Меркел е затънала в проблеми, но пристига в София. Защо?

ДВ: София е много подходяща като посредник между ЕС и Турция
19 яну 2018 18:47, Елка Василева
213
Меркел е затънала в проблеми, но пристига в София. Защо?
Бойко Борисов и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Меркел в момента е затънала до гуша в проблеми, затова посещението ѝ в София (20.1) едва ли е просто акт на любезност. Кои са очевидните и предполагаеми цели на тази визита? Коментар на Александър Андреев от Дойче веле.

От началото на годината България пое председателството на Евросъюза, тъй че германският канцлер Ангела Меркел закономерно отива в българската столица, за да научи от първа ръка какви са приоритетите на това председателство и как правителството на Бойко Борисов смята да играе извънредно трудната си роля на координатор и посредник в един много напрегнат момент за ЕС. Така, приблизително, звучи официалното обяснение за кратката визита. Тя е по покана на Борисов, за когото появата на Ангела Меркел несъмнено е от голямо значение като жест лично към него и към страната.

Меркел отива в София непосредствено след срещата си с френския премиер Еманюел Макрон и в самия апогей на опитите да се сформира широка коалиция в Берлин. С други думи, в момента тя си има достатъчно работа, да не кажем, че е затънала до гуша в проблеми. Тоест, посещението ѝ едва ли е само протоколно отскачане до столицата на поредния европредседател. И едва ли е единствено акт на любезност към най-големия ѝ почитател в Източна Европа. Има го и това, разбира се, но в пътната чанта на канцлера най-голямо място заемат европейските проблеми.

Меркел реши да остане на политическата сцена най-вече, за да помогне на ЕС да се справи с тежките кризи, които го разтърсват вече години. И няма нужда да си пророк, за да се досетиш, че в София тя ще разговаря с българските си домакини именно за тях: за Brexit-а, за мигрантите и бежанците, за борбата срещу тероризма, за разлома между Западна и Източна Европа, за изтънелия бюджет на ЕС.

София – посредник между ЕС и Турция?

Но в дневния ѝ ред със сигурност присъства и още една точка: балканските съседи на България. При това не само Западните Балкани, чието сближаване с ЕС българското председателство обяви за своя ключова цел. В сряда от дипломатически източници изтече новината, че в София може да бъде организирана среща на високо равнище между ЕС и Турция. Еврокомисията с половин уста опроверга тази новина, което навярно означава, че усилено се работи за такава среща и за подобряване на отношенията.

Още по темата

А София е много подходяща като място и като посредник. В момента в отношенията между Германия и Турция, които бяха достигнали почти до точката на замръзване, се забелязва известно раздвижване и затопляне. От Берлин, от Анкара, но и от Брюксел отново идват положителни сигнали, че е възможно да бъде спряно и преосмислено „разминаването на галактиките" ЕС и Турция.

Едва ли е нужно да се повтаря, че европейците и турците в момента имат голяма нужда едни от други. ЕС разчита на Турция по проблема с бежанците и мигрантите, на Турция пък икономическите връзки с Европа са ѝ жизнено необходими. Да не говорим, че и едната, и другата страна искат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма – както срещу остатъците от т. нар. „Ислямска държава” в Близкия изток, така и срещу джихадизма в Европа.

Освен това според непотвърдени информации на Ердоган никак не се е харесал фактът, че като европредседател България ще насърчава Западните Балкани, но не се ангажира с европейското бъдеще на Турция. На този фон е логично именно преди публикуването на поредните доклади за напредъка на страните-кандидатки за ЕС след около два месеца да се умува над възможните варианти за разговор между ЕС и цяла група балкански държави, в която влиза и Турция.

