Турция притесни Франция, иска заседание на Съвета за сигурност

Париж призова Анкара да действа сдържано в Сирия
21 яну 2018 18:38,
86
Турция притесни Франция, иска заседание на Съвета за сигурност
Снимка: БТА

Франция прикани Турция да "действа със сдържаност" в Сирия, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в телефонен разговор с турския му колега Мевлют Чавушоглу днес - ден след началото на турската военна операция срещу кюрдските сили в района на северозападния сирийски град Африн.

"Франция призовава турските власти да действат със сдържаност в един труден контекст, с влошаваща се хуманитарна ситуация в няколко сирийски региона като последица от военните действия на режима в Дамаск и неговите съюзници", се казва в изявление на Льо Дриан.

Френският външен министър осъди "безразборните бомбардировки" от страна на сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб и поиска незабавен хуманитарен достъп до друг бунтовнически анклав - района Източна Гута, близо до столицата Дамаск - където 400 000 човека са в критично положение.

Франция ще призове за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за хуманитарната ситуация в Сирия, каза той.

По-рано днес френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли призова Турция да прекрати офанзивата си срещу сирийските кюрди, предаде Франс прес.

Още по темата

"Тези боеве... трябва да бъдат спрени", заяви Парли по телевизия Франс 3. Тя подчерта, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които заедно с Франция са част от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", от главната им задача - борбата против джихадистите.

Попитана от журналист за риска сирийските кюрди в крайна сметка да бъдат пренебрегнати заради различните интереси в конфликта в тяхната страна, Парли отговори: "Очевидно не желаем това, но за момента е твърде рано да кажем."

Тя отказа да посочи краен срок за прекратяване на операциите на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава".

Наскоро френският президент Еманюел Макрон спомена, че това може да стане другия месец, припомня Франс прес.

"Несъмнено това ще отнеме още малко време", се ограничи да каже Парли. Тя припомни, че "Ислямска държава" е победена на терен, но нейни бойци са се скрили.

"Това, което е важно (в Сирия) сега, е да поддържаме достатъчна стабилност, за да започне политически процес, който да доведе до избори", подчерта Парли. Тя даде за пример, че това е на път да се случи в съседен Ирак, където са предвидени избори през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
19
 
9
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Турските нечестивци не искат мир в Сирия,че ще им секне далаверата с имигрантите и няма да могат да извиват ръцете на Европа.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30Само Асад протестира, но той е длъжен да го направи, нали е президент и на кюрдите в Сирия. Те обаче не го слушат, а слушат американците, така, че турската офанзива не пречи въобще на Асад, даже напротив. Въпросът е дали САЩ ще се уплашат и ще си приберат съветниците и шпионите от там. А, ако турците ги надънят... то голямата война е вече готова. САЩ, СА, Израел срещу Русия, Иран и Турция, малко по-късно ще започнат да никнат и ядрените гъбки
30
3
 
1
 
! Отговори
гого преди 6 години
До Анонименевала!извън Турция,но по-далече от България!
29
5
 
29
 
! Отговори
aa преди 6 години
1. На километри от Турция се обучават терористи, които после извършват атентати в Турция. 2. Населението на Африн и Мембич основно са араби, които са в Турция като бежанци, на които не се дава от страна на Кюрдските сили да се върнат по домовете си.3. Асад няма нищо напротив към операцията за разчистване от страна на Турската армия.Така че Турция си е в правото да действа....
28
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите сега са машата на американците.Затова турците и руснаците са се разбрали.Да сте чули Путин да протестира?
27
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите медии малко пестеливо отразяват новините от Турция. Ердоган заяви, че няма да допусне САЩ да въоръжат и създадат кюрдска армия контролираща границата между Турция и Сирия. Каза - никой от нашите съюзници (от НАТО) да не ни пречи, ако някой помогне на терористите (кюрдите) ще го унищожим, който и да е той.За да изпълни докрай намерението си да прочисти границата, Ердоган трябва да мине и през няколко американски "бази"... става много, много интересно
26
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго си е да си горд анадолски плъх и да не си чувал за държава като Франция!
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция и останалите страни от Европа ако бяха подкрепили идеята на Турция за зона без военни действия в самата Сирия ,където да се настанят бежанците всички щяха да спечелят.Турция храни над 3 милиона сирийски бежанци и за отплата,през седмица се случват атентати.
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Французите винаи са обичали да трупат точки на гърба на друг. Чуждото страдание им е мана небесна. Не им пука кой ще живее ии кой ще умре.
23
4
 
