Турция притесни Франция, иска заседание на Съвета за сигурност

Париж призова Анкара да действа сдържано в Сирия
21 яну 2018 18:38,
86
Турция притесни Франция, иска заседание на Съвета за сигурност
Снимка: БТА

Франция прикани Турция да "действа със сдържаност" в Сирия, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в телефонен разговор с турския му колега Мевлют Чавушоглу днес - ден след началото на турската военна операция срещу кюрдските сили в района на северозападния сирийски град Африн.

"Франция призовава турските власти да действат със сдържаност в един труден контекст, с влошаваща се хуманитарна ситуация в няколко сирийски региона като последица от военните действия на режима в Дамаск и неговите съюзници", се казва в изявление на Льо Дриан.

Френският външен министър осъди "безразборните бомбардировки" от страна на сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб и поиска незабавен хуманитарен достъп до друг бунтовнически анклав - района Източна Гута, близо до столицата Дамаск - където 400 000 човека са в критично положение.

Франция ще призове за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за хуманитарната ситуация в Сирия, каза той.

По-рано днес френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли призова Турция да прекрати офанзивата си срещу сирийските кюрди, предаде Франс прес.

Още по темата

"Тези боеве... трябва да бъдат спрени", заяви Парли по телевизия Франс 3. Тя подчерта, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които заедно с Франция са част от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", от главната им задача - борбата против джихадистите.

Попитана от журналист за риска сирийските кюрди в крайна сметка да бъдат пренебрегнати заради различните интереси в конфликта в тяхната страна, Парли отговори: "Очевидно не желаем това, но за момента е твърде рано да кажем."

Тя отказа да посочи краен срок за прекратяване на операциите на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава".

Наскоро френският президент Еманюел Макрон спомена, че това може да стане другия месец, припомня Франс прес.

"Несъмнено това ще отнеме още малко време", се ограничи да каже Парли. Тя припомни, че "Ислямска държава" е победена на терен, но нейни бойци са се скрили.

"Това, което е важно (в Сирия) сега, е да поддържаме достатъчна стабилност, за да започне политически процес, който да доведе до избори", подчерта Парли. Тя даде за пример, че това е на път да се случи в съседен Ирак, където са предвидени избори през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Tc преди 6 години
Какво пак ги прихваща българите, които си нямат понятие от икономика и световна политика?
71
13
 
6
 
! Отговори
scbg преди 6 години
Краварите и ушанките, каквото и да правят, накрая са в един отбор. Ердо се помисли за велик и че може от него да зависи нещо...от тук нататък турците само ще губят.
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
FRANCUZITE NE6TO SE VZEHA NA SERIOZNO :))))TA MNOGO IM DREME NA TURCITE KOY KAKVO MISLI I GOVORI
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея па на кви се праят, кой ги дера за слива бе?
68
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Кой сега иска заседание на Съвета за сигурност?
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция - началото на края. Поне имаме ограда с тях. Ще ни трябва, обаче и ограда на север по Дунава. А и по билото на Осоговската. Не мисля, че България трябва да става повече от 8 милиона. Таман се поизчистихме малко.
66
7
 
6
 
! Отговори
smej преди 6 години
За пред своите хора Ердоган се прави на велик, но помоли Бойко да му уреди среща във Варна с европейците. Да целуне на скрито ръчичките, от които зависи. И пак да се надуее пред турчулята.
65
9
 
10
 
! Отговори
smej преди 6 години
Не исках да се цапам с турски теми, но тази възбуда, обзела част от турското общество е наистина ужасяваща. Това е точно хитлеров синдром. Ще победим с фюрера, той е непогрешим, ние сме силни, другите са слаби...Ердоган ще свърши като Хитлер, но в трагикомичен турски вариант.
64
1
 
8
 
! Отговори
Билгинай преди 6 години
.....каза Еманюел Макрон и изпрати още френски войници в независимите държави Чад,Мали и Централно Африканската Република.....
63
6
 
7
 
! Отговори
James преди 6 години
нека да освободят и източна румелия от еврогейска окупация!
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е много странно, бих казал неграмотно. Кой кого е притеснил? Излиза, че Турция иска заседанието на Съвета за сигурност.
61
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sdelka s Rusia - te vzimat iztochna turcia, zapdana se vrasht an Garcia i Balgaria. Rashite poluchavat 1000 si bian. Izlaz na Sredizemno more.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А С "ОПИТИТЕ" В туркия КАКВО СТАВА??????????????????????.Aми вървят си. Докато има опитни "зайчета" от булгapистан ще продължават "опитите."
59
10
 
5
 
! Отговори
ФРОЙД преди 6 години
А С "ОПИТИТЕ" В туркия КАКВО СТАВА??????????????????????
58
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли зареваха за брадатите?!? Аман!
57
22
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нато да не блее а да деиства заформя се втори сев кипьр хиляди избитикюрди и това в 21 век сега видяхте ли че турция няма работа в европа
56
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турция е неоосманистко котило. турчин кожата си мени, но нравът, никога.
55
2
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Умна умна колко да е умна ? Същото мога да постигна с pi2 у-во за смешни пари. А и подобна атака може да се направи с един дрон от 10 бона.Ниииищо сложно и ново под слънцето. Лошото ще настъпи когато влезне AI в действие. И познайте кои глави ще паднат първи :) На най хай хай тех с най-много въоръжение. Включвам и турция и америка и русия ....Ей такива бедни страни като нас ще са от последните живи...
54
18
 
37
 
! Отговори
Сюлейман преди 6 години
Браво на Ердоган, човека има топки
53
32
 
17
 
! Отговори
допълнение кум 56 преди 6 години
Пророчество на Паисий Светогорец: Пред нашите очи Средния Изток ще стане арена на война, в която ще вземат участие руснаците. Но Турция ще претърпи поражение. Турция ще бъде разрушена от нейните съюзници. Турция ще бъде унищожена и изтрита от картата завинаги. Страната ще бъде разделена на три четири части: гръцка, кюрдска и арменците ще вземат свои земи. Времето вече провежда своето обратно броене.Това е писано преди 30-на години от Паисий Святогорец, монах в Света гора.