Политическата сцена в Германия: Несигурното бъдеще за Меркел и Шулц

Ще платят ли висока политическа цена за широката коалиция двамата лидери?
20 яну 2018 19:28,
87
Политическата сцена в Германия: Несигурното бъдеще за Меркел и Шулц
Снимка: Reuters, архив

Ще има ли Германия скоро правителство? Близо четири месеца след парламентарните избори на 24 септември и след неуспешния опит да се състави т.нар "коалиция Ямайка", в която трябваше да влязат християндемократите, зелените и либералите, сега Ангела Меркел сякаш е съвсем близо до целта. На предварителните си разговори за нова широка коалиция християндемократите и социалдемократите постигнаха принципно съгласие за сформиране на общо правителство.

Сега всички с трепет очакват конгреса на социалдемократите, който ще се проведе в неделя в Бон. Този конгрес трябва официално да даде зелена светлина за започването на вече същинските коалиционни преговори, в края на които може да се появи и нов кабинет. Социалдемократите обаче са тежко разединени по въпроса, някои наблюдатели дори говорят за разлом в партията и пророкуват нейното (поредно) разцепване. Част от лявото крило на ГСДП и младежката организация са против коалицията, продължават и исканията за допитване до членската маса.

Съдържателни различия

Опасенията са свързани не толкова със субстанцията на бъдещата политика, колкото с факта, че след две широки коалиции социалдемократите изгубиха собствения си профил и подкрепата за тях спадна драматично. А иначе и съдържателни различия не липсват. Социалдемократите много държат на по-справедлива система за здравно осигуряване, в която да няма привилегировани пациенти, а работодателите да плащат поравно с работниците, казано най-общо. Те настояват и за корекции в данъчната политика, които да облекчат хората с по-ниски доходи.

Особено взривоопасна е темата за онези бежанци, които в Германия получават само временна закрила: социалдемократите смятат, че тези хора трябва да могат да приберат и семействата си в Германия, докато в ХДС и особено в ХСС преобладава мнението, че трябва да се удължи временната забрана за събиране на семействата. В ГСДП са убедени, че семействата ще помогнат за по-бързата интеграция на тези хора, докато ХДС и ХСС се съобразяват с настроенията на избирателите и най-вече с дишащата във врата им, доста ксенофобски настроена "Алтернатива за Германия".

Канцлерката Ангела Меркел каза, че в предварителните разговори християндемократите са преглътнали много горчиви хапове – явно нейната партия не е готова на повече отстъпки. И тя, и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц видимо са поставени под много силен натиск, тъй че в момента един от най-горещите въпроси е свързан с бъдещето на двамата лидери. В документа от предварителните разговори беше вписана точката, че ако има широка коалиция, по средата на мандата си тя ще направи междинна равносметка.

Какво би изначавало това за Меркел и за Шулц?

Мнозина вече четат тази клауза като вратичка за оттеглянето на Меркел още в средата на следващия ѝ мандат. Облаци се събират и над главата на Шулц, който изгуби много подкрепа, след като рязко смени позицията си от "против" на "за" широка коалиция. В момента допитванията показват, че германците масово предпочитат бъдещ вицеканцлер и министър на външните работи да бъде не той, а досегашният външен министър Зигмар Габриел. А сред самите социалдемократи Габриел води още по-убедително. Така че напълно е възможно широка коалиция да има, но двамата сегашни партийни лидери Меркел и Шулц да платят за нея много висока политическа цена. И да бъдат принудени да се оттеглят – по-рано или по-късно.

Автор: Александър Андреев

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименЕ ква да е германия бе като губи всяка война която на всичкото отгоре сама почва чрез агресивните си неуравновесени действия.Не знам как даопуснаха даже отново да стане първа икономика в Европа трябваше да я сринат до основи и да засадят картофи отгоре!
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е НУЖНА КОЙ ЗНАЕ КАКВА КОМПЕТЕНТНОСГ, ЗА ВИДИ ЧОВЕК, ЧЕ ПРИВАТИЗАЦИЯТА ЗАГРОБИ БЪЛГАРИЯ.Трябва да си много обвързан с мафията, за да твърдиш обратното.
75
0
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Абе аз съм свидетел на това,което ти пиша,бях на около 18-20 години,когато се случи голямата катастрофа с приватизацията пред очите ми.-----------------------------Бил свидетел малък си мой човек и няма как да знаеш
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Меркел и Шулц е ясно, но не мога да разбера какво му харесват германците на този Габриел? Нали той се оттегли заради катастрофалния рейтинг на партията си и се надяваха Шулц да го вдигне?
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактВ момента не се решава във Вашингтон, всъщност Тръмп и нанася удари под кръста с цел точно да я свали. По принцип Германия е окупирана държава, но тъй като самият Тръмп не контролира съвсем нещата в САЩ, силата на окупацията е намаляла. Германците могат да се съюзят с Тръмп срещу "окупаторите"
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената е гражданска война в Германия. Твърде висока, но няма друг начин да свалят либералната диктатура.
71
9
 
