Турция иска зелена светлина от Русия да действа в Сирия

Анкара готви военновъздушна кампания срещу кюрдите
19 яну 2018 07:50, Елка Василева
102
Турция иска зелена светлина от Русия да действа в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Турция изпрати началника на генералния си щаб Хулуси Акар в Москва да поиска одобрението на Русия за военновъздушна кампания в контролирания от кюрди сирийски район Африн, съобщи Ройтерс.

Дамаск предупреди, че ще свали всеки турски самолет, който наруши сирийското въздушно пространство.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че посещението на Акар е част от преговорите с Русия и Иран - основните поддръжници на сирийския президент Башар Асад - да позволят турски самолети да вземат участие в кампанията в Африн.

Това до момента е най-ясният сигнал, че Турция планира преки военни действия срещу територията, контролирана от съюзените със САЩ кюрдски милиции в преломен момент за отношенията между Вашингтон и Анкара, посочи Ройтерс.

Американският Държавен департамент призова Турция да се фокусира върху борбата с групировката "Ислямска държава" и да не атакува Африн, с което би открила нов фронт в сирийската гражданска война.

"Ще се намесим в Африн", каза в ефира на телевизия Си Ен Ен тюрк външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу и добави, че не очаква Русия да се противопостави на операцията там.

Турция заплаши миналата седмица, че ще предприеме военни действия в отговор на плановете на САЩ да създадат 30-хилядно военно формирование, което да охранява териториите под кюрдски контрол източно от Африн.

Вашингтон се съюзи със сирийските кюрди, които бяха основните американски съюзници на терен в борбата срещу "Ислямска държава" през последните две години. Това вбеси Анкара, която смята кюрдските милиции "Сили за защита на народа" за клон на забраненото движение ПКК, водещо от десетилетия бунт срещу турската държава.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече "терористична армия" граничните сили, които САЩ планират да сформират край границата с Турция, и се зарече да ги унищожи още в зародиш.

Това е поредният проблем, който разваля отношенията между двете държави съюзнички в НАТО, отбеляза Ройтерс. Те са в конфликт заради отказа на САЩ да екстрадират обвинения за извършването на неуспешния опит за преврат в Турция духовник Фетхуллах Гюлен, както и заради делото срещу турски банкер за заобикаляне на санкциите срещу Иран, в чиито свидетелски показания фигурират имената на високопоставени турски представители.

През последните дни Турция разположи танкове край границата със Сирия и Ердоган каза, че армията извършва артилерийски обстрел срещу кюрдските сили в Африн.

През по-голямата част от продължаващата близо седем години гражданска война в Сирия Турция бе един от най-върлите противници на Асад и заедно със САЩ подпомагаше бунтовнически групировки, борещи се да го свалят от власт. След това обаче Турция започна да работи с поддръжниците на Асад - Русия и Иран, за ограничаване на сраженията между Асад и бунтовниците. Анкара обаче продължава да смята кюрдите за основна заплаха, отбеляза Ройтерс.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите понеже са много умни,избраха САЩ ,а знаете как свършват всички които са се хванали с тях.
86
22
 
6
 
! Отговори
Чибурашка преди 6 години
Фалшиви новини, точно Турция ще пита Русия дреме им на феса
85
1
 
19
 
! Отговори
ЗЕЛЕНО преди 6 години
Кремъл даде разрешение."Российские военные покидают Африн"шах за Тилърсън.да видим как: Американската армия ще "остане в Сирия до свалянето на Асад"
84
19
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Русия е бедна и слаба на ХАКЕРИ ! Точно като Бангладеш е бедна на ПРИРОДНИ РЕСУРСИ /има само едни космонавти -скапани / и никой не я зачита за нищо в СНУКЪРА !!!
83
1
 
20
 
! Отговори
123 преди 6 години
po nay-byrziq nachin USA i Izrael trqbva da bydat spreni za da ima mir v sveta !!!!!!!
82
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не им е виновен на американците. Путин се усети и сне протекциите си от кюрдите след "падането" на самолета и "инцидента" с посланика. От тогава няма и атентати в Турция. Явно ще трябва да почнат да "падат" и американски самолети за да се "усетят" и американците.
81
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е заложил на кюрди е сбъркал...
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Забавни новиниКазва се Политика,Така ,както американците не могат да е водят.
79
2
 
21
 
! Отговори
Забавни новини преди 6 години
Как успя Путин от враг (спомнете си за сваления руски самолет) да направи Анкара съюзник?Че даже Анкара иска разрешение от Кремъл? :):):)
78
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОГАВА ЩЕ ВИ ВЪРНАТ В КАМЕННАТА ЕРА И ЩЕ ПРОСИТЕ НА ВИТОШКА ЗА 50 СТ. !.Само, че разпърдят ли се нещата в Турция в България ще нахлуят 7-8 млн.кюрди и Витошка ще се казва витошсокак.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички говорят и пишат за политически интереси но там в сирия има и невинни хора като всички нас ала сега за тях остава само страх и тревога от тях сега интереси няма дано господ ги опази защото политиците не само там а и в много други държави мислят само за своята изгода не за народа ако тези невинни хора загинат тогава ли ще се съобщава колко са загинали срамота дано господ накаже всички тези заради който страдат невинните сега
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До White falconНе кълни,за да не те застигне.Може да турчин,може да не е.Става въпрос за интереси.А интересите не знаят що е етнос,и що е религия.
75
8
 
4
 
! Отговори
ZULU преди 6 години
До 1454-Erdogan e lider na ovtsete i na trolovete deto vseki den pisat tuk za dva kasona makaroni i ton viglista,aaaaaaaaa Putin si e mij s topki kolko da vi nepriyatno istinata si e istina.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
74 ти СмешкотоЧети между редовете.Там е скрита истината за ставащото.Всичко друго е намек за това което предстои.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен7 Чичко Тиквеничко,Много си зле,Продължавай да живееш с мечти за велико управление на света от страна на една държава.Кото беше ,беше.
72
2
 
7
 
! Отговори
gafurix преди 6 години
оопс поправете се де операцията май беше срещу терористите създадени от сащ
71
6
 
19
 
! Отговори
1453 преди 6 години
Путин и Ердоган са велики и умни управници.
70
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен74Каква сила се заражда....Заражда се в замътеното съзнание на продажника рублофил!
69
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро може да видите новия военен ос Русия, Турция и Иран, Америка нците много искаха да скарат Турция и Иран по религиозен принцип но не успяха даже сега турците и иранците са най близки отвсякога
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** ***,Tя таз Америка мого силна бре.Много можела да удря.Е кат може що не удари.Силна е на думи ,но не и на деиствия,Тя и Северна Корея щеше да бута,па и Иран,Па беше опитала малко и с Китай.Освен това е изплашила много руснаците.Ти наясно ли си Тез неподими хамериканци срещу какъв съюз се изправят.Забелязваш ли напоследък каква сила се заражда близо до нас и от кои държави е съставена.Май не обръщаш внимание на дребните букви в съдържанието.