Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?

Много хора напуснаха, а онези, които останаха не искат да работят в сектора
20 яну 2018 21:22,
176
Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?
Снимка: visualhunt.com

Присъединяването на България към ЕС оказа осезаемо въздействие върху българското селско стопанство. Външнотърговският баланс в аграрния сектор се увеличи 8 пъти – от 150 милиона евро в годината преди европрисъединяването на 1,2 милиарда през 2016 г. Две трети от износа на селскостопански продукти вече е насочен към държавите от ЕС. 

"Ролята на ЕС е многолика. На първо място – критериите на ЕС, на които трябва да отговаря преработващата промишленост, но и животновъдството. Това беше тежко бреме за българските предприемачи, които трябваше да направят големи инвестиции. От друга страна обаче така потребителите получиха по-голяма сигурност, че храните, които консумират, отговарят на определени минимални изисквания. Появи се и конкуренция, това беше най-важният урок, който получихме от ЕС: ние сме част от един 500-милионен пазар, който отваря огромни възможности, но в същото време има и огромна конкуренция", коментира Николай Вълканов, директор на "ИнтелиАгро", независим изследователски институт за насърчаване на устойчивото развитие в селското стопанство.

Дълги традиции

България изнася най-вече зърно и маслодайни растения, но също така плодове и зеленчуци, мед, млечни, месни и тестени продукти. В сегмента на розовото и лавандуловото масло България е лидер на световния пазар.

"България има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство. Нашата страна притежава уникални природни дадености за развитието на селското стопанство. Запазени са региони с голямо разнообразие на биологични видове. Има устойчиви сортове растения и автентични породи домашни животни. Това са важни предпоставки за развитието на органичното земеделие в страната", обяснява пред "Дойче веле" Албена Ямболиева от Министерството на земеделието, храните и горите.

В едно обширно изследване за въздействието на европейските помощи върху регионалното селско стопанство "ИнтелиАгро" стига до един доста отрезвяващ извод. Наистина, производителността в селското стопанство се е увеличила от 2007 година насам. Но причина за това е главно спадналият брой на малките и средни предприятия и ферми. Ръстът на производителността далеч не е достатъчен, за да се преодолее "общата изостаналост в аграрния сектор". Същото се отнася и до използването на земите и на работната сила.

"Субсидиите изядоха малките производители"

"Голям плюс е, че европейските субсидии отново пробудиха интереса към селското стопанство. От друга страна, тъкмо заради субсидиите в този сектор навлязоха и много случайни хора, хора с политически интереси и обвързаности, които просто "изядоха" малките производители. Ако утре субсидиите изведнъж отпаднат, сериозните и същински производители ще останат, а ще изчезнат всички други елементи, които не са достатъчно ефективни, а ги крепят единствено субсидиите", коментира Николай Вълканов, един от авторите на изследването.

В селското стопанство липсва най-вече работна ръка. 

"Отглеждането на плодове и зеленчуци в големи мащаби много трудно може да се развие, понеже липсват необходимите за това сезонни работници. Много хора напуснаха", обяснява Вълканов и допълва, че онези, които останаха, не искат да работят в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
9
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До ХмСега ще ти отговоря, за всичко са виновни зърнаритеи лошата политика на МЗХ към останалите сектори. Лично аз съм разделил бизнеса си на две малко зърнопроизводство и малко овощарство, от овощарството съм на загуба, а от зърнопроизводството на свръхпечалба. Това за мен не е нормално, значи не съм виновен аз щом от зърното си печеля по 40-50 хил на година, а от овощарството губя по 4 5000 хил на година.
71
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите умишлено съсипаха селското стопанство по нареждане на Кремъл. Сега нашите парнтьори от Брюскел наливат милиарди в България за спа центрове, стадиони и фитнес зали по селата за да ни помогат да преодолеем пораженията нанесени от 45 години социализъм и кремълските разбойници.
70
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ХмНавремето(преди демокрацията) поработих в консервна фабрика и имам впечатления от тогавашните технологии,които биха стресирали всеки със слаби нерви.Обаче всичко произведено тогава бе много по-истинско и вкусно,от сегашното.Впрочем,хората вече са забравили вкуса на истинското месо,мляко,плодове и зеленчуци и когато опитат нещо такова-не го харесват.Особено пък родените след 2000год.
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХора,международната политика няма да нахрани населението.По-добре се захващайте с нови идеи,организации,ферми,технологии,туризъм,собствени източници на ток,дребно проиводство и каквото ви дойде на ума.
68
6
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Не ни е нужно селско стопанство сега при ЕС и демокрацията. Можем да внасяме всичко от Франция и Дания, френските фермери произвеждат достатъчно, а само Дания може да произведе продукция за цяла Европа, ние можем да бъдем пазар.
67
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та изнасяхме селскостопанска продукция за милиарди, България имаше капацитети и сеслскостопанска техника да произведе храна за 10 Европи. Днес след 11 години ЕС България не може да си покрие нуждата дори от домати и краставици със собствена продукция и се налага да внася от Холандия и Македония.
66
2
 