2
 
! Отговори
bih kazal преди 6 години
Германия - Сигурно бъдеще с Меркел и Шулц! Германия най-развитата икономика в Европа! Россия - безвъзвратно изостанала суровинна база!
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактАма работата е там,че цяла Европа намрази Меркел,заради поканата на емигранти и налагането на емигрански квоти и сега ако Шулц повтори тази грешка,дори и да има силно рамо отвън,хората ще го изхвърлят,самото население ще го изхвърли,а от това нямат полза нито той,нито хората зад него.
69
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Дали Меркел ще си замине,не зависи от нея,от собствената и партия,от социалдемократите и дори от избирателите!Всичко се решава във Вашингтон и не е проблем да бъде наложено чрез Канцлеракт(може и друго да е името,но има такъв договор,според който канцлерът ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се одобрява от САЩ).Добре известно е,че Меркел е зомби на Обама(Сорос),а Тръмп(Ротшилд) ще иска да има свое начело на Германия.Така че....Германия може да е икономически колос,но е политическо джудже(извън ЕС),победена държава.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАбе аз съм свидетел на това,което ти пиша,бях на около 18-20 години,когато се случи голямата катастрофа с приватизацията пред очите ми.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шулц не харесва ограничителната политика за емигрантите,но ще повтори грешката на Меркел и с това ще срине партията си.Ако той продължава да приема емигранти,Алтернатива за Германия ще набере голяма сила.Или трябва да се съобразяват с гражданите си и исканията им или гражданите ще ги изхвърлят от политиката.
66
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
66 Господине поста ви е изключително некомпетентен , нямащ нищо общо с действителността , но това са рисковете на обществената трибуна, могат да се упражняват всякакви.
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SpaceXГлупости,приватизацията закри стотици хиляди работни места и си загубихме пазарите в чужбина,затова държавата се срина,нямането на работа роди и мизерията,емигранската вълна,демографската катастрофа и всички останали последствия
64
10
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
63 Една от причините все пак да се развиваме през тези 10 години е че на времето беше направена приватизацията , имаме частна собственост и пазарна доколкото у нас може да бъде за сега пазарна икономиката . Ние вървим напред но можехме да вървим с по-бързи и с по големи крачки напред . Преди 10 години бяхме ПРЕД Румъния днес сме СЛЕД Румъния в развитието си . Но вижте какъв протестен митинг правят тази вечер . Колко хора идват на нашите протести.
63
5
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Току що прочетох и третата статия в Медиапул на Иван Костов която е анализ на приватизацията 1997-2001 . Препоръчвам ви я да ги прочетете и трите статии . Дават аргументирани отговори на много въпроси включително и на обичайните най-щекотливи като приватизацията на Кремиковци и Балкан. Разбиват много митологеми тиражирани по пеевските медии и тук.
62
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До SpaceXХората се страхуват от хиперинфлация, щото всички патихме.Обяснявам им за Валутен борд, но и на него нямат вяра на 100%.Тъкмо са се закрепили финансово и се страхуват от фалит.
61
1
 
12
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
61 Та КТБ избуя и се разви по времето на ГЕРБ . В КТБ си държаха сметките си всички държавни фирми и организации . Добре че беше служебния Премиер та поне част от тях бяха спасени овреме .
60
2
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До SpaceXОт провинцията съм и казвам ти, купуват се категорично повече от 100 000 гласа.Безспорно и мои познати са гласували за ГЕРБ, "за да не дойдат банкови фалити и купонна система" !Не мога да ги съдя.
59
0
 
8
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Казвате администрацията гласува за него . Значи българинът на това е доволен . Да има някаква държавна или общинска работа , да му плаща държавата осигуровките да има 30 дни платен отпуск и да вегетира . Такива са му целите . Толкова иска и толкова му дава Цветанов . Друга една немалка част от българите се издържат от Обществените поръчки и изобщо не ги интересува корупцията , важното е да са в хранителната верига .
58
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От половин месец съм в Днес, но вече разпонавам на- отявлените ***, "АНТИ" е един от най-преданните кремльовски ***, заедно с още двама- трима клонирани с по 10-тина IP-та от които с слагат плюсове и минуси.