Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две

Директорът на НЗОК: Ако съм премиер, вдигам здравната вноска!
20 яну 2018 13:47, Анисия Иванова
195
Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две
Снимка: Архив, Булфото

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев пред bTV.

Според него системата е зле конструирана. "Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Той смята, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването и именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме "всичко се вижда”.

"Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

"Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев. И е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

"ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, категоричен е Плочев.

"Ето и сега - преговаряме и всички говорят колко ще вдигнем цените на клиничните пътеки, а никой не ми казва как ще вдигнем обема на дейностите. Медицината е ценност, а много хора исках само да печелят от нея. Затова за 6 месеца нищо ме можах да променя, не знам и дали ще мога. Но аз съм боец и като хвана един проблем, не го оставям", категоричен бе проф. Плочев.

Шефът на касата обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам "B“, за който у нас почти няма имунизирани. Наистина има много болни и грипът протича тежко, каза проф. Плочев. Той посъветва хората да се пазят, като избягват места с много хора и носят маски, когато се налага. 

"Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в нея – тези утвърдени народни лекове", препоръча проф. Плочев, който е специалист именно по инфекциозни болести. Той потвърди, че тези методи, типични за българина, наистина действат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
19
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Ще увеличиш ти ,Ама и народното недоволство Застрашително се увеличава !тея подигравки няма да продължават до безкрай
143
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравно осигурени, пък си плащаме като отидем да се лекуваме. Така ли не разбраха как се лекува в една Испания, Франция и други страни от ЕС. Да вземат нещо хубаво от здравното им осигуряване, ама от крадене дали им остава време да се заинтересуват.
142
1
 
34
 
! Отговори
гист преди 6 години
Да, ако не спрат да крадат от не дадени лекарства, от неизвършени прегледи и изследвания, неизвършени приеми в болниците , ако не спре лакомията им - парите и 5 пъти да са повече - няма да им стигват!Не се налапаха!!!
141
1
 
39
 
! Отговори
учен преди 6 години
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ
140
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната лъжлива статия, която трябва да ни отчае...Лекарите и болниците крадат милиардите, които се наливат в здравеопазването!
139
2
 
20
 
! Отговори
Ваньо преди 6 години
Всеки ден, по всички форуми яко реване по форумите колко сме зле. Никой не *** да протестира. Излезнат едни да защитават природата - продажници, излезнат други да искат тротоари и инфраструктура - селяни. Хем зле и бедни, хем тихи, хем всезнайковци.
138
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 2 години България ще е вероятно в Шенген, еврото ще бъде въведено и вероятно няма да е останал един свестен лекар тук! А и българи едва ли ще са останали да бъдат лекувани....Само малцинства и третополови интегрирани бежанци. Сигурно ще се плаща по половин заплата за здравна осигуровка.... хахаха
137
3
 
24
 
! Отговори
681 преди 6 години
А бе, плочев, а бе крадецо ,разбира се, че ще се срине остарялата ви здр система ! Тя просто е отработена отдавна още преди два века на запад и е изхвърлена като неудачна! Пари има в държавата, ама просто крадете с началника си по-малко бе! На човек не му трябва нищо повече от една лъжица ,всичко друго е суета!
136
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този с тарикатската физиономия бай *** ли е ?
135
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната лъжа...
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До И защо др.ПлочевМи Плочев предлага нещо средно. Например - пръст
133
1
 
10
 
! Отговори
И защо др.Плочев преди 6 години
е толкова РАДОСТЕН???И той е част от ЗДРАВЕОПАЗВАНВЕТО: КАКВО ПРЕДЛАГА?
132
1
 
19
 
! Отговори
Ох Боли преди 6 години
Ми нали Дянков съхрани 1 милиард отъ здравната каса? Сега ще ги върнАТ! и всичко ще се оправи.
131
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Е, с колко ще ми увеличите здравната вноска на мизерните 400 лева?
130
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Д-р Петър Москов кога ще бъде осъден за далаверите си и за ваксините с живак от Турция, с които ваксинира БГ-деца???Време е за затвора, да слага пижамата !
129
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 100 лв. да стане здравната осигуровка, същото мизерно качество на обслужване и диагностика ще получавате. Просто няма кадри, няма мотивация, докторите вятър ги вее на розово магаре.Затуй не плащайте! Със или без застраховка - все тая!
128
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 135Такава детайлна ревизия може да направят на вас. Но на НЗОК, НОИ, НАП, болници, АСП или коя да е др. институция такива проверки не се правят. Ако обявят, че ще направят проверка, резултатът е ясен- виновни няма. Най- много да обвинят някоя санитарка, че крала хлорна вар. Ако откраднете парче салам за 5лв от някоя верига- затвор. Ако източите НЗОК, КТБ, НОИ или пр.- закон не ви лови.
127
0
 
8
 
! Отговори
Fritte преди 6 години
Prevantivno da izpraznim vednaga systemata....spirame da plastame preferenciite nezabavno.... :-)
126
3
 
25
 
! Отговори
Германия преди 6 години
14% от зплатата, като 7% ги плаща работника, а останалите работодателя.Как да не може с 8% за самоосигуряващи се да се покрият разноски.Излиза, че покриваме стандартите на самоосигуряване с тези на немците, на база доход, а парите все не достигат... да кажем че вдигнат с още двадесет лева вноските за самоосигуряващи се, ми тогава стигаме нивото на Германия, без да плаща работодател, а забележете безработен.Има нещо тотално сбъркано в БГ.Не може да се продължава повече по този начин.
125
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в бг реформа означава да унищожиш нещо