100 000 румънци под януарския сняг: Не може повече така!

В северните ни съседи законодателни промени разгневиха обществото
21 яну 2018 20:25,
165

Снимка: БТА


До 100 000 румънци протестираха вчера в подкрепа на независимото правосъдие и срещу управляващите социалдемократи, които не за първи път правят опит да превърнат борбата срещу престъпността в книжен тигър.

Във вчерашния (20.1.) масов протест в центъра на Букурещ и в други градове на страната участваха до 100 хиляди души. Някои от тях бяха изминали по 450 километра пеш, за да пристигнат от град Клуж в столицата на Румъния. Сорин Бобис – организаторът на този марш – заяви в навечерието на протеста: "Щом хората изминават по 450 километра пеш, само за да бъде чут гласът им и да изразят недоволството си от правителството, със сигурност  ще се намерят и няколко хиляди столичани, които ще се присъединят към тях".

И протестът бе наистина масов. Той започна да набира скорост още през декември миналата година, когато парламентарното мнозинство, доминирано от Социалдемократическата партия (PSD) на бърза ръка прокара законодателни промени, които ограничават независимостта на правосъдието, пише Deutsche Welle.

Скандални промени

В тях е предвидено обвиняемите лица да присъстват на разпитите на свидетелите, обиски да се извършват само след предварително уведомяване на заподозрените, видеозаписите да не се считат вече за съдебно доказателство, а хората, обвинени в корупция, да не бъдат задържани в следствения арест. Някои депутати дори обсъждаха възможността злоупотребите със служебно положение да не представляват наказуемо деяние, ако не е надхвърлена определена парична граница. Всичко това нагорещи възмущението на румънците.

Сред участниците в протеста имаше и хора от регионите, където живее унгарското етническо малцинство. Петер Екщайн-Ковач, представител на Партията на унгарското малцинство и бивш председател на Правната комисия в парламента казва, че с него към Букурещ са тръгнали всякакви хора, независимо от етническия си произход: "Искаме справедливост, лъжците не бива да държат лостовете на властта" добавя той.

Екщайн-Ковач бе един от малкото политици сред протестиращи граждани вчера. Демонстрантите напразно очакваха да се появи някой от ръководителите на PSD или на коалиционния им партньор от псевдо-либералната партия ALDE. Напразно - вратите на партийните централи останаха заключени. Явно никой там не бе готов да води диалог с протестиращите.

Хората искат да отправят послание към властта

"В подобна ситуация мястото на един политик е сред хората", каза евродепутатът Зигфрид Мурешан, говорител на Европейската народна партия (ЕНП). Мурешан който е румънец по произход, бе пристигнал в Букурещ специално заради масовите протести. Само преди няколко дни бившият румънски президент Траян Бъсеску го препоръча като евентуален нов премиер, след като за по-малко от година вече двама премиери на социалдемократите бяха принудени да подадат оставки.

Зигфрид Мурешан добре разбира гнева на демонстрантите: "Миналата година ставаше дума за законите за амнистията, сега пък искат да орежат независимостта на прокурорите и съдиите и да отслабят позициите на Агенцията за борба срещу корупцията. Хората излизат на протест, за да кажат на политиците по категоричен начин: "Не приемаме такива неща!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
POLITIZITE SA OT BOGA PRATENI,POCITAI BOGA,PAZI SE OT BOIKO I GERB.
134
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците хептен изпуснаха Румъния и си личи.Бая напред са от нас вече хората.
133
1
 
5
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Няма какво да ги мислим румънците. Още на времето, при падането *** комунизма, хората показаха че компромиси няма да правят. Сегашните им управляващи трябва да имат обеца на ухото. Ако вече са забравили - тежко им. Ние на времето много меко подходихме, ама то никога не е късно да резнеш някоя зелка - даже сега е идеално, защото вече има няколко стотин зелки за брутално счупване.
132
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Будали , Будали -това което става в Румъния не е добре , революциите и майданите , видяхте докъде се докара Украйна с фашисткия майдан , и той бе срещу корупцията , ама дойде още по-голяма корупция..
131
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закон на Термодинамиката - Голямата корумпция е там където са големите пари във Вашингтон и Брюксел , Париж , Лондон , Франкфурт.. Това в Румъния е майдан организиран от запада за подмяна на псевдоелита , от опита си в Египет - САЩ извлекоха поуки , че псевдоелита в колониите трябва да бъде подменян на 10-15г. иначе става непослушен.. На мястото на "корумпиранте" ще дойдат гейове , хомосекси , феминистки още по-корумпирани и още по-голям геноцид
130
2
 
7
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Социалдемократическите партии навсякъде са алчни и жалки.Където управляват съсипват държавата.В Румъния защита на престъпници, в Германия искат още емигранти,направиха от чиста подредена Швеция г ейски и а рабски коптор.Слуги на олигархията.Европа има нужда от австрийско правителство,за да се оправи,но по-бързо.
129
7
 