Уникален шанс за България

Дали България може да се окаже в центъра на един такъв процес? Много е вероятно в София Ангела Меркел да има едно наум по въпроса. Това, впрочем, е уникален шанс за България името ѝ да влезе с добро в новата история на Европа. Ако на една „Софийска среща" се вземат наистина основополагащи решения по отношенията с Турция и със Западните Балкани, за миграционната политика и разширяването на ЕС в Югоизточна Европа, София ще остане като нарицателно в аналите – подобно на Лисабон, Копенхаген или Шенген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
5
 
! Отговори
към 118 преди 6 години
Не Елена , а еле пък с бабата...
108
4
 
17
 
! Отговори
абе.... преди 6 години
.....тези двамата да не са от третия пол ? Нашият много обича да го прегръщат , потупват ,целуват Елена пък с бабата....супер , нали и той е дядо...
107
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука и е обещал 20 процента от новата тол система
106
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двамата пенсионери от снимката още не са се съблякли а вече се почнаха...
105
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел е слуга на една международна глобалистка мафия - масони и глобалисти(билдерберги и др.), затова тя води такава политика-прави Германия и ЕС уязвими към нелегална миграция, ислямизъм и тероризъм.Другият вариант е да е лесно манипулируема или ***(последното едва ли, не го вярвам).
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИма и други начини
103
9
 
20
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
"Едва ли е нужно да се повтаря, че европейците и турците в момента имат голяма нужда едни от други."и да го повтаряте пак не мога да схвана каква е "нуждата"? Голяма или малка? Моля да поясните
102
29
 
28
 
! Отговори
Momchiil преди 6 години
Нямам никаква надежда за България! Хора, спасявйте се както можете! Дали за Вас или за децата Ви , напрвавете го! Всичко е една Голяма лъжа! Бягайте от БГ! Няма друго спасение! Дайте шанс на децата си или на внуците , дори!!! Бягайтъе, като от Дявола!!!! бЯГАЙТЕ ОТ бг! ТАМ НЯМ ЖИВОТ! НЯМА!!! и НЯМА ДА ИМА!!!!САМО СМЪРТ!!!
101
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПредпочитам Германия пред Франция и за България ще е по-добре,но по-добре да оставят Шулц да управлява.
100
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Юнкер види горната снимка, ще побеснее от ревност.
99
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕЗ ДА ВОДИ КЪРВАВИ ВОЙНИ ГЕРМАНИЯ НА ПРАКТИКА ВЛАДЕЕ ЕВРОПА.
98
9
 
14
 
! Отговори
Вай тюрк серсемлер преди 6 години
Кофти за туркистан, сега златната ябълка е под носа им, а те трябва да я гледат зад бронирано стъкло...
97
11
 
17
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ТОЧНО, преди 6 години
Защото днес поехме ЕС..ЕС..ЕС...ЕС....ЕС... ЕС!!! А снощи правих секс, секс, секс ***!!!
96
3
 
21
 
! Отговори
Гадно преди 6 години
Много Гадно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
95
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родена като Ангела Доротеа Кашнер.......Кашер ....Кашел ???
94
1
 
9
 
! Отговори
Давай, давай преди 6 години
още можеш, направи им страниците БЕЛИ!!! Браво!
93
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Звездите като започнат да залязват, идват в България. Така е и в рока.
92
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очичките му гледат не нея, а към камерата
91
17
 
28
 
! Отговори
Театър преди 6 години
Др. Борисов само посреща и изпраща гости и обикаля света без никаква полза. Сергей Станишев и Орешарски му осигуриха 60 млр. лв. от еврофондовете за двата програмни периода, а той само разходва. За 9 г. няма и по 20 км. на година построени магистрали. За "Хемус" ни лъже от 2015 г. и нищо, стои си така от 1989 г. ББ може да разходва само когато всичко е готово и само трябва да се полага асфалта. Иначе само лакардии и обещания. Смях в залата, то не бяха кокичета, мечки, костенурки, вълци, щъркели
90
12
 
21
 
! Отговори
тиква-джендер преди 6 години
Борисов няма да свърши никаква работа. Както винаги-само говори и обещава, но нищо не свършва. Ама нека си пошушнат, лошо няма.