Бизнесът спешно търси: Строители за 1000 лева

Най-голяма е липсата на заварчици и водачи на машини
22 яну 2018 08:40, Златко Желев
60
Бизнесът спешно търси: Строители за 1000 лева
Снимка: flckr

Строителният бранш търси около 10 000 работници. Най-голяма е липсата на заварчици и водачи на машини, а дефицитът им кара бизнесът да вдига заплатите всяка година. Това съобщи за "Монитор" инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите.

В студените месеци недостигът на хора не се усеща, защото периодът е мъртъв и няма много поръчки. Но за бранша липсата е двойна, от една страна на квалифицираните, а от друга на общите работници, твърди браншовикът.

По думите му в сектора има нулева безработица, но се търсят много специалисти. Дупката ще стане още по-голяма, ако тръгнат и плануваните европейски програми заедно със санирането, където и в момента има много поръчки.

През изминалата година икономическият растеж беше обусловен и от увеличението в строителството. В сектора са заети стотици хиляди души. За първото деветмесечие на 2016 г. по данни на НСИ средно месечно са били заети 175 хил. души, а през същия период на миналата година има увеличение до 255 хил. души. Средната годишна заплата в сектор Строителство е 9289 лв., показват още данните на статистическия ни институт, но те са към края на 2016 г. Година по-късно в строителството средната заплата е над 1000 лв., според представители на бранша. Инженерният персонал получава по няколко хиляди лева заплата, когато е на терен и работи по големи проекти.

"Не може да се мерим с банкерите, но дефицитът ни кара всяка година да вдигаме заплатите", твърди Бойков. Миналата година, по данни на камарата, членовете й са вдигнали заплатата средно с 8 на сто.

Работниците ни заминават в Германия най-често, където има целогодишна програма за строителство за милиарди евро. Икономически най-развитата държава в Европейския съюз има огромен дефицит на кадри, а българските фирми вече са разпознаваеми и работят там.

У нас строителството е много цикличен бизнес с редуване на периоди с много работа, следван от период без никаква. Най-често усилено се работи по строежите в края на европейските периоди т.е. на всеки 7-8 години. Последните две години не бяха силни за бранша, отчитат от Камарата на строителите, което води до невъзможност фирмите да задържат работна ръка и да им плащат високи заплати.

При пътното строителство ситуацията не е по-различна. Има недостиг на кадри, все по-драстично при операторите на пътно-строителни машини - за асфалто полагачи, грейдери, валяци, булдозери и багери. Все повече намаляват подготвените хора и в средния технически кадър - технически ръководители на обектите. А дупката се отваря повече и защото образователната система не произвежда квалифицирани кадри.

"За съжаление се наблюдава и тенденцията от ВИАС да излизат все по-малко кадри, явно не е чак толкова атрактивна професията пътен инженер", коментира ситуацията инж. Стефан Чайков от браншовата организация "Пътища". Затова се обсъждат варианти Камарата и УАСГ да предприемат съвместни мерки, за да се направи по-атрактивна професията - стипендии и стажантски програми.

За да компенсират достатъчната квалификация, фирмите наемат и хора, преминали курсове или сами ги пращат да се образоват допълнително. Също така ги учат на работа на принципа на чиракуването.

"Идва някой по-грамотен млад човек, работи около по-възрастните оператори, минава курс за пътностроителни машини и придобива някаква квалификация", казва още инж. Чайков. А практиката показва, че тези кадри може да разчитат на стартова заплата над 1000 лв.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Германия преди 11 месеца
Добре дошли в Гербаво време.Много ще търсите вече.Много поздрави от Германия.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
100-200 лева повече дават само най-великите бизнесмени за гениални и неуморни работници. Много искат да им дадат 100 лева повече, но няма такива хора. Само мързеливци и неблагодарници на заплата 600 лева.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аман от приказки в стил една жена на пазара каза. Същият случай, няма кой да работи 1000 лв. стартова заплата веднага. Изпратих свестен човек, не били 1000, а 600. Работа по 10 ч на ден, в събота също и евентуално един ден, ако са доволни 1000 лв. Осигуровка на минимума.
51
2
 
