Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две

Директорът на НЗОК: Ако съм премиер, вдигам здравната вноска!
20 яну 2018 13:47, Анисия Иванова
195
Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две
Снимка: Архив, Булфото

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев пред bTV.

Според него системата е зле конструирана. "Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Той смята, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването и именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме "всичко се вижда”.

"Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

"Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев. И е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

"ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, категоричен е Плочев.

"Ето и сега - преговаряме и всички говорят колко ще вдигнем цените на клиничните пътеки, а никой не ми казва как ще вдигнем обема на дейностите. Медицината е ценност, а много хора исках само да печелят от нея. Затова за 6 месеца нищо ме можах да променя, не знам и дали ще мога. Но аз съм боец и като хвана един проблем, не го оставям", категоричен бе проф. Плочев.

Шефът на касата обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам "B“, за който у нас почти няма имунизирани. Наистина има много болни и грипът протича тежко, каза проф. Плочев. Той посъветва хората да се пазят, като избягват места с много хора и носят маски, когато се налага. 

"Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в нея – тези утвърдени народни лекове", препоръча проф. Плочев, който е специалист именно по инфекциозни болести. Той потвърди, че тези методи, типични за българина, наистина действат.


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
3
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ-Жиб. преди 9 месеца
Всичко е прекрасно в европейска България. Илюзията ще поддържаме с всички средства до самия край, който ще е след няколко години.
167
2
 
3
 
! Отговори
Жиб. преди 9 месеца
Прав е човекът на №178- докато давате пари за частни болници,90% от които са в ръцете на турко-руснаци,ще има бюджетен дефицит за касата: вие какво сте решили с тия ненужни частни болници под път и над път- да разорявате България,или да бутате неудобните за Путин правителства???
166
3
 
1
 
! Отговори
Жиб. преди 9 месеца
Значи тоя професионален номенклатурчин иска да каже: овътрете безплатно правителството,като му сринете имиджа пред народа с покачване на здравните вноски,или ние ще финансираме неговото овътряне,за да падне колко се може по-скоро и да отстъпи място на Путинските доживотни присвоители!
165
1
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 9 месеца
Сриват се акълите на ония номенклатурци,които правят такива пропутински прогнози!
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Крадци бол, защото пари бол. Спрете строителството на нови частни болници или, ако има такива да не ползват капитал от касата. Частникът трябва сам да се оправя.
163
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докторите - скарани,
сестрите - издокарани,
санитарките-прости,
болните- Бог да ги прости!

Това е БГ-здравеопазване!!!
162
1
 
12
 
! Отговори
гошо преди 9 месеца
Ако съм премиер, още днес този го уволнявам. Ръководител на институция, който не вижда перспектива и няма визия за управляваният от него институт е негоден
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бай *** който не дава и 1 лев е здравноосигурен "Like" .
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нека Бай *** който не дава 1 лев да е здравноосигурен.
159
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, ама не. Просто трябв осигуровките да отиват за здравеопазване, а не за администрацията на НЗОК. Малоумно е увеличението. Хората с високи заплати ще са още по-недоволни, защото въпреки оромните пари, които им се отчисляват, пак няма да получават нищо като здравно обслужване. Тези с малките средства пък какво за бога да им се увеличава? Това си е кожодерство. Администрацията и всичките ѝ *** процедури да бъдат съкратени. Парите при болници и пациенти!
158
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз сега чувам че в България е имало или има здравна система.
157
1
 
9
 
! Отговори
Детска радост преди 9 месеца
Година или две?
156
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
здраве да е!
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не затворихте темата?
154
3
 
15
 
! Отговори
Чичо Доктор преди 9 месеца
Те това е положителен човек - казва как се срива касата и се радва като за последно!
Я опитайте и вие!
153
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много си прав, 165.
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се срива, бе! Дреме ни на нас за вашата хранилка!
151
20
 
10
 
! Отговори
И при преди 9 месеца
Команизама нямаше здравеопазване, но тогава нямаше интернет и хората си мислеха, че има безплатно здравеопазване
150
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Китаизацията на българската медицина е факт.
Просто трябва да затворят държавните болници и да затегнат лицензирането на частните.
149
2
 
16
 
! Отговори
На кой преди 9 месеца
Му трябва здравеопазване, кано целогодишно има банани? Кой не скача е червен