Над 30 000 румънци на улицата: Не на корупцията!

Те протестират срещу спорна реформа на правосъдната система
20 яну 2018 22:50,
87
Над 30 000 румънци на улицата: Не на корупцията!
Снимка: Reuters

Над 30 000 румънци протестираха в Букурещ и в десетина румънски града, за да кажат "не" на корупцията и да се обявят срещу спорна реформа на правосъдната система, поискана от левицата, предаде Франс прес, цитира БТА.

"Събрахме се тук, за да поискаме от лидерите да не пипат правосъдието и да се откажат от проекта си за реформа", заяви един от участниците в протеста в Букурещ, провел се на Университетския площад в центъра на румънската столица.

"Случващото се е срам. Под претекст да подобрят законите за правосъдието, те въведоха членове, които им позволяват да избегнат възможни санкции", каза друга участничка в протеста.

Парламентът, доминиран от социалдемократите, одобри в края на декември три проектозакона, които породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е изключително активна в преследването на народни избранници, заподозрени в корупция.

Президентът Клаус Йоханис не е казал дали ще подпише законите, които бяха критикувани от Брюксел и от САЩ.

Новите протести се организират няколко дни, след като премиерът Михай Тудосе бе принуден да подаде оставка от съпартийците си социалдемократи и бе номиниран нов премиер, евродепутатката Виорика Дънчила, която изразява подкрепата си за въпросните закони. Според някои румънски медии в днешните протести са участвали дори 50 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
евала на румънците - получават им се нещата, защото отстояват правата си! в същото време в София всеки си е на топло пред телевизора и гледа бай брадъра...
6
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния,Гърция,Македония-там живее народ,ЖИВЕЕ!!!!А тук едно стадо вегетира и се бои от заколение,ако мръдне.
5
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че у нас нямаме такива проблеми с корупцията та за това и не протестираме. Наведена главичка като нашата, сабя не я сече. От *** по бедно и по търпеливо робче нема.
4
3
 
32
 
! Отговори
базик преди 6 години
Сега в онези "медии" нищо чудно да напишат - "Милиони румънци излязоха на протест за да подкрепят втора кабинка в Банско"Подкрепяме инвестицията на Георгиус Георгио, скандираха те.
3
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
през това време у нас си раздават природни паркове и втори кабинки и се правят на глухи... Румъния е случила на хора, затова и ни изпревариха и продължават да драпан напред, а ние се върнахме в 90те години с мутренските изпълнения...
2
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тук си е стабилност! Благодарение на Бойко, отивам да му запаля свещ в някоя църква!Ха ха ха...
1
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елате и у нас бееееее.