Политическата сцена в Германия: Несигурното бъдеще за Меркел и Шулц

Ще платят ли висока политическа цена за широката коалиция двамата лидери?
20 яну 2018 19:28,
87
Политическата сцена в Германия: Несигурното бъдеще за Меркел и Шулц
Снимка: Reuters, архив

Ще има ли Германия скоро правителство? Близо четири месеца след парламентарните избори на 24 септември и след неуспешния опит да се състави т.нар "коалиция Ямайка", в която трябваше да влязат християндемократите, зелените и либералите, сега Ангела Меркел сякаш е съвсем близо до целта. На предварителните си разговори за нова широка коалиция християндемократите и социалдемократите постигнаха принципно съгласие за сформиране на общо правителство.

Сега всички с трепет очакват конгреса на социалдемократите, който ще се проведе в неделя в Бон. Този конгрес трябва официално да даде зелена светлина за започването на вече същинските коалиционни преговори, в края на които може да се появи и нов кабинет. Социалдемократите обаче са тежко разединени по въпроса, някои наблюдатели дори говорят за разлом в партията и пророкуват нейното (поредно) разцепване. Част от лявото крило на ГСДП и младежката организация са против коалицията, продължават и исканията за допитване до членската маса.

Съдържателни различия

Опасенията са свързани не толкова със субстанцията на бъдещата политика, колкото с факта, че след две широки коалиции социалдемократите изгубиха собствения си профил и подкрепата за тях спадна драматично. А иначе и съдържателни различия не липсват. Социалдемократите много държат на по-справедлива система за здравно осигуряване, в която да няма привилегировани пациенти, а работодателите да плащат поравно с работниците, казано най-общо. Те настояват и за корекции в данъчната политика, които да облекчат хората с по-ниски доходи.

Особено взривоопасна е темата за онези бежанци, които в Германия получават само временна закрила: социалдемократите смятат, че тези хора трябва да могат да приберат и семействата си в Германия, докато в ХДС и особено в ХСС преобладава мнението, че трябва да се удължи временната забрана за събиране на семействата. В ГСДП са убедени, че семействата ще помогнат за по-бързата интеграция на тези хора, докато ХДС и ХСС се съобразяват с настроенията на избирателите и най-вече с дишащата във врата им, доста ксенофобски настроена "Алтернатива за Германия".

Канцлерката Ангела Меркел каза, че в предварителните разговори християндемократите са преглътнали много горчиви хапове – явно нейната партия не е готова на повече отстъпки. И тя, и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц видимо са поставени под много силен натиск, тъй че в момента един от най-горещите въпроси е свързан с бъдещето на двамата лидери. В документа от предварителните разговори беше вписана точката, че ако има широка коалиция, по средата на мандата си тя ще направи междинна равносметка.

Какво би изначавало това за Меркел и за Шулц?

Мнозина вече четат тази клауза като вратичка за оттеглянето на Меркел още в средата на следващия ѝ мандат. Облаци се събират и над главата на Шулц, който изгуби много подкрепа, след като рязко смени позицията си от "против" на "за" широка коалиция. В момента допитванията показват, че германците масово предпочитат бъдещ вицеканцлер и министър на външните работи да бъде не той, а досегашният външен министър Зигмар Габриел. А сред самите социалдемократи Габриел води още по-убедително. Така че напълно е възможно широка коалиция да има, но двамата сегашни партийни лидери Меркел и Шулц да платят за нея много висока политическа цена. И да бъдат принудени да се оттеглят – по-рано или по-късно.

Автор: Александър Андреев

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно е, че има политическа криза в Германия. Така Европа може да се концентрира върху други проблеми при отсъствието на главният проблем "Меркел".
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато всичко в ЕС и Германия вървеше по мед и масло на Меркел и беше добре, но когато се появиха съществени проблеми тя не ги реши, а ги задълбочи в случай с "мигрантите" .
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ баба Мрекел , както *** е готова на всичко за да е на властТоже дмАкратичнА избраньй Путинк@. В Русия тегне още сенките на Сталин и Троцки!Как възможно толкова да изкривявате изтината?Няма спор къде демокрацията е по голяма и какви условия се създават за ибрателите и за кандидатие.Едните правят хиляди проучвания, допитвания и преговори, а другите разтрелват показно своите опоненти.Защо не откриха убиеца на Немцов,а предизборният атентатор в Санкт Петербург го откриха за ден
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато тук ни занимават с немцойчетата едни други ни готвят за децата ни в училищата изненада! ДЪРЖАВАТА ПРАЩА *** В УЧИЛИЩАТА ЩЕ ОБЛЪЧВАТ ДЕЦАТА ЗА СТЕРЕОТИПА НА ПОЛА! КАК ВИ СЕ СТРУВА ТАЗИ ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА? ИСКАТЕ ЛИ ДЕЦАТА ВИ ДА СА ТРИПОЛОВИ?
33
8
 
5
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
Споко бре товарищи, така е в Германия и Европа, бъдещето на политиците тук винаги е несигурно, те идват и си отиват с избори, после на тяхно място ще дойдат други и пак ще си отидат, важното е Германия, както и другите европейски държави, да продължат развитието си в демократично, социално, икономическо и всякакво друго отношение. Еднолични лидери с неограничена власт има само в раССия и Северна Корея, както и в банановите и кокаиновите републики, където управляват диктатори и племенни вождове
32
0
 
5
 
! Отговори
шоп преди 6 години
след неуспешния опит да се състави т.нар "коалиция Ямайка",------------------------Да пробва с коалиция Джамахирайка, няма начин да не успее
31
6
 
0
 
! Отговори
Минко 47 г. ерген преди 6 години
Продавам козе сирене.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Да ама са с пакистански кмет и в големите градове англичаните са малцинство не са цъфнали и те.
29
9
 
7
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Мууууууууууухахах! Германия се "сривала"!!! Ххахахах! Абе сериозно ли бе, тролчета??? Стига бре, стига с тези т ъ п и опорни точки! "срива се" подредена и чиста Германия с 2300 евро средна заплата, с всичките му социални придобивки, с перфектното здравеопазване.............Ххахахахахахахахахахахахахахаххах! А в руската *** всичко е цвета и рози, нали блядчета??? Ххахахахахахахахахх!
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо добро не чака Германия с комсомолката Меркел и социалистическия калпазанин Шулц.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че поне англичаните се спасиха. Най-интелигентните, но и най-добри хора се оказаха.
26
2
 
16
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 6 години
Предлагам за пореден път ние българите да помогнем на братския германски народ - да им изпратим за премиер нашата крадлива Тиква, а изборите да им организира Цвинокио Шестапартаментников!!! Тогава ще видят какво означава просперитет и растеж на икономиката....ха-ха-ха!!!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел ,Шулц и Суджука.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп да си назначи генерал губернатор в Германия иначе се забавя икономиката.
23
0
 
16
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 6 години
Меркелица е пътник, както и нашия шебек - Бай СУДЖУК!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вундабааааа...
21
7
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
До До 16Само изтръцкан *** като тебе може да говори за "сриване" е Германия. Ехооооооооо, бил ли там??? Сега аз да ти кажа: ако вземат жителите на едно немско село и ги преселят в едно руско.........в рамките на 24 часа е се самоубият всичките.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политическата криза в Германия е като манна небесна за Европа. Дай Боже никога да не свършва.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бабата я шутираха
18
1
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Да няма правителство една държава от лятото - не помня вече 3 или 4 месеца какво е? Това ако не е сриване не знам на кое му викат. Самият факт, че притича да реве на рамото на Борисов какво говори? Просто няма вече на кое рамо да реве.