3
 
! Отговори
Жоре Протестъро преди 6 години
Сега не разбрах румънците за какво протестират? Нали всичко беше цветя и рози отвъд Дунава, а сега се оказва че не е точно така....Тука Владо Береану се плюнчи, че едва ли не румънците са станали германци, но не били компютри а компоти..
128
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
такова нещо в наща Бугария няма как да стане защото сме мишки
127
1
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
А ние до кога ще търпим ?
126
1
 
25
 
! Отговори
човек преди 6 години
Много смешни оправдания имат някои ***:ми то май нищо не остана от България, аз кво да протестирам, а пък и те протестиращите май били платени чух от една колежка долу в кафето или ако свалим ГЕРБ ще дойдат БСП или ама сега ли се сетихте, що не по-рано. Сигурно изричат тези думи плахо и тихичко.Мога да измисля стотици оправдания, ако ме беше страх да се боря с това модерно робство, което е по-гадно сигурно и от турското! Борбата с корупцията не е лесна. Искат се мозък и топки, но ние българите имаме и от двете и можем да се справим!
125
1
 
28
 
! Отговори
човек преди 6 години
До хахВ Холандия не са корумпирани. Както е тръгнало и в Румъния скоро няма да са. Хората не са чааак толкова слепи, колкото си ти се иска да бъдат. То е по-лесно за теб да кажеш "ми те всички са корумпирани...вижте".Аз предлагам да последваме примера на северните съседи. Те показаха, че имат топки и им стиска да се завлекат в снега за да защитават това, което си е тяхно
124
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко, мъка! И тука, баце, ще трябва да се отчита дейност, да се бори корупцията... Няма да минеш вече с лафове и поравки на закони, и комисии. Хората и ЕС искат - у дранголника! А като заиграе мечката у комшиите, не се знае! Може и до теб да стигне...
123
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ОТСАМ ДУНАВА ОВЦЕТЕ КО ПРАЯТ? СПИНКАТ! А, ДА! ТЕ СА В НОВ 500 Г. ПЕРИОД НА ИЗЧАКВАНЕ. НОВИ ПРОТЕСТИ ТУКА ЗНАЧИ - ПРЕЗ 2476 ГОДИНА. ПРЕДИ ТАЯ ДАТА - ЗАБРАВИ!
122
4
 
13
 
! Отговори
хах преди 6 години
Опаа изненада...Нали Румъния беше много добре!? Какво стана? Аз ще ви кажа. Корупцията Е НАВСЯКЪДЕ! Просто няма държава във която политиците да не са корумпирани. Не знам колко от вас четат новини от други държави, но мога да ви уверя че положението е едно и също навсякъде.Навсякъде е едно и също защото политическата шайка е една и съща и имат едни и същи господари. Не виждате ли какво стана последните седмици във САЩ, Австралия...ШвецияНавсякъде гърмят скадали и хората протестират.
121
2
 
10
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
До Анонимен 125" Аа...ние тук протестираме в кръчмите и чалгатеките.Там сме най силни. "Ааааа, не си прав. Най-силни сме когато се крием зад топлото дупе на жената!П.П.Все си е друго когато има кой да те пази!Прочети още на: https://dnes.bg/notifikacii/2018/01/21/100-000-rumynci-pod-ianuarskiia-sniag-ne-moje-poveche-taka.365718
120
13
 
10
 
! Отговори
Хе хе! преди 6 години
Интересно румънците защо толкова късно разбраха,че комунисти управляват ли, народа е обречен ! Комунист никога не е давал,винаги е ВЗЕМАЛ (разбирай крал).
119
4
 
29
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Румънците 100,000 на улицата. А българите ? Хиляди негодувания по форуми и в новинарски сайтове, но действия - нулеви. Наследници сме на някогашни безстрашни воини и велики владетели, в момента нашият народ е пълен с мишки и плъхове, които в интернет може и да изказват негодувание, но дойде ли моментът да излезнат на улицата се крият като мишоци, случайно да не си загубят административната работа от Герб или да не последват действия спрямо тях. Вие сте овце, докога ще бъдете овце ?!!?
118
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аа...ние тук протестираме в кръчмите и чалгатеките.Там сме най силни.
117
8
 
23
 
! Отговори
Истината преди 6 години
У нас Меркел оня ден даде зелен светофар на корупцията-няма да ни натискат, няма да ни следят, ще ни оставят да си правим каквото си искаме. Само- да приемем Истанбулската конвенция.. Уж за ненасилие срещу жените, а всъщност- неморалност и деградация срещу децата ни! Утре, вторник в 11 ч. в Софийския Университет ще има обсъждане на тая гнусна конвенция! Не я искаме, а искаме закони против корупцията!
116
1
 
38
 
! Отговори
пенка преди 6 години
Вижте ги румънците бе хора, ние кога ще направим като тях, как може да сме такива пу.....