Над 30 000 румънци на улицата: Не на корупцията!

Те протестират срещу спорна реформа на правосъдната система
20 яну 2018 22:50,
87
Над 30 000 румънци на улицата: Не на корупцията!
Снимка: Reuters

Над 30 000 румънци протестираха в Букурещ и в десетина румънски града, за да кажат "не" на корупцията и да се обявят срещу спорна реформа на правосъдната система, поискана от левицата, предаде Франс прес, цитира БТА.

"Събрахме се тук, за да поискаме от лидерите да не пипат правосъдието и да се откажат от проекта си за реформа", заяви един от участниците в протеста в Букурещ, провел се на Университетския площад в центъра на румънската столица.

"Случващото се е срам. Под претекст да подобрят законите за правосъдието, те въведоха членове, които им позволяват да избегнат възможни санкции", каза друга участничка в протеста.

Парламентът, доминиран от социалдемократите, одобри в края на декември три проектозакона, които породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е изключително активна в преследването на народни избранници, заподозрени в корупция.

Президентът Клаус Йоханис не е казал дали ще подпише законите, които бяха критикувани от Брюксел и от САЩ.

Новите протести се организират няколко дни, след като премиерът Михай Тудосе бе принуден да подаде оставка от съпартийците си социалдемократи и бе номиниран нов премиер, евродепутатката Виорика Дънчила, която изразява подкрепата си за въпросните закони. Според някои румънски медии в днешните протести са участвали дори 50 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
22
 
! Отговори
да преди 6 години
искате да се присъедините към Румъния ???ами вървете.. границите са отворени и всеки може да живее където иска.. само, че не можеш да се присъединиш към друга държава с нещо, което не ти принадлежи !!!!
46
5
 
21
 
! Отговори
да преди 6 години
ама нали всичко беше цветя и рози и корупция в Румъния нямаше :))))))тъкмо бяха станали първата държава в света без корупция и изведнъж.. протести хахахахахахахахахахахахахахахахаха
45
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** от банкя да подава оставка и вън от политиката крадлива тиква и неговота банда разбойници.
44
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, вие искате и ви харесва корупцията бе - да имате свой човек на горното място и да ви уреди като пренебрегне всички други.Ето тук един на когото предстои съд казва - Добре, че има подкупни съдии, иначе така ще лежим по затворите цял живот.Като загазиш, да можеш да си платиш и да се оправиш. Ако има някой принципен ще го застелят и всички го наричат ,,***''. А този, който приема подкуп е ,,хубав човек''.
43
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В България правителството защитава корупцията." - абсолютно вярно!Но за да е пълна картинката, трябва да допълним - поражда я, отглежда си я, подхранва си я... С подкрепата за съжаление на Европейския съюз и лидерите му.Браво на румънците! Може и да не успеят, но поне се опитват.
42
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И у нас е така. Под претекс, че правят някаква "съдебна реформа" всичките магистарти оплетени в роднински връзки още от соца, правят съдебната ни система все по-отвратителна.
41
3
 
31
 
! Отговори
Мелник преди 6 години
И тук искаме да се присъединим към Румъния!
40
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Над 30 000 румънци на улицата: Не на корупцията!" а ние кога?
39
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Качеството на ***'тряла определя бита и условията в които той сам живее в собствената си държава. Байчо е много прав. У нас ***'тряла е лош. Някога да е протестирал против корупция, лоши закони и други държавни неправди? Никога. За това сме на туй дередже.
38
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на румънците, и те излязоха по-читави от бантускотовете, където и в гъ*за им да бръкнат, те пак няма да се сетят да протестират!Между другото, въпросния Ливиу Драгня, от който днес си пати цяла Румъния, е с бантускотовски корен, и някога фамилията е била Драгнев! Това не е шега, действително е "подарък" на румънците от бантускотовете!Голяма грешка, то от Бантускотия хората котка не вземат, те премиер си намерили
37
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние кога ще изметем Гробарската шайка?? Много оставихме тлъстака от Банкя да ни *** и ограбва. Не може бивш бандит от СИК, неграмотен, алчен, ***, лаком и страхлив да управлява лафка, какво остава държава!!! Ще видите един ден, когато няма да ги има Суджука, той ще е избягал, но поддръжниците ще са тук, какво ще получат от народа. Това което са посяли, това ще жънат!!!
36
5
 
21
 
! Отговори
От Рушия преди 6 години
Добре са си новите закони, другарете не бива да остават на сухо.
35
1
 
40
 
! Отговори
Ал преди 6 години
В България правителството защитава корупцията. Мафия облечена във власт. Примери :влака в Хитрино убил хората е собственост на овшорка на беден грък, същата иска да строи и лифта в Пирин, защитаван от корумпираната власт...
34
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когатот социалистите се докопат до властта в една бивша соц страна, винаги съсипват държавата. Румънците с право се тревожат.Справка - последното червено правителство у нас доведе до фалита на КТБ и спиране на Ю Поток. Лукановото и Виденовото правителства хората свързват с глад и хиперинфлация. Никога вече!
33
1
 
36
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
около 99.98 % от всички обекти в тн оперативни програми на доказано престъпни министерства и ведомства са НАГЛО КОРУПЦИОННИ.НАГЛЕЦИТЕ на ВЛАСТ ограбиха десетки хиляди милиони от народа/над 70% нямаме доходи з а оцеляване в БЪлгария/ и *** подариха на избранници по списъци правени от турско говорящи в МИнистерства и ведомства вкл за вили,хотели,къщи за гости с яхти самолвти,басейни ,джипове всичко купено за сметка на ограбения БЪлгарски народ
32
4
 
36
 
! Отговори
У НАЗЕ Е страшно преди 6 години
А У Назе У София/голям град под Витошакрадат десетки милиарди от народ а вкл с НЕЗАКОНЕН ДДС И ги перат през нагло корупционни обекти вкл по европрограми и по Оперативни програми.С ограбени милиарди от народа закупуват корупционна тежко терористична техника вкл за трайно увреждане на милиони граждани едновременно.УБиицит е на власт ползват пси активни клипове з а блок съзнание на народа гледащ телевизия ..Никой не протестира..
31
2
 
46
 
! Отговори
крадлив гербераст преди 6 години
Румънците са свободолюбив народ с кръв свалиха режима на Чаушеско ,ако и при нас беше станало така тия които бяха на власт и сегашните отдавна щяхме да сме ги заврели там където им е мястото.Къде е закона за лустрация свободата се извоюва с кръв на барикадите хората са го казали.От държава ни нищо не става защото сме робски народ който мърси тази хубава земя на която живеем.
30
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние кога ще изритаме *** с цялата му глутница крадци, предатели и лъжци? Когато рано или късно този изчезне, изритан или ликвидиран от тези които смаза, ще видите колко ни е ограбил, предал и просто унищожил. Тогава ще разберете, че този сбироток от интересчии в това ЕООД е имал една цел, да краде, краде и краде. Народен съд трябва да има тогава, на всички тези които подкрепяха това унищожение и геноцида.
29
25
 
22
 
! Отговори
да преди 6 години
вървете да живеете Румъния като толкова я възхваляват, ..лизци
28
1
 
37
 
! Отговори
emigrant преди 6 години
в бг всичко е чалга....