Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две

Директорът на НЗОК: Ако съм премиер, вдигам здравната вноска!
20 яну 2018 13:47, Анисия Иванова
195
Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две
Снимка: Архив, Булфото

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев пред bTV.

Според него системата е зле конструирана. "Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Той смята, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването и именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме "всичко се вижда”.

"Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

"Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев. И е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

"ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, категоричен е Плочев.

"Ето и сега - преговаряме и всички говорят колко ще вдигнем цените на клиничните пътеки, а никой не ми казва как ще вдигнем обема на дейностите. Медицината е ценност, а много хора исках само да печелят от нея. Затова за 6 месеца нищо ме можах да променя, не знам и дали ще мога. Но аз съм боец и като хвана един проблем, не го оставям", категоричен бе проф. Плочев.

Шефът на касата обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам "B“, за който у нас почти няма имунизирани. Наистина има много болни и грипът протича тежко, каза проф. Плочев. Той посъветва хората да се пазят, като избягват места с много хора и носят маски, когато се налага. 

"Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в нея – тези утвърдени народни лекове", препоръча проф. Плочев, който е специалист именно по инфекциозни болести. Той потвърди, че тези методи, типични за българина, наистина действат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ-Жиб. преди 6 години
Всичко е прекрасно в европейска България. Илюзията ще поддържаме с всички средства до самия край, който ще е след няколко години.
163
2
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Прав е човекът на 178- докато давате пари за частни болници,90% от които са в ръцете на турко-руснаци,ще има бюджетен дефицит за касата: вие какво сте решили с тия ненужни частни болници под път и над път- да разорявате България,или да бутате неудобните за Путин правителства???
162
3
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Значи тоя професионален номенклатурчин иска да каже: овътрете безплатно правителството,като му сринете имиджа пред народа с покачване на здравните вноски,или ние ще финансираме неговото овътряне,за да падне колко се може по-скоро и да отстъпи място на Путинските доживотни присвоители!
161
1
 
3
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Сриват се акълите на ония номенклатурци,които правят такива пропутински прогнози!
160
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадци бол, защото пари бол. Спрете строителството на нови частни болници или, ако има такива да не ползват капитал от касата. Частникът трябва сам да се оправя.
159
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докторите - скарани,сестрите - издокарани,санитарките-прости,болните- Бог да ги прости!Това е БГ-здравеопазване!!!
158
1
 
13
 
! Отговори
гошо преди 6 години
Ако съм премиер, още днес този го уволнявам. Ръководител на институция, който не вижда перспектива и няма визия за управляваният от него институт е негоден
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** който не дава и 1 лев е здравноосигурен "Like" .
156
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека Бай *** който не дава 1 лев да е здравноосигурен.
155
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ама не. Просто трябв осигуровките да отиват за здравеопазване, а не за администрацията на НЗОК. Малоумно е увеличението. Хората с високи заплати ще са още по-недоволни, защото въпреки оромните пари, които им се отчисляват, пак няма да получават нищо като здравно обслужване. Тези с малките средства пък какво за бога да им се увеличава? Това си е кожодерство. Администрацията и всичките ѝ *** процедури да бъдат съкратени. Парите при болници и пациенти!
154
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз сега чувам че в България е имало или има здравна система.
153
1
 
10
 
! Отговори
Детска радост преди 6 години
Година или две?
152
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
здраве да е!
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не затворихте темата?
150
3
 
16
 
! Отговори
Чичо Доктор преди 6 години
Те това е положителен човек - казва как се срива касата и се радва като за последно!Я опитайте и вие!
149
20
 
11
 
! Отговори
И при преди 6 години
Команизама нямаше здравеопазване, но тогава нямаше интернет и хората си мислеха, че има безплатно здравеопазване
148
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китаизацията на българската медицина е факт.Просто трябва да затворят държавните болници и да затегнат лицензирането на частните.
147
2
 
17
 
! Отговори
На кой преди 6 години
Му трябва здравеопазване, кано целогодишно има банани? Кой не скача е червен
146
3
 
23
 
! Отговори
Варан преди 6 години
Не само лекарите крадат,а и властимащите и то като за световно.Докато ги траем ще ни оглозгат отвсякъде.Кога най-сетне ще въведат електронна здравноосигурителна карта? Нямат воля затова, защото тогава трудно ще се краде.
145
0
 
25
 
! Отговори
Объркан преди 6 години
Ами няма пари защото се случват такива криминални търгове след които на никой не се търси отговорност.Пример: преди време медиите описаха случай в който съпруг на бивша министърка продава на Здравната каса по обявена обществена поръчка лекарство за 3000 щатски долара.След проверка се установило,че същото в Китай е на стойност 3 щатски долара.1000% надценка просто защото друг няма права да го внасял.Е как да има пари в здравеопазване и как да има за общинските болници,които е важно да ги има!!!