19
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Аз на написаното в тая статия ли да вярвам или на очите си?Живея в район(Пловдивско),където се отглеждаха стотици хиляди декари зеленчуци,а зърнените култури бяха заради животните и сеитбооборота.Сега освен пшеница,слънчоглед и рапица няма друго,а зеленчукът по борсите е почти само вносен.Вносни са и суровините за преработващата промишленост.Така че като ядете "висококачествената" и по евростандарти продукция,знайте,че всъщност поглъщате китайски,турски и малко гръцки неща...
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селското стопанство беше умишлено унищожено от мутрите.И до днес не се дава възможност за развитие на селско стопанство от обикновени хора,а само на някои превилегировани хора,на които се дават и субсидиите.А дребните стопани почти изчезнаха.Не е лошо обаче хората да се обединят и да създадат селско-градски сдружения с цел отглеждане на биологично чиста селска храна и парите да отиват в дребни български стопани,които се ангажират с това.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
герб се случи...с цяла БГ
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валутата не се яде, силиконът, ламарината, фитнес-мускулите-също.Някой трябва да я произведе тази храна, да лази и да се каля по земята.Вместо да се трошат пари и време за глуп-ости, може да се копне една градинка със зеленчуци.Да, ама на мама детето не, то няма да става селянин, да ви *** в дъза, селяни прости, както би казал Василев!
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 67Тоя па, тоя па.....ти въобще разбра ли какво си написал???? Най-големия "държател" на долари е Китай! И ако не знаеш, от октомври миналата година ЮАНА е в кошницата на резервни валути! И прочети, че Дойче Банк вече приема в огромни количества юани! Така че, утре ако се гътне зелената хартийка ще си пострадат най-вече краварчетата, защото зад нея няма нищо!
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянци и изобщо европейската младеж да обобщим не могат да си произведат храната.Цялата ЕС общност продава боклу-ци на останалия свят срещу енергия и храна.Същата истприя като с Новия свят на времето само, че днес не продават маниста на Катар например, а маркови стоки и изкуствени острови и канали посред пустинята, която ще ги засипе в момента, в който компресорите спрат.
60
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алллоооооуууууу...............ЗАЩО ПИТАТЕ САМО ЗА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО!!?? А металургията, тежката и лека промишленост, наука и образование, космос, химия, спорт, здравеопазване................АБЕ ВСИЧКО!!! ВСИЧКО РУХНА! Изедници!
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На китайците им източват доларите с нерентабилни сделки за да ги дестабилизират и им се получава.Китай обаче имат страхотен човешк ресурс и няма да умрат от глад за разлика от нас.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянци печелят от внос на готова продукция. За тях е по-добре да няма местно производство.
57
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейската цивилизация залязва.Това е нормално.Не ми е драго, но поне имам спомени от едно друго, безгрижно време.В крайна сметка не зависи от нашето желание и не е по силата ни да спрем този процес.Не ми се вярваше, че пророчествата за Европа ще се случат по мое време, но става все по-логично.
56
7
 
22
 
! Отговори
Koleshef преди 6 години
Китай купи гръцкото пристанище Пирея и инвестира 5,5 млдр. в Сърбия. Там отваря и заводи. Ще се строи желозопътната линия, свързваща Китай с Будапеща. Българските бальци отново сме заобиколени. Провалихме "Южен поток", сега и това. Лузери. Бях в Сърбия наскоро, страна преживяла три войни и бомбардировки! Въпреки, че не са в ЕС никак не живеят по-зле от българите, а впечатление ми направи, че и селата, и земите им не са запустели като нашите. Невероятно! Да благодарим на "мъдрите ни" управници.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Алфа Вълкациничке, смешна си
54
6
 
13
 
! Отговори
Лъч надежда преди 6 години
Не се отчайвайте, всичко върви по план. Тази година султан Ердоган ще решава въпроса за присъединяването на части от Сирия към султаната. През това време Тиквата вече ще е набълбукал нови борчове, с които естествено плаща заплатите на държавния апарат и пенсиите; здравеопаването ще се е сринало, а магистралите ще се набръчкат като път след земетресение от 8-*** степен.През 2019 султан Ердоган ще присъедини целия Бyлгapиcтaн и плодородната ни земя отново ще дава продукция.
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва всеки район от 5-10 села да си има едно централно стопанство което да изкупува продукцията от дворовете и бостаните на селяните срещу пари и това централно стопанство да има някаква търговска стратегия за износ или за бизнес с хранителни фирми/магазини. Така го виждам аз да се върне поминъка в селата. Не може да искаш бабата на 80 години едновременно да копае и да ходи на пазара да продава.