Турция притесни Франция, иска заседание на Съвета за сигурност

Париж призова Анкара да действа сдържано в Сирия
21 яну 2018 18:38,
86
Турция притесни Франция, иска заседание на Съвета за сигурност
Снимка: БТА

Франция прикани Турция да "действа със сдържаност" в Сирия, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в телефонен разговор с турския му колега Мевлют Чавушоглу днес - ден след началото на турската военна операция срещу кюрдските сили в района на северозападния сирийски град Африн.

"Франция призовава турските власти да действат със сдържаност в един труден контекст, с влошаваща се хуманитарна ситуация в няколко сирийски региона като последица от военните действия на режима в Дамаск и неговите съюзници", се казва в изявление на Льо Дриан.

Френският външен министър осъди "безразборните бомбардировки" от страна на сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб и поиска незабавен хуманитарен достъп до друг бунтовнически анклав - района Източна Гута, близо до столицата Дамаск - където 400 000 човека са в критично положение.

Франция ще призове за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за хуманитарната ситуация в Сирия, каза той.

По-рано днес френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли призова Турция да прекрати офанзивата си срещу сирийските кюрди, предаде Франс прес.

Още по темата

"Тези боеве... трябва да бъдат спрени", заяви Парли по телевизия Франс 3. Тя подчерта, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които заедно с Франция са част от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", от главната им задача - борбата против джихадистите.

Попитана от журналист за риска сирийските кюрди в крайна сметка да бъдат пренебрегнати заради различните интереси в конфликта в тяхната страна, Парли отговори: "Очевидно не желаем това, но за момента е твърде рано да кажем."

Тя отказа да посочи краен срок за прекратяване на операциите на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава".

Наскоро френският президент Еманюел Макрон спомена, че това може да стане другия месец, припомня Франс прес.

"Несъмнено това ще отнеме още малко време", се ограничи да каже Парли. Тя припомни, че "Ислямска държава" е победена на терен, но нейни бойци са се скрили.

"Това, което е важно (в Сирия) сега, е да поддържаме достатъчна стабилност, за да започне политически процес, който да доведе до избори", подчерта Парли. Тя даде за пример, че това е на път да се случи в съседен Ирак, където са предвидени избори през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой ми открадна чистачките. в тази гъста мъгла"
51
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Непосредствено след свалянето на руския самолет подобна инвазия от страна на Турция щеше да е немислима, само че... Ердоган ходи 2-3 пъти в Русия, би коляно, подписа договори за АЕЦ, Газ и Оръжие, и година по-късно... Турция нахлува мощно в Сирия. Само че, Кюрдите не са ISIS, за разлика от тях те имат своя кауза, независима държава. А когато някой се бори за кауза, то най-често е до смърт. А за Турция отдавна е казано, че ще изчезне, като държава. Това може би е началото на техния край.
50
3
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Хе , хе! Голям фантазьор си!
49
9
 
8
 
! Отговори
До Юнал преди 6 години
Много шукаритетна фамилия имаш, не ми става ясно българска ли е или турска?Иначе Франция е една много власт-имаща държава о може да каже на Турция да въведе френският като официален език, стига на власт да са подходящите хора.
48
5
 
22
 
! Отговори
Belgian Gay Fighter преди 6 години
Бой на краварите по чутурата, бой на кюрдско-краварските ***........
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците в момента правят тестове на новите си оръжия между другото. И американците наблюдават докъде са стигнали
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не питайте къде е Путин а къде са говедарите и защо мълчат като знаете какво.
45
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин не знам къде се е скрил но Лавров каза днес, че 'американците са виновни чрез едностранните си действия в Сирия са предизвикали Турция'.
44
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най интересното в случаят е къде се скри путин? Този на чия страна играе? На Турция или на Сирия? Защо позволи на Турция да влезне на Сирииска територия и чии интереси защитават турчетата там? Кюрдите които унищожават идал сигурно им пречата на турчетата за нелегалният петрол който внасяше сина му на Османлията на тънки цени. Турците нямат работа в Сирия. Кой им е позволил да нападат суверенна държава? Путин спиш! Или се правиш на заспал?
43
2
 
13
 
! Отговори
от 43 преди 6 години
Събитията които са описват , много съвпадат с тезата на Божидар Димитров за произхода на българите.. Само че той премълчава за Евреите и преврата Персия от Мардохей и Естер , когато евреите избиват 1милион персийски елит, свещенници..
42
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция щяла да свиква Съвета за Сигурност на ООН, заради турската агресия в Сирия.Същата тази Франция, която нанасяше и тя удари същото там,а и в Ирак, та и в Либия преди години и изби хиляди.САЩ пък наблюдавали стриктно и те - същите ТЕ, които бомбардират и те в Сирия, нарушавайки и те суверенитета на Сирия.Българските "независими"сайтове изведнъж пък чуха, какво бил казвал Асад, когато Турция нахлула.Коя Турция ли ? Ами същата тази, която преди време пак "независимите" сайтова наричаха съюзник, който имал правото да сваля руски самолети над Сирия - пак при самозащита.Ееее, днес съ
41
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една книга на Германец , после Русия изпратила експедиция в Тибет и двамата имат издадени кинги отнася за религията Бон , описват стар ръкопис който описва събитията от времената на Персия и Мардохей , въвеждането на зороатризма до въвеждането до появата на будизма в Източна Персия.. На древната карта в Района на днешен Кюрдистан - пише българи..
40
13
 
12
 
! Отговори
PD преди 6 години
Много удобно е да се представя Турция като жертва, но се забравя, че през нейна територия, и през същата тази граница, минаваше сериозен поток от оръжие, продоволствия и нефт.Асад се справя доста добре, и следващите, с които ще се разправи са про турските групировки, които отказват да седнат на преговорите. А кюрди ще има там.А и май е време да се преосмиси мита за великите милионни армии. Плашат гаргите а ефективността клони към нула.
39
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора Кюрдите са Българи , Българите напуснали Персия заради евреина Мардохей и шлюхата Естер.. Точно района на днешен Кюрдистан е оказал най-голямо съпротивление на еврейския преврат в Персия.. И точно това са Българите.. А Хазарите са персийските евреи които били прогонени от Персия по късно..
38
5
 
4
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До Анонимен 38Глупости....
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДАРуснаците, а и всички знаят отлично, че докато САЩ не се изнесат от Сирия, войната никога няма да свърши. Сега в базите им се прегрупират оцелелите терористи, обучава се кюрдската армия. Две нападения срещу руската въздушна база извършиха за 10 дена.Сега ще видим Ердоган до къде ще стигне с американците.
36
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите са Българи.. Добре , че е Франция да спре геноцидерите..
35
1
 
20
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Кюрдите в тази част на Сирия активно се подкрепят и въоръжават от САЩ,зада бъдат използвани за разделянето на Сирия,и унищожението им е в полза на Сирия затова Руснаците не се намесват.
34
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Месютата защо не казаха на испанската полиция да действат "със сдържаност" към каталунците... :-)
33
3
 
21
 
! Отговори
факт преди 6 години
Франция се притеснява че терористите който подкрепя ще бъдат избити и за това се меша където не и е работа....