12
 
! Отговори
Има решение преди 11 месеца
Не случайно тук често се споменава необходимостта от възстановяване на Строителните войски, службата в които да е задължителна за хора, които нямат средно образование.
Вместо да безделничи, да се "ожени" още на 15-16 г. за някоя 12-годишна и да е направил 4-5 деца преди да навърши 20 г., по-добре да иде за три години в Строителни войски, да го научат да чете и да пише, да му дадат занаят и да си създаде трудови навици.
50
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
1000 лева не са малка заплата. Бизнесмените да се самонаемат и да си строят обектите. Ще станат богати. Да се организират в бригади бизнесмени и да работят за себе си. Велев, Данев, Домуса ще бъдат бригадири на бизнесменските бригади.
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз търся някой да ми направи основен ремонт на колата за 20лв....
48
1
 
15
 
! Отговори
vah преди 11 месеца
Кой е този ахмак дето ще работи за 1000лв, а на Запад за същата работа ще взема 3000евро???
47
2
 
1
 
! Отговори
Ervis преди 11 месеца
O, tolko mnogo doktori, profesori, akademici, diplomati, generali, piloti, gabrovski injeneri, advokati i drugi magistrati v bg, sigur i da praiat bg zavarki mogat... ?
46
2
 
6
 
! Отговори
Duwei преди 11 месеца
5 789 euro/month and not problem... :)
45
2
 
4
 
! Отговори
Firk преди 11 месеца
Da si kupiat ot belgia, anglia, luksemburg, germany, france, italy, ispania, danemark, holland...kachestveni, umni, znaesti, mojesti...reagirat i na red code... mnogo sa eftinki i izgodni... :-)
44
0
 
9
 
! Отговори
до зозо преди 11 месеца
ще кацнеш ти на дедо вия, сърби и албанци са заляли германия и франция от години пък са вън от ЕС, да нв гиворим за тур челята. Изтрещял псевдо демократ.
43
0
 
31
 
! Отговори
строител-инж-доктор преди 11 месеца
Цената на строителството се вдигна почти двойно за последните 2-3-4 години, ако преди 4 години заварчика е взимал 1000 лв, и сте продавали ново строителство 600 евра а сега искате 1200 евра, що да не му давате 2000 лв от раз без проблем минимална?
Ако на бизнесите им се струват много пари, да слезат от жипа и да хващат оксижена :D
42
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имало недостиг на заварчици, давали 1000 лева ама нямало) и а з търся заварчик за 1000 лева ама Ц( читав заваарчик под 2-2500 нема другари бизнесмени)
41
8
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
А сега комунягите да си представят, че сме извън ЕС. Като кацнат в БГ всички, които сега работят из Европа какво правим? Безработица 35 % и мин. заплата 150 лв. Ама иначе много се перят по форумите!
40
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Очакваме коментари от преуспели бачкатори в Западна Европа, които да ни усведомят колко много печелят и спестяват на месец.
39
9
 
2
 
! Отговори
Земеделец преди 11 месеца
ЛЕле колко минуси,мабило трудно да се прави бизнес, ама искате бизнесът да ви дава големите заплати. Пак ви казвам правете бизнес возете се на джипките имайте по 5 любовници давайт епо 50000 лв заплати нали е лесно, всеки един с фирма е милионер!!!
38
1
 
36
 
! Отговори
Кривондел преди 11 месеца
Бизнесът търси читави работници за 500 лева.
Читавите работници пък търсят бизнес, който освен коли по половин милион лева за цялата рода плюс любовниците отделя пари и за заплати.
Всеки търси, един вид. Познайте кой има по-голям шанс да намери обаче.
За 500 евро и от Африка трудно ще внесат хора вече. В София като платиш наем и консумативи и се оказва, че ще живееш на фотосинтеза.
37
4
 
23
 
! Отговори
от немско преди 11 месеца
Какви 1000 лева ! аз гоня 1000 евро на сезмица в немско
36
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Започнат ли такива статии, смятайте, че на "бизнеса" заплатите на заварчиците и на водачите на машими му се виждат прекалено големи и иска да ги намали, създавайки изкуствена безработица в сектора. Същия тип са и статиите за липса на ИТ кадри. Требе човек да е много наивен за да се върже. Дори и да има липса, с елементарни обучителни курсове и добри заплати ВИНАГИ могат за 2 - 3 месеца да си обучат хора. Целта е, обаче, вие да си платите курса и след това да заплашвате мястото на вече работещия.
35
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
1000лв на седмица ли?