$4 от всеки $5 – в джобовете на най-богатия 1% от хората!

Броят на милиардерите по света продължава расте
22 яну 2018 17:45, Бойчо Попов
45
$4 от всеки $5 – в джобовете на най-богатия 1% от хората!
снимка: Ройтерс

Четири от всеки пет долара богатство, генерирано през 2017 г., е отишло в джобовете на най-богатия 1% от населението, а най-бедната половина от човечеството не е получила нищо, сочи нов доклад на неправителствената организация Oxfam, публикуван в понеделник.

Докато глобалните политически и бизнес лидери се събират тази седмица на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, докладът на организацията подчертава глобалната система, която възнаграждава супербогатите и пренебрегва бедните, коментира Ройтерс.

Според доклада 3,7 млрд. души, които представляват най-бедната половина на света, не са увеличили благосъстоянието си пред 2017 г., а 82% от богатството, генерирано миналата година, е отишло към най-богатия 1% от глобалното население.

„Това разкрива как икономиките ни възнаграждават богатите вместо усърдната работа на милиони хора“, казва Уини Банима, изпълнителен директор на Oxfam, за Reuters Television.

“Малцината на върха стават все по-богати и по-богати, а милионите на дъното са в капана на твърде ниските възнаграждения“, заяви тя.

Банима посочи „избягването на данъци“ като основна причина за глобалното неравенство и призова лидерите да се преборят с данъчните убежища и да насочат средства за образование, здравеопазване и работни места за младите хора.

Банима разкритикува най-вече американския президент Доналд Тръмп, който ще присъства на Световния икономически форум, за създаването на „кабинет от милиардери“ и приемането на данъчно законодателство, от което според нея печелят супербогатите, а не обикновените американци.

Годишният доклад на Oxfam разкрива, че броят на милиардерите се е увеличавал с по един човек на всеки два дни между март 2016 и март 2017 г., като сега броят им достига 2943 милиардери, а в САЩ тримата най-богати хора притежават същото богатство като най-бедната половина на населението.

Още подобни новини четете в Investor.bg 


45
Още от
Напиши коментар Коментари
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да им се оставят по 50 цента, а 4,5 долара да се вземат като данъци.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хрън-меън - те имат парички, а ние нямаме. ХРЪН-МРЪН, дайте ни и на нас ... Мрън-хрън ....
Ами хванете се с нещо доходоносни бе ! Карането на камиони, готварството и седенето на поточна линия, не са точни професии за бъдещето или за трупането на пари.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е те в тоя 1% са новите богове на човечеството.Маса народ им се възхищава и желае да е като тях.Точно затова Христос е казал-не си създавайте идоли и нямайте други богове,освен мен.Естествено че подобно неравенство е порочно и престъпно,и е пречка за цялостното развитие на човечеството
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно затова трябва да започне 3-та световна война. Да намалее нселението на Земята и да започне преразпределението на блага. Пак ще има тарикати, но и доста от богатите ще умрат. Естествено, че най-много ще умрат от бедните, но то и без това техния живот е скотски, така че ще се търси ново равносие.
38
0
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
Бедността е в мозъците на хората.Кара ги да си взимат неща от които нямат нужда.Всеки човек има маса неща които не ползва и ламти за други.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
kolko bolen mozak ima v toq forum
36
0
 
3
 
! Отговори
ГАДНИ преди 1 месец
Гадните Комунисти , Бай Тошо , Георги Димитров , Сталин и Ленин са виновни .
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък предпочитам да се оплаквам и да си ме мързи!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямам повече въпроси!
33
1
 
7
 
! Отговори
до unufri преди 1 месец
Унуфри, тук коментаторите са за равенство-на всички по-равно. Още не са разбрали,че капитализмът е състезание, докато дойде края-тогава сме равни, а наследството се дели м/у наследниците!!!
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги е било така, така и ще бъде занапред.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност, половината население, не е точно в среда, в която може и да работи.
30
1
 
2
 
! Отговори
шматка преди 1 месец
До 26

Не забравяй че от тези 10ст бедняка плаща 10%дод.22%ддс и осигуровки:(
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Unufri

Там е работата , че потреблението на този 1% (колкото и да е разточително - по десет яхти и пет авио-лайнера на всеки от 1-ия %), не може да осигури достатъчно заетост, така че икономика и социална структура да са в работещо равновесие. Колкото и "гъдели" да задоволят, чрез потреблението си този 1%, огромната част от постъпленията/печалбите им отиват на борсата или в банките и от там, пак на ... борсата, а на борсата, т.е. в едно узаконено, планетарно казино или понци-схема ;)
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Unufri

Проблемът е че няколко милиарда души нямат пари за храна, а пък за яхта или къща не могат да си помислят.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ейй аман, стига сте писали за бойко и приятелите му суджиците
26
2
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 1 месец
В България от 10 лева 9 си ги делят трите прасета...от останалия лев 90ст за гербераската сволоч и 10 за мишките....
25
14
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 1 месец
До 8: И като си купи яхта богаташа, парите, които е дал за нея къде отиват? Не отиват ли за заплати на хората, които са я изработили тази яхта? От дървосекача, през шофьора, извозващ материалите до инженера на проекта? Все едно яхтата от Марс е паднала наготово.

А като си купи къща в Дубай, индиректно плаща на индийците и пакистанците, които са дошли там да строят, а иначе биха умирали от глад в собствената си държава.
24
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 1 месец
Ох добре че съм в този един процент
23
0
 
10
 
! Отговори
Карл маркс преди 1 месец
Количествените натрупвания водят до качествени изменения.