Правителството на САЩ остана без финансиране

Сенатът не успя да приеме временен бюджет
20 яну 2018 09:01, Анисия Иванова
30
Правителството на САЩ остана без финансиране
Снимка: БТА

Правителството на САЩ остана без финансиране за първи път от 2013 година насам, след като американският Сенат отхвърли новия краткосрочен бюджет, който трябваше да осигури финансиране на държавните институции от 26 януари до 16 февруари, съобщава Reuters.

Решаващо гласуване в Сената показа, че републиканците и демократите не са успели да постигнат компромис по бюджета въпреки интензивните преговори и намесата на президента Тръмп.

Републиканското мнозинство в Сената (51 от 100 места) не успя да убеди достатъчно демократи да приемат нормативен акт за временно финансиране на федералния бюджет в замяна на допълнителни преговори по статута за стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали незаконно в САЩ като деца и бяха временно защитени от експулсиране от предишния президент Барак Обама.

За решение да се прекратят дебатите и да се премине към гласуване на временното финансиране на бюджета бяха необходими 60 гласа, но тази бройка не бе достигната. В подкрепа на процедурното предложение гласуваха едва 50 сенатори, а 48 са против. Не е гласувал само лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Очаква се частичната парализа на работата на правителството на САЩ да започне от полунощ местно време (07.00 ч. българско време) и стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, да бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск.

Белият дом обвини сенаторите от Демократическата партия за отхвърлянето на процедурно предложение в Сената да се гласува временно финансиране на федералния бюджет на САЩ, за да могат правителствените служби да продължат работа, и ги нарече "обструкционистки неудачници", предаде ДПА.

"Днес демократите в Сената поставиха политика над националната ни сигурност, семействата на военнослужещите, децата в уязвимо положение и способността на страната ни да служи на всички американци", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Тя заяви, че няма да се водят преговори по исканията на демократите за имиграционната политика докато не бъде приет нормативен акт за премахването на започналата в 07.00 ч. българско време частична парализа на федералното правителство.

Президентът Тръмп "няма да преговаря по статута на незаконни имигранти докато демократите държат за заложници нашите законни граждани заради безотговорните си искания", каза Сандърс.

Частичната парализа на федералното правителство на САЩ означава, че стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, са принудени да излязат в неплатен отпуск. Предишната такава частична парализа на федералното правителство бе през октомври 2013 г. и продължи 16 дни.

В петък от министерството на отбраната на САЩ заявиха, че дори да не бъде приет бюджет, военните операции в Афганистан и действията срещу ислямистите в Ирак и Сирия ще продължат. Целия мобилизиран състав, състоящ се от 1,3 млн. души, ще продължи да извършва своите задължения. Но гражданският персонал в по-маловажните операции ще бъдат пуснати в принудителен отпуск.

Що се отнася до Министерството на правосъдието: 95 хил. от общо 115 хил. души, които са на работа към ведомството, няма да преустановят дейността си. Комисията за финансов надзор, чийто бюджет се определя от Конгреса, също ще продължи работата си почти напълно, тъй като част от нейното финансиране идва от събиране на различни такси. Служителите ѝ ще бъдат пратени в отпуск само ако приемането на бюджет се проточи няколко седмици.

В същото време, повече от хиляда служители на Белия дом ще бъдат изпратени вкъщи. Президентът ще може да извършва своите конституционни задължения чрез останалите около 700 служители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
14
 
! Отговори
Алов преди 6 години
Цирка и пазаренето отново
6
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ден на ден ситуацията в Говедарника се сговнява все повече и повече. Още малко им остава.
5
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всяка година - един и същи цирк. нека фалират веднъж завинаги и да обявят дефолт като Гърция
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократите са психопати.Още ли не вярвате ,че нямаше да започнат война с руснаците?
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Днес демократите в Сената поставиха политика над националната ни сигурност"==========================================================По стар народен обичай янките да наложат санкции.
2
9
 
22
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Спокойни бъдете, пара има, тия циркове ги играят всяка година по това време. Вътрешно-политически игри.
1
5
 
14
 
! Отговори
Мухуху преди 6 години
Бухаха