Разбихме уанкойн банда. Перяла виртуални пари

Претърсени са офиси, иззети са сървъри, разпитани са 50 души
19 яну 2018 18:23, Анисия Иванова
17
Разбихме уанкойн банда. Перяла виртуални пари
Снимка: Специализираната прокуратура

Разбита е международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн. Специализираната прокуратура е участвала в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалнатата валута, съобщиха от институцията.

Разследването е на базата на международна поръчка за правна помощ от германския град Билефелд. В работата по изпълнение на съдебната поръчка се включват и представители на Евроджъст и Европол.

Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество "Уан Нетуърк сървисиз" ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство.

Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация.

През януари 2017 г. са претърсени офисите на "Уан Нетуърк сървисиз", както и на 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри, до момента са разпитани 50 свидетели.

"OneCoin Ltd." е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.

Има съмнения, че чрез схемата "уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество "Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на "OneCoin Ltd." и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута.

В момента дейността на свързани с "OneCoin Ltd." дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
А, тукойн, трикойн, фоуркойн банди кога?
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Схемата е чиста пирамида: ще те включим ако купищ срещу долари съответното количество уанкойни според курса. Уанкойни продават само пора ,които искат да ги продадат за да си вземат итинските кинти. Ако помнат много до продават (демек са се усетили ч са ги ментали) каката ги изкупува за да не падне цената. Така цената се дължи висока и все по-всока. Ако намериме балъци все повече и повече, то цената на уанкойна ще се вдига. Това е. Купуване и продаване на нищо.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собственичката и мозъкът на операциата е една българка. Изживява са като жена-мутра. Не съм виждал толкова мутренски бодигардове, такова мутренско ежедневие.... Настъпила е някой от нашите... затова я закопчаха
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има някаква офанзива нещо срещу криптовалутите. Вярно е, че има много пирамиди из нета, но повечето са регистрирани някъде на Острова и не ги ловят никакви закони. Тия банди дето ги разбиват тук са някакви поръчки, най-вече за малки риби дето вероятно са се хванали с нещо дето не разбират. Но голямото пране на пари винаги минава през Англия. И там няма сигнали, няма оплаквания. И мен са ме горили в такава пирамида докато се усетя и какво, няма на кой да се оплачеш. Фирмата сменя 1 буква и наново
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с фалшивите новини, а! В държавата на Боко това не е престъпление. В ГЕРМАНИЯ Е. Ние нищо не сме разбили без "сигнал".
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е престъпна схема, където има дилъри на "валута" продават "валутата" след което избягват с парите
8
1
 
6
 
! Отговори
радев преди 6 години
само не разбрах в България забранена ли е !?
7
0
 
9
 
! Отговори
BRAWO преди 6 години
Добро пАПАДЕНИЕ НА Прокуратурата .Сега ако Хванат и Цветанов и КТБ и да върната парите за Пенсии и Заплати на Българите от НОИ и НАП .
6
1
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Хайде сега виртуалната прокуратура да ги набута във виртуалния затвор
5
0
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
То туй и лева беше легален *** колко пъти пиме по една студена.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като конфискуваш сървъра, не конфискуваш валутата, защото тя остава в мрежата по акаунти и е криптирана, така че са взели само желязо за вторични суровини
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А конфискуваха ли ней биткойн да го покажат, па и за веществено доказателство?
2
0
 
13
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Тия требе да са нещо като Спас от Кочериново - виртуални?:))
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойнът е легален, а уанкойнът не е? Краят на пирамидата, кой ще си остане с биткойн в ръка?