Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?

Много хора напуснаха, а онези, които останаха не искат да работят в сектора
20 яну 2018 21:22,
176
Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?
Снимка: visualhunt.com

Присъединяването на България към ЕС оказа осезаемо въздействие върху българското селско стопанство. Външнотърговският баланс в аграрния сектор се увеличи 8 пъти – от 150 милиона евро в годината преди европрисъединяването на 1,2 милиарда през 2016 г. Две трети от износа на селскостопански продукти вече е насочен към държавите от ЕС. 

"Ролята на ЕС е многолика. На първо място – критериите на ЕС, на които трябва да отговаря преработващата промишленост, но и животновъдството. Това беше тежко бреме за българските предприемачи, които трябваше да направят големи инвестиции. От друга страна обаче така потребителите получиха по-голяма сигурност, че храните, които консумират, отговарят на определени минимални изисквания. Появи се и конкуренция, това беше най-важният урок, който получихме от ЕС: ние сме част от един 500-милионен пазар, който отваря огромни възможности, но в същото време има и огромна конкуренция", коментира Николай Вълканов, директор на "ИнтелиАгро", независим изследователски институт за насърчаване на устойчивото развитие в селското стопанство.

Дълги традиции

България изнася най-вече зърно и маслодайни растения, но също така плодове и зеленчуци, мед, млечни, месни и тестени продукти. В сегмента на розовото и лавандуловото масло България е лидер на световния пазар.

"България има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство. Нашата страна притежава уникални природни дадености за развитието на селското стопанство. Запазени са региони с голямо разнообразие на биологични видове. Има устойчиви сортове растения и автентични породи домашни животни. Това са важни предпоставки за развитието на органичното земеделие в страната", обяснява пред "Дойче веле" Албена Ямболиева от Министерството на земеделието, храните и горите.

В едно обширно изследване за въздействието на европейските помощи върху регионалното селско стопанство "ИнтелиАгро" стига до един доста отрезвяващ извод. Наистина, производителността в селското стопанство се е увеличила от 2007 година насам. Но причина за това е главно спадналият брой на малките и средни предприятия и ферми. Ръстът на производителността далеч не е достатъчен, за да се преодолее "общата изостаналост в аграрния сектор". Същото се отнася и до използването на земите и на работната сила.

"Субсидиите изядоха малките производители"

"Голям плюс е, че европейските субсидии отново пробудиха интереса към селското стопанство. От друга страна, тъкмо заради субсидиите в този сектор навлязоха и много случайни хора, хора с политически интереси и обвързаности, които просто "изядоха" малките производители. Ако утре субсидиите изведнъж отпаднат, сериозните и същински производители ще останат, а ще изчезнат всички други елементи, които не са достатъчно ефективни, а ги крепят единствено субсидиите", коментира Николай Вълканов, един от авторите на изследването.

В селското стопанство липсва най-вече работна ръка. 

"Отглеждането на плодове и зеленчуци в големи мащаби много трудно може да се развие, понеже липсват необходимите за това сезонни работници. Много хора напуснаха", обяснява Вълканов и допълва, че онези, които останаха, не искат да работят в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
12
 
! Отговори
земеделец преди 6 години
повече от 70% от пишещите тук нямат и елементарна представа от основни неща случващи се в земеделието. За сметка на това обаче смапят яко с клиширани коментари в които няма почти нишо вярно
91
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква конкуренция,какво земеделие бре??Какво произвежда земеделец в България днес??Пшеница основно,ечемик,царевица,слънчоглед,рапица!!Защо??Ами защото основният пазар,поне на първите четири е......Турция!!Но,те не са балами и.....започнаха коопериране с български институти,поне за този по ечемика,откъдето набавят елитни семена и ще си създадат собствени сортове!!Същото е и при животнитеПосле,......адио,сори,ама си имаме!!И........за големите палци на крайниците!Това земеделие ли е??
90
3
 
15
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До Софиянец КоренякАко в София някой разчита на кореняк столичанин да свърши нещо полезно,значи е абсолютен оптимист(меко казано).Виж за нарко-дилъри и други подобни далавери-ставате.
89
4
 