28
 
! Отговори
Please преди 6 години
Франция е скопена държава, в която ислямистите изнасилват, палят и убиват стотици без да бъдат заловени. Когато са способни да се защитават вътрешно, може евентуално да дава акъл на суверена Турция. Дотогава призивите им ни носят само бурен смях.
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, че франсетата и те ли се борели с ИД, явно го правят по каналите на телевизиите си.А прекратяване на огъня от хуманитарни подбуди САЩ искат винаги когато подопечните им терористи го закъсат.
21
4
 
20
 
! Отговори
Hhhh преди 6 години
Franciq zashto ne se pritesnqvashe kogato PKK , Pyd ,Ypg izvursvaha atentati v Turciq I ubivaha civilni
20
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските алахогъзници - са башибозук от ***!
19
14
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
Я, и Франция застава зад мирния процес. Сега Руснаците ще поканят и САЩ, пък макар и като наблюдател. И кюрдите също ще са там. Ердо или ще откаже, или ще го разпънат там. И в съвета за сигурност какви ще ги дъвче, като зад него едва ли ще застане някой.Може определени Сили да го ползват за разрушаване на ООН. Явно ще има опит за ново разпределение кой кой е на планетата.
18
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В такива теми българскотурските ибpикчии се надпреварват да правят метани на сдухания султан
17
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре Ердоган ще им каже, че не се интересуват от мнението на терористични държави !
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амин на ООН - вече никой за нищо не ги бръсне
15
4
 
25
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Никой не може да каже нищо ня някой който има страхотна армия ! За разлика от България вече ние нямаме защото сме послушници на хАмерика и ЕС ....няма какво да кажем камо ли да покажем ! Напишете в гоогле "Българският военен парад който изуми цял свят" Нещо такова .....:(
14
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА ХА ФРЕНСКИТЕ ЦИОНИСТКИ *** ВЗЕЛИ,ЧЕ СЕ ПРИТЕСНИЛИ,ЧЕ ТУРЦИЯ БИЕ ПО КЮЕДСКИТЕ ТЕРОРИСРТИ,.ЯВНО ЗАПАДНИТЕ ЛИЦЕМЕРИ СА ЗАГРИЖЕНИ САМО КОГА СА ЗАСТРАШЕНИ ПЛАНОВЕТЕ НА САЩ И ИЗРАЕЛ,ЗАЩО СЪЩИТЕ ТЕЗИ ФРАНСЕТА ДУМА НЕ ОБЕЛИХА КОГА САЩ ,ИЗРАЕЛ И САУ.АРАБИЯ ИЗПРАЩАХА ОБУЧЕНИТЕ И ВЪИОРЪЖЕНИ ОТ ТЯЙ ТЕРОРИСТИ ДА ОКУПИРАТ ТЕРИТОРИИ В СИРИЯ ДА УБИВАТ И РЕЖАТ ГЛАВИ ,А ? НЕ СЕ ОБАДИХА ФРАНЦЕТАТА,ЗАЩОТО ИДИЛ БЕШЕ В ИНТЕРЕС НА ЦИОН-САЩ-ИЗРАЕЛ,ЗАТОВА.
13
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво се притесняват французите? Ердоган каза, че ще създадат 30 км.зона и всички бежанци ще бъдат настанявани тамПовече бежанци на територията на Турция няма да бъдат приемани.