Бизнесът спешно търси: Строители за 1000 лева

Най-голяма е липсата на заварчици и водачи на машини
22 яну 2018 08:40,
60
Бизнесът спешно търси: Строители за 1000 лева
Снимка: flckr

Строителният бранш търси около 10 000 работници. Най-голяма е липсата на заварчици и водачи на машини, а дефицитът им кара бизнесът да вдига заплатите всяка година. Това съобщи за "Монитор" инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите.

В студените месеци недостигът на хора не се усеща, защото периодът е мъртъв и няма много поръчки. Но за бранша липсата е двойна, от една страна на квалифицираните, а от друга на общите работници, твърди браншовикът.

По думите му в сектора има нулева безработица, но се търсят много специалисти. Дупката ще стане още по-голяма, ако тръгнат и плануваните европейски програми заедно със санирането, където и в момента има много поръчки.

През изминалата година икономическият растеж беше обусловен и от увеличението в строителството. В сектора са заети стотици хиляди души. За първото деветмесечие на 2016 г. по данни на НСИ средно месечно са били заети 175 хил. души, а през същия период на миналата година има увеличение до 255 хил. души. Средната годишна заплата в сектор Строителство е 9289 лв., показват още данните на статистическия ни институт, но те са към края на 2016 г. Година по-късно в строителството средната заплата е над 1000 лв., според представители на бранша. Инженерният персонал получава по няколко хиляди лева заплата, когато е на терен и работи по големи проекти.

"Не може да се мерим с банкерите, но дефицитът ни кара всяка година да вдигаме заплатите", твърди Бойков. Миналата година, по данни на камарата, членовете й са вдигнали заплатата средно с 8 на сто.

Работниците ни заминават в Германия най-често, където има целогодишна програма за строителство за милиарди евро. Икономически най-развитата държава в Европейския съюз има огромен дефицит на кадри, а българските фирми вече са разпознаваеми и работят там.

У нас строителството е много цикличен бизнес с редуване на периоди с много работа, следван от период без никаква. Най-често усилено се работи по строежите в края на европейските периоди т.е. на всеки 7-8 години. Последните две години не бяха силни за бранша, отчитат от Камарата на строителите, което води до невъзможност фирмите да задържат работна ръка и да им плащат високи заплати.

При пътното строителство ситуацията не е по-различна. Има недостиг на кадри, все по-драстично при операторите на пътно-строителни машини - за асфалто полагачи, грейдери, валяци, булдозери и багери. Все повече намаляват подготвените хора и в средния технически кадър - технически ръководители на обектите. А дупката се отваря повече и защото образователната система не произвежда квалифицирани кадри.

"За съжаление се наблюдава и тенденцията от ВИАС да излизат все по-малко кадри, явно не е чак толкова атрактивна професията пътен инженер", коментира ситуацията инж. Стефан Чайков от браншовата организация "Пътища". Затова се обсъждат варианти Камарата и УАСГ да предприемат съвместни мерки, за да се направи по-атрактивна професията - стипендии и стажантски програми.

За да компенсират достатъчната квалификация, фирмите наемат и хора, преминали курсове или сами ги пращат да се образоват допълнително. Също така ги учат на работа на принципа на чиракуването.

"Идва някой по-грамотен млад човек, работи около по-възрастните оператори, минава курс за пътностроителни машини и придобива някаква квалификация", казва още инж. Чайков. А практиката показва, че тези кадри може да разчитат на стартова заплата над 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Германия преди 6 години
Добре дошли в Гербаво време.Много ще търсите вече.Много поздрави от Германия.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100-200 лева повече дават само най-великите бизнесмени за гениални и неуморни работници. Много искат да им дадат 100 лева повече, но няма такива хора. Само мързеливци и неблагодарници на заплата 600 лева.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от приказки в стил една жена на пазара каза. Същият случай, няма кой да работи 1000 лв. стартова заплата веднага. Изпратих свестен човек, не били 1000, а 600. Работа по 10 ч на ден, в събота също и евентуално един ден, ако са доволни 1000 лв. Осигуровка на минимума.
46
3
 
