Турция притесни Франция, иска заседание на Съвета за сигурност

Париж призова Анкара да действа сдържано в Сирия
21 яну 2018 18:38,
86
Турция притесни Франция, иска заседание на Съвета за сигурност
Снимка: БТА

Франция прикани Турция да "действа със сдържаност" в Сирия, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в телефонен разговор с турския му колега Мевлют Чавушоглу днес - ден след началото на турската военна операция срещу кюрдските сили в района на северозападния сирийски град Африн.

"Франция призовава турските власти да действат със сдържаност в един труден контекст, с влошаваща се хуманитарна ситуация в няколко сирийски региона като последица от военните действия на режима в Дамаск и неговите съюзници", се казва в изявление на Льо Дриан.

Френският външен министър осъди "безразборните бомбардировки" от страна на сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб и поиска незабавен хуманитарен достъп до друг бунтовнически анклав - района Източна Гута, близо до столицата Дамаск - където 400 000 човека са в критично положение.

Франция ще призове за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за хуманитарната ситуация в Сирия, каза той.

По-рано днес френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли призова Турция да прекрати офанзивата си срещу сирийските кюрди, предаде Франс прес.

Още по темата

"Тези боеве... трябва да бъдат спрени", заяви Парли по телевизия Франс 3. Тя подчерта, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които заедно с Франция са част от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", от главната им задача - борбата против джихадистите.

Попитана от журналист за риска сирийските кюрди в крайна сметка да бъдат пренебрегнати заради различните интереси в конфликта в тяхната страна, Парли отговори: "Очевидно не желаем това, но за момента е твърде рано да кажем."

Тя отказа да посочи краен срок за прекратяване на операциите на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава".

Наскоро френският президент Еманюел Макрон спомена, че това може да стане другия месец, припомня Франс прес.

"Несъмнено това ще отнеме още малко време", се ограничи да каже Парли. Тя припомни, че "Ислямска държава" е победена на терен, но нейни бойци са се скрили.

"Това, което е важно (в Сирия) сега, е да поддържаме достатъчна стабилност, за да започне политически процес, който да доведе до избори", подчерта Парли. Тя даде за пример, че това е на път да се случи в съседен Ирак, където са предвидени избори през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
13
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Е сега е момента да наложат санкции на Турция от ООН или откъдето там се месят. Каква работа имат в Сирия и то с войска. Каквото и да има там, могат да си седят в Турция и да си вардят на границата. За Турция може, а за Русия скокнаха отгоре и, че си иска нейното."Заповядай им де... :-) ко джафкаш тук...
11
6
 
13
 
! Отговори
Делиорман преди 6 години
Притеснени са те за терористи които ги подкрепят sorry но всичките гебердясаха mesyu !!!
10
18
 
22
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Е сега е момента да наложат санкции на Турция от ООН или откъдето там се месят. Каква работа имат в Сирия и то с войска. Каквото и да има там, могат да си седят в Турция и да си вардят на границата. За Турция може, а за Русия скокнаха отгоре и, че си иска нейното.
9
6
 
13
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До АнонименУспокои се зайчоу ша дигниш кръвно
8
9
 
18
 
! Отговори
капо преди 6 години
Турция е бясното куче на ЕС в Сирия.Ердоган трябва да бъде държан на каишка,че може и до Дамаск да стигне.
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските алахогъзници - са башибозук от ***!
6
5
 
11
 
! Отговори
7 преди 6 години
в този контекст , няма ли ЕС да наложи нови санкции на Русия ???
5
23
 
22
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
Koи бяха франция да казват на ТУРЦИЯ какво да прави биллюлля чи не мога да са сетя?!?
4
3
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Крайно време е ООН да се преструктурира. Какъв е смисъла от ООН като всеки си прави каквото си иска. Американци си влизат в Ирак и Афганистан, руснаци в Крим, Французи в Либия, Турци в Сирия, израелци в Ливан, саудитци в Йемен.На руснаците нещо не им изнася ВЕТО, на американците не им изнася нещо ВЕТО. ООН за чий х** ни е ?
3
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френските маймуни не се прутесбяваха като пкк ороспиите стреляха по цивилни граждани.
2
13
 
16
 
! Отговори
МА , ПРАВ Е ЕРДО ,БЕ преди 6 години
ДОКАТО С ЕДНАТА РЪКА УДРЯ ПО ЧЕРВЕНОТО ДУПЕ НА ПКК...С ДРУГАТА ГЛАСУВА ЗА МИР!!ЕТО ---ТОВА Е ТО ...."РАЗУМЕН АНТИТЕРОРИСТИЧЕН ПОДХОД"!!!ВЕЛИК СИ ЕРДО .....АЛЛАХ ДА Е С ТЕБ!!!!
1
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФРАНЦИЯ ВМЕСТО ДА ЛАЕ ДА БЕШЕ ПРАТИЛА ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