19
 
! Отговори
Всички преди 6 години
Станахме модерни гееве и трансджендере и няма кой да копа земята. Но пък бананите са сладки, струваше си да се продадем
88
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случи се крах.От номер 1 в земеделие и животновъдство,сме на последно място в селското стопанство.Вече оправяне няма да има.Всичко е унищожено.
87
0
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ЗемеделецЦ*ганите не са априори криминални типове,а да кажем силно предразположени.(хи-хи)И все пак трябва да работят нещо,ако ще и принудително.Щом едно време можеше,ще може и в бъдеще.
86
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ЗемеделецИдеята на субсидиите е да се подкрепят производствата,които по обективни причини не са конкурентни на вноса.Обаче по едни други причини се подкрепят производители,които са достатъчно мощни и нямат нужда или не толкова голяма.Известна редукция или ограничаване на субсидиите за тях е наложителна,като средствата се пренасочат.Само че корупционният ресурс там е голям,както и корумпираността на съответните служители/политици...
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случи се това, че абсолютно ВСИЧКИ селяци пристигнаха в София да стават столичани!
84
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случи се.........за пръв път Русия да изпревари България по селскостопанска продукция на глава от население!!Явно нито еврофондове,нито държавни субсидии са решение!!С този климат,който имаме да те изпревари държава 1500-2000 км. по на север не е шега работа!
83
0
 
5
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До ХмНе ангажират криминални типове, един колега земеделец ангажира 10-15 професионалисти, оператори на модерни зърнокомбайни и трактори обработва 50000 дка. Аз с моите мижави градини от 40 декара наемам 30 човека. А един едър овощар с да речем 200-300 дка наема постоянно 10-15 човека и сезонно поне 100-150
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпaци на рояци!Милиарди - абе говeда Германия като четвърта световна икономика - изнася за милиарди!Автомобили..машини и прочиеВие селяните *** си играете с цифрите!Уникални тъnаци сте!
81
0
 
17
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименВсъщност износът на зърно е нараснал драстично.Ама износът на плодове и зеленчуци и по-важното-на преработена продукция се е свил,т.е.увеличаваме износа на евтиното,а намаляме на скъпото.
80
2
 
4
 
! Отговори
кратка история преди 6 години
На снимката виждаме ръката на поръчителя на статията, в нея държи статистиките, а пред него е читателят.
79
1
 
8
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До ХмМожем да ги обвиняваме и аз обвинявам колегите с по десетки хиляди декари. Когато конкурента ти получава по милион два субсидия на година а ти 3-4000 лв кажи ми как да правиш бизнес !!!
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29 години евроатлантизъм и 11 години ЕС - разсипия и разруха.
77
2
 
5
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До АнонименНаистина е за милиарди и получаваме милиарди субсиди, но ако виско беш енаред щяхме да изнасяме продукция за поне 10 млрд и още толкова преработена селскостопанска продукция!!!
76
1
 
6
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ЗемеделецЕ,не можем да обвиняваме зърнопроизводителите за всичко и че на тях субсидиите им стигат.Обаче можем да имаме претенции към управлението за малките субсидии в плодо-зеленчуковия сектор.А нужните пари не са чак толкова много,не са милиарди.Освен това ще се ангажират хора,които иначе утежняват криминогенната обстановка,сещате се за кои става дума!
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже господи какви тъnaци още се раждат в България - изнасяли селска продукция за милиарди!Уникални тъпaци наистина
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не сме тия де си поддържаме градините отдавна да е отишло на кино честно казано не знам както и да е важното е да го има продължаваме с агрофитнеса доде можем а тия като моя братовчет де 30 години не са си идвали браво те орат и копаят аз също ора и копая но пък не съм злобен за един декар като него аиде здрав да е
73
2
 
12
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
А да искам да добавя че субисдиите за зърнопроизводство покриват 40% от разходите ми на декар площ , а субсидиите за овощарство ги покриват на 5%. Да не говорим за безумни наредби, раздаване на десетки милиони за гъски, за био пшеници които не са никак био итн , мога да ти говоря за проблемите с дни!!! Не мога да ти ги опиша в коментар.