12
 
! Отговори
Има решение преди 6 години
Не случайно тук често се споменава необходимостта от възстановяване на Строителните войски, службата в които да е задължителна за хора, които нямат средно образование.Вместо да безделничи, да се "ожени" още на 15-16 г. за някоя 12-годишна и да е направил 4-5 деца преди да навърши 20 г., по-добре да иде за три години в Строителни войски, да го научат да чете и да пише, да му дадат занаят и да си създаде трудови навици.
45
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 лева не са малка заплата. Бизнесмените да се самонаемат и да си строят обектите. Ще станат богати. Да се организират в бригади бизнесмени и да работят за себе си. Велев, Данев, Домуса ще бъдат бригадири на бизнесменските бригади.
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз търся някой да ми направи основен ремонт на колата за 20лв....
43
1
 
16
 
! Отговори
vah преди 6 години
Кой е този ахмак дето ще работи за 1000лв, а на Запад за същата работа ще взема 3000евро???
42
3
 
1
 
! Отговори
Ervis преди 6 години
O, tolko mnogo doktori, profesori, akademici, diplomati, generali, piloti, gabrovski injeneri, advokati i drugi magistrati v bg, sigur i da praiat bg zavarki mogat... ?
41
2
 
7
 
! Отговори
Duwei преди 6 години
5 789 euro/month and not problem... :)
40
2
 
5
 
! Отговори
Firk преди 6 години
Da si kupiat ot belgia, anglia, luksemburg, germany, france, italy, ispania, danemark, holland...kachestveni, umni, znaesti, mojesti...reagirat i na red code... mnogo sa eftinki i izgodni... :-)
39
0
 
10
 
! Отговори
до зозо преди 6 години
ще кацнеш ти на дедо вия, сърби и албанци са заляли германия и франция от години пък са вън от ЕС, да нв гиворим за тур челята. Изтрещял псевдо демократ.
38
1
 
32
 
! Отговори
строител-инж-доктор преди 6 години
Цената на строителството се вдигна почти двойно за последните 2-3-4 години, ако преди 4 години заварчика е взимал 1000 лв, и сте продавали ново строителство 600 евра а сега искате 1200 евра, що да не му давате 2000 лв от раз без проблем минимална?Ако на бизнесите им се струват много пари, да слезат от жипа и да хващат оксижена :D
37
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало недостиг на заварчици, давали 1000 лева ама нямало) и а з търся заварчик за 1000 лева ама Ц( читав заваарчик под 2-2500 нема другари бизнесмени)
36
8
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
А сега *** да си представят, че сме извън ЕС. Като кацнат в БГ всички, които сега работят из Европа какво правим? Безработица 35 % и мин. заплата 150 лв. Ама иначе много се перят по форумите!
35
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очакваме коментари от преуспели бачкатори в Западна Европа, които да ни усведомят колко много печелят и спестяват на месец.
34
9
 
2
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
ЛЕле колко минуси,мабило трудно да се прави бизнес, ама искате бизнесът да ви дава големите заплати. Пак ви казвам правете бизнес возете се на джипките имайте по 5 любовници давайт епо 50000 лв заплати нали е лесно, всеки един с фирма е милионер!!!
33
1
 
37
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Бизнесът търси читави работници за 500 лева.Читавите работници пък търсят бизнес, който освен коли по половин милион лева за цялата рода плюс любовниците отделя пари и за заплати.Всеки търси, един вид. Познайте кой има по-голям шанс да намери обаче.За 500 евро и от Африка трудно ще внесат хора вече. В София като платиш наем и консумативи и се оказва, че ще живееш на фотосинтеза.
32
4
 
25
 
! Отговори
от немско преди 6 години
Какви 1000 лева ! аз гоня 1000 евро на сезмица в немско
31
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започнат ли такива статии, смятайте, че на "бизнеса" заплатите на заварчиците и на водачите на машими му се виждат прекалено големи и иска да ги намали, създавайки изкуствена безработица в сектора. Същия тип са и статиите за липса на ИТ кадри. Требе човек да е много наивен за да се върже. Дори и да има липса, с елементарни обучителни курсове и добри заплати ВИНАГИ могат за 2 - 3 месеца да си обучат хора. Целта е, обаче, вие да си платите курса и след това да заплашвате мястото на вече работещия.
30
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000лв на седмица ли?