Турция иска зелена светлина от Русия да действа в Сирия

Анкара готви военновъздушна кампания срещу кюрдите
19 яну 2018 07:50, Елка Василева
102
Турция иска зелена светлина от Русия да действа в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Турция изпрати началника на генералния си щаб Хулуси Акар в Москва да поиска одобрението на Русия за военновъздушна кампания в контролирания от кюрди сирийски район Африн, съобщи Ройтерс.

Дамаск предупреди, че ще свали всеки турски самолет, който наруши сирийското въздушно пространство.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че посещението на Акар е част от преговорите с Русия и Иран - основните поддръжници на сирийския президент Башар Асад - да позволят турски самолети да вземат участие в кампанията в Африн.

Това до момента е най-ясният сигнал, че Турция планира преки военни действия срещу територията, контролирана от съюзените със САЩ кюрдски милиции в преломен момент за отношенията между Вашингтон и Анкара, посочи Ройтерс.

Американският Държавен департамент призова Турция да се фокусира върху борбата с групировката "Ислямска държава" и да не атакува Африн, с което би открила нов фронт в сирийската гражданска война.

"Ще се намесим в Африн", каза в ефира на телевизия Си Ен Ен тюрк външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу и добави, че не очаква Русия да се противопостави на операцията там.

Турция заплаши миналата седмица, че ще предприеме военни действия в отговор на плановете на САЩ да създадат 30-хилядно военно формирование, което да охранява териториите под кюрдски контрол източно от Африн.

Вашингтон се съюзи със сирийските кюрди, които бяха основните американски съюзници на терен в борбата срещу "Ислямска държава" през последните две години. Това вбеси Анкара, която смята кюрдските милиции "Сили за защита на народа" за клон на забраненото движение ПКК, водещо от десетилетия бунт срещу турската държава.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече "терористична армия" граничните сили, които САЩ планират да сформират край границата с Турция, и се зарече да ги унищожи още в зародиш.

Това е поредният проблем, който разваля отношенията между двете държави съюзнички в НАТО, отбеляза Ройтерс. Те са в конфликт заради отказа на САЩ да екстрадират обвинения за извършването на неуспешния опит за преврат в Турция духовник Фетхуллах Гюлен, както и заради делото срещу турски банкер за заобикаляне на санкциите срещу Иран, в чиито свидетелски показания фигурират имената на високопоставени турски представители.

През последните дни Турция разположи танкове край границата със Сирия и Ердоган каза, че армията извършва артилерийски обстрел срещу кюрдските сили в Африн.

През по-голямата част от продължаващата близо седем години гражданска война в Сирия Турция бе един от най-върлите противници на Асад и заедно със САЩ подпомагаше бунтовнически групировки, борещи се да го свалят от власт. След това обаче Турция започна да работи с поддръжниците на Асад - Русия и Иран, за ограничаване на сраженията между Асад и бунтовниците. Анкара обаче продължава да смята кюрдите за основна заплаха, отбеляза Ройтерс.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
13
 
! Отговори
TTT преди 6 години
До Анонимен 26 Tурция произвежда само F-16 D. Не знам кой те е излъгал че произвеждат и F-18.
26
17
 
7
 
! Отговори
Зoзo преди 6 години
Лелеееее, шизoфрен-путинистите пак са в ступор! Последно Ердо злодей ли е или ***? Последно за кюрдите свобода или турско-асадско робство? Време е да решите!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен25Тролче ли си ,волче ли си.Мила моя,Мили мой.Политика се води не от бутнати самолети или от разни там кадъни.Политика се води от интерес.Или както се кава-НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ,ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ.АНАДЪМНО
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така ще питате Русия бе, питайте наш Бойко то той решава всичко.
23
3
 
10
 
! Отговори
Кресчение Господне преди 6 години
" Остава единствено Путин да си каже думата."===========================Още на 15.01.2018 г. Алексей Пушков каза, че плановете на САЩ да създадат 30-хилядно военно формирование, са път за подготовка на фактическо разделяне на Сирия.Същият ден Константин Косачьов каза, че тези планове са пряко нарушение на устава на ООН и суверенитета на САР.Путин вчера положи цветя послучай разкъсването на нацистката блокада на Града-Герой Ленинград, а тази нощ се потопи в ледените води на езерото Селигер.
22
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция произвежда авангардните изтребители Ф-16 и Ф-18.А в Тикволандия се произвеждат само мушмули и тикви.При това спаружени и кухи.
21
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оле, оле, оле...........руските тролчета величаят Ердоганя...........Хихиихи! Айде сега върнете се назад и вижте писанията им кога кадъната изпържи руския самолет:))
20
11
 
20
 
! Отговори
Алексей преди 6 години
Този башибозук е толко умен и такъв тактик,че в света може би такива лидери са не повече от трима,колкото и да го мразя си признавам,че ми се иска дай боже и България един ден да има такъв лидер.
19
6
 
22
 
! Отговори
Маикиавели. преди 6 години
ПКК-марксистко- ленинска кюрдска терористична организация подкрепяна от САЩ?Русия ще гледа с кеф от страни ,а САЩ заявиха ,че точно в Арфин нямат интерес.При договора с Англичаните от преди 100 г. има клауза ако Сирия или Ирак се разцепят Турция взема определени територии под влияние....
18
16
 
16
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Иде краят на Турция, както е и предсказано.Сто години не изкара тая държава...
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Това, че Тръмп бил приел еди си кой град за столица няма никакво законова тежест за който и да е... ама така като гледам избирате да го намесвате където ви падне дори когато няма нищо общо с НАТО.
16
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох чудно идва края на Турция в НАТО :) крайно време беше.
15
7
 
20
 
! Отговори
PD преди 6 години
На Турция и бе позволено, да го играе жандарм в определени райони, и то с цел, закрепване на мирния процес. Всичките и останали мераци, ще бъдат пресечени. Опита и да играе с чужди ръце в Алепо, бе наказан. Всички тези приказки са за пред електората, опианяван от неоосмански илюзий.
14
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между Ердоган и секлецарката му Бойка е че първият има ТОПКИ.А вторият само мушмули. Той затова няма и нито жена, нито деца.Бездетна е и господарката му Шмъркел.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МИСЛЕЩА- Не,не противоречи на устава на Алианса,след като държава която е в НАТО несе съобразява с решението на останалите членки и сама взема решения кой град на коя държава да бъде столица.
12
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Палячото ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААА кво става ве, нали турция е супер сила и можеше да бомбардира в Сирия без да се съобръзява със Сащ и Русия.Сега пък ще искат разрешение от Русия, турция си е сила но регионална, ако беше световна няваше да иска разрешение.Пък глупостите които си написал граничат с фантастиката, нали това ако се случи означава край с турция.
11
7
 
21
 
! Отговори
Георги Данов преди 6 години
Не дразнете Султана,че лошо нее решил нее започнал и без разрешение пукаму на него става въпрос за запазване суверинитета на Турция,а това е Ердоган нее Бойко.И армията му армия и въоражението му класика.
10
3
 
21
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Интересна метаморфоза на турските интереси. Турция и САЩ са в НАТО, а излиза, че ще се конфронтират военно. Това не противоречи ли на устава на Алианса две негови членки да се бият една срещу друга?!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен1Ти откъде знаеш че е надарен.Да не криете двамата някаква тайна.
8
6
 
16
 
! Отговори
jamesкк преди 6 години
крайно време е да *** и американци след толкова милиони дето избиха!