$4 от всеки $5 – в джобовете на най-богатия 1% от хората!

Броят на милиардерите по света продължава расте
22 яну 2018 17:45, Бойчо Попов
45
$4 от всеки $5 – в джобовете на най-богатия 1% от хората!
снимка: Ройтерс

Четири от всеки пет долара богатство, генерирано през 2017 г., е отишло в джобовете на най-богатия 1% от населението, а най-бедната половина от човечеството не е получила нищо, сочи нов доклад на неправителствената организация Oxfam, публикуван в понеделник.

Докато глобалните политически и бизнес лидери се събират тази седмица на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, докладът на организацията подчертава глобалната система, която възнаграждава супербогатите и пренебрегва бедните, коментира Ройтерс.

Според доклада 3,7 млрд. души, които представляват най-бедната половина на света, не са увеличили благосъстоянието си пред 2017 г., а 82% от богатството, генерирано миналата година, е отишло към най-богатия 1% от глобалното население.

„Това разкрива как икономиките ни възнаграждават богатите вместо усърдната работа на милиони хора“, казва Уини Банима, изпълнителен директор на Oxfam, за Reuters Television.

“Малцината на върха стават все по-богати и по-богати, а милионите на дъното са в капана на твърде ниските възнаграждения“, заяви тя.

Банима посочи „избягването на данъци“ като основна причина за глобалното неравенство и призова лидерите да се преборят с данъчните убежища и да насочат средства за образование, здравеопазване и работни места за младите хора.

Банима разкритикува най-вече американския президент Доналд Тръмп, който ще присъства на Световния икономически форум, за създаването на „кабинет от милиардери“ и приемането на данъчно законодателство, от което според нея печелят супербогатите, а не обикновените американци.

Годишният доклад на Oxfam разкрива, че броят на милиардерите се е увеличавал с по един човек на всеки два дни между март 2016 и март 2017 г., като сега броят им достига 2943 милиардери, а в САЩ тримата най-богати хора притежават същото богатство като най-бедната половина на населението.

Още подобни новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ намалиха данъците на богатите, а ЕС разрешават да не плащат данъци в офшорките.
19
0
 
46
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Като дойде демокрацията казаха на българите, че всеки може да стане богат, но не уточниха, че всички ние, останалите, ще останем бедни.
18
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и с левовете е така - в ръцете на един % отиват.
17
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
парите са власт,това показва къде е властта,не е у хората както твърдят демократите
16
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно този процент са масони, билдерберг, трилатерална комисия, илюминати и магнати, работещи за тях.
15
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари при пари отиват, но не многото към малкото, а малкото към многото!
14
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Системата просто не е направена бачкерите да трупат богатство. В сравнително по-богати страни се поддържа тази илюзия, но структурно не е така. Чорбаджията ти дава едни пари, които ти до края на другия месец трябва да си изхарчил пак при него или при друг чорбаджия. Богати работещи означава те да почнат да определят правилата на играта, но никой с икономическа власт не иска това.
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, и? Бедните обедняват (не-съвсем) пропорционално на закупените билети за лотария.
12
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог е направил човека по свой образ и подобие. Щом Бог е решил хората да бъдат алчни- така трябва да бъде. За едни Раят е на земята, а другите ще го получат на небето. Не се противете, а следвайте божиите закони и ще получите вечен живот и блаженство на Оня Свят.Това е Истината. Молете се и превивайте гръб - раби ! Вярвайте и живейте праведно. Ако не искате, пак става - срещу 2 лева свещ и искрена молитва, всичките ви грехове ще бъдат опростени.
11
0
 
61
 
! Отговори
младежът преди 6 години
Всичкото това се отразява пряко на качеството ни на живот, и то в глобален мащаб. За съжаление на някои хора им е по-интересен кекса от снощи.Бума на милиардери, не е знак за процъфтяваща икономика, а знак за рухваща се такава!
10
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абцолютно невярно заглавие целящо да звучи сензационно. Ако 1 млрд души имат по 1000 долара средно, колко милиардера трябва за да ги стигнат? По-скоро може да се каце че 1% от хората държат 10-20% от парите но не и 80.
9
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1996 г в Рашка има 4 млиардера в долари. Сега са 96 на брой. Един от тях е челист и факта че е приятел на Путин е чиста случайност.
8
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че големите корпорации трупат огромни количества кеш който не се реинвестира обратно в икономиката, а отива за бонуси на директори и те ги изхарчват за яхти и имения. Реално се получава изсмукване на пари от реалната икономика в икономиката на ултра скъпите стоки и услуги в Дубай, Лондон и т.н.
7
8
 
32
 
! Отговори
До WOW преди 6 години
Ами връзката е че никъде не е упоменато в статията,каква е валутата.Може да си милиардер в юани,донги или левове.Виж с рублата е малко по специално.Д
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато дойде РЕСТАРТ на системата ще започнем на равно всички както при рестарт на телефоните и компютрите
5
3
 
36
 
! Отговори
baikopari no 4estni преди 6 години
takiva deto az rabotim a toi mi pla6ta kolko my presko4i sa prokleti i sve6ti da si kypi za tex 0
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Neznam na tiq gadni bogatahi zakakvo sai tolkova mnogo pari.Xorata trqbva da obarnat nov pogled kam bogatahite i dase opal4at.Danese straxyvat.Trqbva novo na4alo na xorata
3
1
 
41
 
! Отговори
WOW преди 6 години
А каква връзка имат с това китайските юани с лика на Председателя Мао на снимката?
2
5
 
53
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Взеха ми $4000 от $5000,но всичко е точно.защото снощи правих КЕКС...
1
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари при пари отиват!