Създадоха зеленчуци, които могат да растат на Марс

Близо сме до отглеждането на картофи и краставици на Червената планета
Обновена: 20 яну 2018 18:04 | 20 яну 2018 18:00, Венцислава Вельова
54
Създадоха зеленчуци, които могат да растат на Марс
Снимка: visualhunt.com

Ирландски учени селекционери създадоха особени семена за зеленчуци, които могат да растат в марсиански условия, съобщи Лайф, предаде БТА.

С това се доближаваме още повече до отглеждането на картофи и краставици на Червената планета.

В близко бъдеще зеленчуците, отгледани от учени от Технологичния университет в Лимерик, ще бъдат доставени в станция в Антарктида, за да бъдат изследвани при ниски температури.

Семената, а по-късно и разсадите на "марсиански" домати, краставици, салати, спанак, както и на ягоди, ще бъдат подложени на всевъзможни стрес тестове, за да се открият евентуални недостатъци на селекцията. 

Въпросните зеленчуци се отличават със способността да се приспособят към ограничена консумация на хранителни вещества. Нужно им е малко количество вода, съставът на почвата на практика не е от значение, а при ниски температури подобни разсади няма да загинат.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И, как разбраха, че ще могат да растат на Марс тия зеленчуци ? Те първо незнаят какво е на Марс и си правят догатки. А първо да идат на Марс пък после да правят зеленчуци.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вместо да мислят как ще колонизират Марс, да спрат безконтролното увеличаване на населението в страните от третия свят и безогледното изчерпване на природните ресурси на Земята.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
сСамо кажети чи има джица алюмин тули да си биреми и сми там
48
0
 
3
 
! Отговори
и аз не лъжа преди 11 месеца
О, да аз пък съм дядо коледа...
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 47 Ти пък одека знаеш ма?
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пълни глупости! Земята е плоска и космос не съществува. Покрити сме с купол от който излизане няма и вътре си обикалят слънцето и луната. Сателитите не съществуват а само апарати издигани от балони. Няма никаква международна космическа станция. Всичко е лъжа и измама. Антарктида като континент не съществува а само една ледена стена обикаляща цялата плоска земя.
45
0
 
1
 
! Отговори
умрем да съм господ преди 1 година
До До Анонимен 23

Не се сърди,но грешиш!В науката няма "погледнато формално"!В науката или си точен или не!Генетични манипулации по естествен път са едно,а по лабораторен с пряка намеса-съвсем друго!Не случайно ГМО-продуктите са стерилни!И не случайно семената се произвеждат допълнително пак в лаборатории!Политическия аспект ще го оставим настрана!Става дума за друго,за невъзможност да се получи работеща програма на живота!Ако можеха,тогава по естествен път ГМО щяха да се наложат,а не като сега
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42

За съжаление (твое) това твоето е разсъждение на някакво нещо, което има не утайка, а тиня в хлавата си.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мара сиянката

и тиквите
42
1
 
8
 
! Отговори
мара сиянката преди 1 година
У нас най хубави стават кратунките.
41
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28

За съжаление съм се родил тук сред балкански утайки.
40
0
 
12
 
! Отговори
Джек преди 1 година
На Марс има радиация и няма да са годни за ядене. Трябва да търсят друга планета. Но за целта трябва целия свят да се обедини финансово за колонизирането на друга планета. Докато се надпреварват да се въоръжават и създават военни конфликти, няма да колонизират друга планета и след стотици години светът ще се самоунищожи.
39
0
 
5
 
! Отговори
Ричарт преди 1 година
Преди да колонизират Марс, нека заселят за постоянно да живеят хора на Антарктида. България има колония там , но ходят само на експедиция. Нека създадът поминък с които да се изхранват. На Марс ако някога заминат хора трябва да има и друга храна. Защото картофите трябва да се копаят и поливат. Краставиците обичат много вода. Първо трябва да изобретят космически кораб които много по бързо да се движи от тези в момента.
38
0
 
17
 
! Отговори
само да питам преди 1 година
Я па тея ,оти че одите на Марс ? Елате садете у България , оти низе е те тука нищо немаме ,всичко ни е чуждоземно -лук,компире, домати ,пиперо , само Тиквите са български
37
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 1 година
Когато се качат на Марс и започнат многократно да пътуват до там и се връщат, тогава нека да пишат такива измишльотини. Рибата в морето те тиган готвят.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краставицата ми най-добре вирее на тъмно,тясно и влажно място,но....на Марс няма да и е комфортно.
35
0
 
13
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Ма кой ша ги копа бе.
34
0
 
8
 
! Отговори
Хасфалт преди 1 година
Кога чи ги бирем?
33
0
 
20
 
! Отговори
Пет преди 1 година
Като са толкова специалисти да създават зеленчуци издържащи на сухо и студено.ами да направляват и зеленчуци за разпространение в Сахара и други пустини и хората няма да гладуват там.. търси се само сензацията... без въздух..без напояване и.прекопаване ..реколта ще се бере!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едното не се наследява, защото няма промяна в гените, за разлика от другото.