзване, се забелязва известно раздвижване и затопляне. От Берлин, от Анкара, но и от Брюксел отново идват положителни сигнали, че е възможно да бъде спряно и преосмислено „разминаването на галактиките" ЕС и Турция.

Едва ли е нужно да се повтаря, че европейците и турците в момента имат голяма нужда едни от други. ЕС разчита на Турция по проблема с бежанците и мигрантите, на Турция пък икономическите връзки с Европа са ѝ жизнено необходими. Да не говорим, че и едната, и другата страна искат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма – както срещу остатъците от т. нар. „Ислямска държава” в Близкия изток, така и срещу джихадизма в Европа.

Освен това според непотвърдени информации на Ердоган никак не се е харесал фактът, че като европредседател България ще насърчава Западните Балкани, но не се ангажира с европейското бъдеще на Турция. На този фон е логично именно преди публикуването на поредните доклади за напредъка на страните-кандидатки за ЕС след около два месеца да се умува над възможните варианти за разговор между ЕС и цяла група балкански държави, в която влиза и Турция.

Уникален шанс за България

Дали България може да се окаже в центъра на един такъв процес? Много е вероятно в София Ангела Меркел да има едно наум по въпроса. Това, впрочем, е уникален шанс за България името ѝ да влезе с добро в новата история на Европа. Ако на една „Софийска среща" се вземат наистина основополагащи решения по отношенията с Турция и със Западните Балкани, за миграционната политика и разширяването на ЕС в Югоизточна Европа, София ще остане като нарицателно в аналите – подобно на Лисабон, Копенхаген или Шенген.
 


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доколкото разбрах,Европа е проект на глобалистите с Хилари,там влиза и Меркел,а Тръмп е от другата страна.
Изберете сами какво искате!
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има неправилна написАна дума и моля за извинение ! Клавишите за буквите А и Ъ са съседни и без да искам съм натиснал грешния. Извинете !
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Макрон, премиер?! Ееех, ***...
148
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Написаното в статията е обективен анализ!Не виждам защо някои тук пак са злобни?!Или може би са невежи?!
147
6
 
19
 
! Отговори
Щот преди 9 месеца
се е затъжила за любимия си пудел, що!
146
2
 
8
 
! Отговори
БС преди 9 месеца
"Затънала в проблеми", това пък кой го написа? Нали това им е работата.
145
9
 
8
 
! Отговори
БС преди 9 месеца
Да ви кажа честно, положината от коментарите тук не ги разбирам. Те на български ли са? Виждам много злоба и критики, но много малко разумни идеи. Смятате ли, че има някаква полза от това? Не, само вредите още повече. Дори повече от тези които критикувате.
144
1
 
18
 
! Отговори
Х преди 9 месеца
Все си мислех, че Макрон е президент, ама от такива статии се научават нови неща
143
5
 
22
 
! Отговори
ПАНЧО преди 9 месеца
До Анонимен № 24 : ДАЖЕ ОЩЕ СТО ГОДИНИ НЯМА ДА НИ СТИГНАТ, ЗА ДА ПОСТИГНЕМ РАВНИЩЕТО НА КОЕТО БЯХМЕ ДО 1989 Г. ,КОГАТО СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИТЕ ЛИКВИДАТОРИ РАЗТУРИХА ДЪРЖАВАТА НИ.
ЯСНО ЛИ ТИ Е ,ГОСПОДИН ЛИКВИДАТОР ?
142
2
 
17
 
! Отговори
МУНЧО преди 9 месеца
До Анонимен № 125 : ЗАМЕНИХМЕ И ТОДОР ЖИВКОВ С ГОРАН БЛАГОЕВ. ПЪРВИЯТ НИ УЧЕШЕ НА ВЯРА В КОМУНИЗМА , А ВТОРИЯТ ПО ШЕСТ ПЪТИ НА ДЕН СЕ ПОЯВЯВА В ТЕЛЕВИЗИЯТА ДА НИ УЧИ КАК ДА ВЯРВАМЕ В ТОЗИ , ДЕТО КЛАТИ ДЪРВЕТАТА.
ЕЙ ТОВА СЕ КАЗВА ПРЕУСТРОЙСТВО. ОТ ТАКОВА , ВЕЧЕ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ТЪПЧЕМ НА ЕДНО МЯСТО И СТАНАХМЕ ЗА *** В ЦЯЛ СВЯТ.
141
4
 
16
 
! Отговори
ДОЙЧО преди 9 месеца
До Анонимен: КАНЦЛЕР В ОСТАВКА. ДОШЛА Е ДА УДАРИ ЕДНО РАМО НА БОРИСОВ ,ПРЕДИ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ,ЧЕ МАЙ МНОГО ПАК МУ СЕ ПРЕПЛИТАТ КРАКАТА. ЩЕ ОДИМ ПАК НА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА 70-80 МИЛИОНА ЛЕВА. КАРАЙ ДА ВЪРВИ-ПАРИ БОЛ.
140
2
 
16
 
! Отговори
мън преди 9 месеца
един неук човечец, попаднал в събития, силно излизащи от сферата му на компетеннтност и един опитен, но може би залязваш политик от значима величина..
139
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Двама големи политици.
138
3
 
20
 
! Отговори
УМЕН преди 9 месеца
МЕРКЕЛ ПИТА ---БОБИ КАТО СТЕ С НАЙ ---ГОЛЯМ БВП ЗАЩО СТЕ НАЙ---БЕДНАТА ДЪРЖАВА АМИ МНОГО СТАНАХА КРАДЦИТЕ
137
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно с Бойко са създали прикрит капан за подли пу-ти-нои-ди и всеки момент го чакат да щракне.
136
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно с Бойко са създали прикрит капан за подли *** и всеки момент го чакат да щракне.
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Бокича у л.....на !
134
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дойче и Веле защо не отразяват канцлерин?
133
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Меркел крепи Б.Б. и герберите да не паднат от власт, но няма да е за дълго, скоро БСП ще управляват.
132
23
 
4
 
! Отговори
Цирея преди 9 месеца
Слава на г-н Горисов и на Делян Пеевски слава