Накъде ще поеме петролът? Ще скочи ли барелът над $70

Пазарът на петрол сякаш показва признаци на умора
19 яну 2018 19:52, Бойчо Попов
13
Накъде ще поеме петролът? Ще скочи ли барелът над $70
снимка: Ройтерс

Не само за трейдъри, инвеститори и анализатори, но и за обикновените хора е интересно какво се случва с петрола напоследък. Цената на "черното злато" почти без прекъсване се движи нагоре от началото на декември 2017 г., натрупа поскъпване от около 13%, докосна върха си отпреди три години, а сортът Брент се доближи до нивото от 70 долара за барел. В последните сесии пък се наблюдават леки корекции в посока надолу. И това се случва на фона на предупреждения от някои анализатори, че пазарът е надценен.

Към 18 януари американският лек суров петрол е прибавил 22% към стойността си на годишна база до малко над 64 долара за барел. При сорта Брент повишението е дори още по-голямо – с 25% до 69,35 долара за барел.

Краткосрочни перспективи

"След като през последните 3 дни цените на петролните фючърси отстъпват от рекордните си нива, можем да очакваме, че в краткосрочен план цените ще коригират силните възходящи движения, които направиха през последните 2 месеца. Въпреки силния старт на 2018 г. и пазар, властван предимно от купувачи, бъдещото възходящо развитие на цените може да забави ускорените си темпове на растеж и да коригира възходящия си тренд с 5 до 7 долара през следващите 2 месеца", коментира за Investor.bg финансовият анализатор Преслав Райков. Според него за момента няма фундаментални фактори, които да задвижат цените над 70 долара за барел.

Че пазарът на петрол показва признаци на умора, смята и главният инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев.

"Позитивните новини вече са отчетени от пазара и расте вероятността от корекция в цената. През второто тримесечие ще има по-силно натрупване на запаси от петрол, включително и в САЩ, когато потреблението намалява. Това ще свали цената в средата на годината", смята Цачев.

Целият анализ четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня ден си рових в пощата и попаднах на един имейл от *** със заглавие "Защо цена на петрола над 60$ е нереална в дългосрочен план " - годината е 2016-та и се оказаха прави.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия=бензиновата колонка без ресурса са едно НИЩО
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При 100-120 долара САЩ ще фалират и поискат спасителни заеми от Китай и Русия както през 2008 г.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4Те добре че са въглищата, нефтът и атомните централи, иначе електрическите коли ще за като тази на Флинтстоун- напълно зелена.
7
2
 
4
 
! Отговори
гого преди 6 години
:) де да дойде тоз танкер с шистовия петрол, но той би тръгнал за Бг при цена не по ниска от 60$ при по ниски котировки просто не работят инсталациите, на чиста загуба са....а за цената, няма да тръгне над 70 тъй ксто това е буквално като елексира на възкресението на Русия. Касичката поистъняла ще почне стремглаво да се пълни.За Венецуела също..
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви $70 кви 5 лева?! В.Златев е казал бенцина тая година ще е 2.20лв. па вие си го сметайте както искате!
5
3
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
РУСИЯ обича петродолари ....МНОГО ГИ ОБИЧА! хахахаха....
4
5
 
6
 
! Отговори
летс гоу грийн преди 6 години
Карам само електически коли - тесли, месли, мотики, триони! Бензин - не!
3
2
 
14
 
! Отговори
Пристанище Бургас преди 6 години
Чакаме американския танкер с шистов нефт по 25$ барела.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме електрическите коли втора употреба. Какъв петрол?
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Електрическите автомобили идват. На където и да поеме, няма къде да ходи.