Над 30 000 румънци на улицата: Не на корупцията!

Те протестират срещу спорна реформа на правосъдната система
87
Над 30 000 румънци на улицата: Не на корупцията!
Снимка: Reuters

Над 30 000 румънци протестираха в Букурещ и в десетина румънски града, за да кажат "не" на корупцията и да се обявят срещу спорна реформа на правосъдната система, поискана от левицата, предаде Франс прес, цитира БТА.

"Събрахме се тук, за да поискаме от лидерите да не пипат правосъдието и да се откажат от проекта си за реформа", заяви един от участниците в протеста в Букурещ, провел се на Университетския площад в центъра на румънската столица.

"Случващото се е срам. Под претекст да подобрят законите за правосъдието, те въведоха членове, които им позволяват да избегнат възможни санкции", каза друга участничка в протеста.

Парламентът, доминиран от социалдемократите, одобри в края на декември три проектозакона, които породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е изключително активна в преследването на народни избранници, заподозрени в корупция.

Президентът Клаус Йоханис не е казал дали ще подпише законите, които бяха критикувани от Брюксел и от САЩ.

Новите протести се организират няколко дни, след като премиерът Михай Тудосе бе принуден да подаде оставка от съпартийците си социалдемократи и бе номиниран нов премиер, евродепутатката Виорика Дънчила, която изразява подкрепата си за въпросните закони. Според някои румънски медии в днешните протести са участвали дори 50 000 души.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 40 ""Над 30 000 румънци на улицата: Не на корупцията!" а ние кога?"

Преял човек, не можеш да го изкараш на улицата.
68
0
 
26
 
! Отговори
рррррррррр преди 11 месеца
Сега разбрахте ли защо ББ кихна 100милки на куките! За да може като излезете да протестирате да има СОЙ да ви лобути по манерките!
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ПАРИ
66
0
 
21
 
! Отговори
Дзъ преди 11 месеца
Ние пък не можем без нея и си я искаме... спете спокойно деца
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

"Корупцията
у нас е само ЕДНО следствие от дълбоко вкоренения, вероятно през
годините на 5 вековното турско господство, угоднически и двуличен
характер на българите."

Айде пак някой друг ви е виновен, типично по български.
64
1
 
26
 
! Отговори
Румънец преди 11 месеца
Тихо, да не събудим българите.
63
0
 
18
 
! Отговори
Инфо преди 11 месеца
Moderators e Turk
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки да си отива в държавата и да прогресира! Всички гледате да се натъпчите я в Германия, я в САЩ!
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нямало било вече в Румъния корупция, а? Ами тогава срещу кого протестират 300 000 румънци?

Където социалистите са на власт, корупцията винаги става нетърпимо висока.
60
3
 
19
 
! Отговори
до 66 преди 11 месеца
Бойко при ,,лошия матреал'' постави и теб! Ако си забелязал!? Пред онази аудитория рече така ,,Вие свестните, младите, умните и красивите сте тук. В българия са останали пенсионери, турци, мънгали и матреала който отива на избори е малко!;;. Тук обаче казва, че обича всички мюсюлмани.Изобщо - каквато е аудиторията казва каквото искат да чуят и номерата Му минават.30% - 30 мандата!
59
2
 
23
 
! Отговори
До тurk преди 11 месеца
Кой ти плаща да пишеш тук, пиши си в турски сайтове. Молели ли се на болника Ердоган,кой му се моли на този сатрап? Отвръщението ми към Турция е огромно и турската държава не може да ми е за пример. Там където се налага исляма, а не правовата държава, не ми го хвали. Рано или късно ще се върнем към Русия като приятел, народа уважава Русия, няма нашия дебел продажник да му се гъзи. Когато имахме СС 20 и СС 23, Турковете не смееха да гъкнат. Не ви искам тук езика и културата, стойте си там!!!
58
1
 
25
 
! Отговори
46 до 56 преди 11 месеца
Приемам го като допълнение! Имало е и горди хора, които са се крили в планините и затънтените краища на империята, но има една партида които се въртели около агите да им слугуват, а и така са се чувствали по защитени в ,,бизнеса' си. Затова е имало много българи в близост до Цариград и Одрин. Такива се наместват с годините във властта.
57
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
:Ми не може ли да дойдат и у нас -Ей го къде е !
че нас мн ни мързи ,пък и ни е страх
56
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тея определено ни превъзхождат в интелектуален план.
55
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До TURK
Нека не забравяме, че ние българите единствени спасихме от газовите камери 60 000 евреи и 160 000 българи. На тази земя са се раждали и ще се раждат велики хора. Фактът, че безплатно сте получили образованието си тук и се турчеете е Ваше право, но не ни учете на родолюбие, когато самият сте родоотстъпник.
54
2
 
32
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Само по-тихо, че спим.
53
3
 
20
 
! Отговори
ангел преди 11 месеца
Законите са критикувани от Брюксел и от сащ - значи са добри и цялата патърдия е вдигната от проамериканския , немски по националност президент срещу правителство , което е за сваляне на санкциите срещу Русия .
52
2
 
26
 
! Отговори
До Тurk преди 11 месеца
Абр ждрольо недоносени, ние сме на този хал основно заради продажни политици. Те не са и такива, например Сикаджията, какъв политик, какъв премиер в той, кукла на конци. Пази си дебелия задник, защото като премиер е най-сигурно пазен. Ами вие, тур/чулята, що не до видите кривите чутури и сплескани дз/урлу, премиера ви е с фалшива диплома, инсценира си преврат и вкара по затворите над 250 000. Като свали самолета се у::ра от страх, полегна на Путин, щото щяхте да бъдете изпечени.Никой не ви иска!
51
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Корупцията у нас е само ЕДНО следствие от дълбоко вкоренения, вероятно през годините на 5 вековното турско господство, угоднически и двуличен характер на българите . И други народи са преживявало чуждо господство и са били завладявани от чужди империи, но не са развили такъв подмазвачески, робски манталитет към по-висшестоящите ! А към слабите българите се отнасят с пренебрежение, озлобление и злорадство, че има по-зле от тях. Затова няма как да оцелеем като нация. Стойности като достойнство и морал вече отдавна са изчезнали.
50
2
 
26
 
! Отговори
да преди 11 месеца
в Румъния "няма" корупция, пък протестират срещу корупцията:)))
все едно у нас да протестираме срещу минималната заплата от 10 000 евро:)))