Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две

Директорът на НЗОК: Ако съм премиер, вдигам здравната вноска!
20 яну 2018 13:47, Анисия Иванова
195
Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две
Снимка: Архив, Булфото

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев пред bTV.

Според него системата е зле конструирана. "Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Той смята, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването и именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме "всичко се вижда”.

"Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

"Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев. И е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

"ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, категоричен е Плочев.

"Ето и сега - преговаряме и всички говорят колко ще вдигнем цените на клиничните пътеки, а никой не ми казва как ще вдигнем обема на дейностите. Медицината е ценност, а много хора исках само да печелят от нея. Затова за 6 месеца нищо ме можах да променя, не знам и дали ще мога. Но аз съм боец и като хвана един проблем, не го оставям", категоричен бе проф. Плочев.

Шефът на касата обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам "B“, за който у нас почти няма имунизирани. Наистина има много болни и грипът протича тежко, каза проф. Плочев. Той посъветва хората да се пазят, като избягват места с много хора и носят маски, когато се налага. 

"Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в нея – тези утвърдени народни лекове", препоръча проф. Плочев, който е специалист именно по инфекциозни болести. Той потвърди, че тези методи, типични за българина, наистина действат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е, докато касата се пълни на принципа на солидарност, а услугите са по търговския закон!!! Търговията предполага реализиране на печалба и е несъвместима със солидарността! Здравното облужване е конституционно право, а не търговска услуга! Конституцията е сгазена!
103
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
то здравеопазването е сринато отдавна , образованието да не говорим нищо няма вече бре ХОРА !жевеете в заблуда !
102
5
 
17
 
! Отговори
Ясно е преди 6 години
Как не копирахме испанската или германската система? Категорично НЗОК трябва да спре финансирането на частни болници. Да се забрани лекар на държавна работа да практикува частна дейност - конфликт на интереси. Лекар на държавна работа да не притежава клиника, болница, а също и негови роднини. Фармацевтите също, и търговците. Не си спомням около 40 евро ли беше вноската в Германия средно, но на фона на заплатите им е нищо пара?Те от януари вдигнаха здравната вноска на самоосигуряващите се в БГ.
101
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всеки хейт е от трлове.И аз хейтя но от сърце, защото я мразя тази прокажена държава и народ,и не съм трл.
100
5
 
12
 
! Отговори
манипулация! преди 6 години
До ИнвалидМед. мафия краде и източва средства от НЗОК най- нагло, а ти хитро отклоняваш вниманието към инвалидите. И насочваш обществения гняв към инвалидите. Насаждаш омраза към тях.Или си партиен ***, или си от медицинското съсловие.
99
4
 
21
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Не само. Цялата държава ще се срине. Една партия в Бг бе създадена за да източва парите от Европа. Скоро тези парички спират. Да му мислят, тези които ще управляват след 2 3 години. А народа, той е свикнал.
98
6
 
3
 
! Отговори
Инвалид преди 6 години
До 107,Уважаеми, ти познаваш ли добре законите и положението на инвалидите. Един инвалид има право на лечение по здравна каса, толкова пъти, колкото здравни пътеки има според заболяването му. А от НОИ предлагат еднократно 10-сет дневно лечение. Всеки с малка болежка, ползва клинична пътека и отива на рандеву (почивка) в някой национален санаториум.
97
4
 
10
 
! Отговори
до 110 преди 6 години
Не съм съгласен с теб. Всяка година възрастта за пенсиониране се увеличава, и е нормално и инвалидите да се увеличават. Не може да увеличиш годините за пенсиониране до 68 и да очакваш хората да са все така здрави.От времето на Костов до сега бюджета на НЗОК се е увеличил може би 20 пъти. Обществена тайна е че всички крадат и дори един лекар няма осъден за източване на касата.От службата имам здравен фонд който за година е колкото здравната ми вноска. Там обслужването е в пъти по-качествено.
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИнвалидТова абсолутно не е вярно и ти си ***,целящи да откраднат дори и от инвалидите!Не съм инвалид,но познавам хора инвалиди,които минаха през ада,за да си оправят нещата с инвалидните пенсии и пак не им дават точките,които по принцип трябва да им дават и ги ощетяват яко.Не прехвърляйте вината на невинни хора!
95
7
 
11
 
! Отговори
Инвалид преди 6 години
Още веднъж казвам: Ако се преосвидетелтват инвалидите в България, с действителна преоценка, здравната каса ще бъде на плюс. Над 500 000 души са с инвалидна пенсия. Болшинството от тях и работят, защото са работоспособни. Ние реалният инвалид не го виждаме, защото първо средата не е приспособена и второ отношението на хората е унизително. Гледат на инвалида, като на музеен експонат.
94
2
 
10
 
! Отговори
Еее,”народееее”..., преди 6 години
Като не желаеш да живееш,подготви си един с брада и един с лопата и си чакай края.Лек път към отвъдното на всички ни......Успяха да ни унищожат,защото го допуснахме.
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова не са "хейт" граждани,а ***.
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте в Гърция какво стана,както и в Испания,Португалия,Италия и т.н.Гърците останаха население без държава,но населяващо държавата си.Организирайте се в общости,които да си помагате взаимно,просто няма друг начин,нито имате силата да промените или постигнете нещо без обединение.
91
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гражданинСтига с тия инвалиди!Плащанията за инвалиди не идват от НЗОК. Инвалидните пенсии са от НОИ.Как може да сте толкова ограничени, без елементарни познания за институциите и държавното устройство и в същото време имате свръхголеми УСТИ, които нямат затваряне и свръх претенции и самочувствие на големи компетенти. И тракате, тракате по клавиатурата при прекъсната връзка с главния мозък.Хейт, хейт, хейт! И "гражданин" се пишете.
90
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтотинковАко хората работиха за толкова, колкото обявяват по улиците щеше да има разлагащи се трупове. Буквално.
89
4
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Със таз прогноза, с тази прогноза,изпада *** в тежката психоза,остава тежко болни българани,да се лекуват с билки и шамани.
88
2
 
6
 
! Отговори
Стотинков преди 6 години
До 105ей, ***, ти ако работиш за такива пари,много работят за "Бог да прости" !!
87
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се правите на луди. Всички работите за по 2 000 лв и се осигурявате на минималната заплата. За 16 лв на месец/ 50 стотинки на ден/, толкова здравеопазване.
86
6
 
22
 
! Отговори
Стига, бе преди 6 години
Малко им били 8%, 80% здравна вноска ли искате бе, вашта мaйкa алчна и ненаяла се, дерете по три кожи от гърба на народа и после събирате пари за лечението на деца и раково болни с кампании и СМС-и, как не ви е срам бе, всичките трябва да ви окачат по уличните стълбове и по дърветата в София!
85
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще вдигат вноските и парите пак ще потъват в бездънната яма.Къде отидоха вноските ни преди няколко години?Кой ги прехвърли в ОБЩА сметка?Да спрат държ. финансиране на частните болници!РЕФОРМИ трябват. Промени. Вдигането на вноските не е решение.