Грипът тепърва настъпва! След вирус "Б" идва "А"

В няколко области на страната вече обявиха епидемия
Обновена: 22 яну 2018 13:30 | 22 яну 2018 13:15,
9
Грипът тепърва настъпва! След вирус "Б" идва "А"
Снимка: Bulfoto, архив

"Още не сме навлезли в грипна епидемия, тя предстои" - съобщи доц. полк. Георги Попов - началник на Катедра по инфекциозни болести във ВМА. Той напомни, че в болницата има и специален кабинет по грипа, в който на ден минават около 25-20 души.

В няколко области на страната обявиха епидемия, но резултатите сочат, че броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата седмица, уточнява медикът и предупреждава: "Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици.

В първите 12-24 часа болният може да направи профилактика с противогрипните препарати, които са два - "Тамифлу" и "Ремантадин". Те разрушават грипния вирус. Но ако е минало повече време от началото на болестта, е правилно да се потърси лекарска помощ".

Доц. Попов каза пред БНТ, че в специализирания кабинет във ВМА обикновено идват хора с усложнения от вируса, които обикновено стават пациенти на болницата. Броят на хората, които постъпват в клиниката, е 60%.

Рискови групи са възрастните, бременните жени и малките деца, както и хората с предходни заболявания, категоричен е лекарят, който съветва и как да разпознаем грипа от другите вируси: "Незабавни мерки с противогрипни препарати трябва да се вземат, за да се блокира размножаването на вируса в организма, когато има остро начало на болестта - с обща отпадналост, болки в мускулите, повишена температура над 38 градуса, както и суха кашлица".

Респираторните и адено вирусите, метапневно и парагрипните инфекции също атакуват организма и могат да се различат от грипа по симптомите - кихане, по-ниска температура от 38 градуса, както и че те се проявяват постепенно, а не изведнъж.

Телефонен разговор с лекуващия лекар и в никакъв случай самолечение, е препоръката на доц. полк. Георги Попов, който не пропусна да отбележи, че да отидеш болен на работа, училище или детска градина, не е лоялност. Резултатът е пагубен за болния и за още няколко човека, които ще зарази.

"Освен асансьорите - молове, театри, кина и обществения транспорт са опасни да се посещават и ползват при грип - предупреждава доц. Попов. - За рисковите групи е добре дасе посъветват с лекуващите си лекари и да подсилят организма си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а вирус G /***/ кога ще дойде?!
8
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
az ot 5 godini vzemam bilka koqto pravi imunnata sistema beton dvija se mejdu gripavi i tam podobni nqmam problem no nqma da q napi6a za6toto 6te mi iztriqt vednaga
7
2
 
17
 
! Отговори
Абе преди 6 години
Тия ГМО вируси ги има само в градовете. Вирусите се развъждат във мръсотията и като дойде зимата сухия и студен въздух спомага за тяхното разпространение. Отидете да живеете в планината на над 1500 метра надморска височина и ви гарантирам че никога повече няма боледувате от каквито и да било грипове. Даже няма да боледувате изобщо от никакви болести ако се храните правилно.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипните вируси се създават в лабораториите на фармацевтичните компании, разработващи противогрипните ваксини.Мисля, че е крайно време този ФАКТ да се разследва от Цацаров и виновните за увреденото здраве на бъларите да бъдат вкарани в затвора.
5
3
 
16
 
! Отговори
скромен преди 6 години
как да го обясня на колежките ми, че не трябва да идват болни на работа, за да се "доказват" и натягат на шефчетата.. По цял ден кашлят, кихат, стоят като че ще припаднат на бюрото в офиса и пръскат ли пръскат бацили навскякъде. Трябва да променят закона да ми дадът правото аз да си взема болничен, че да съм далече от такива натегачи и мазници...
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тамифлу пих го веднага и стриктно 5 дена - Няма никакъв ефект ! разрушава вируси ,ама друг път. Сега чета в световните медии,че няма доказателства че се бори с вируси , явно някой "наш" човек е внесъл повечко и сега нашите известни "вирусолози" го хвалят .
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало докторе, кога ще обявите грипна епидемия в София? Ако си мислите че болните от грип в София са малко, ви моля да се разходите в някоя поликлиника, и ми кажете колко деца има там, и от какво са болни?
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНито едно от тези "лекарства" не лекуват причината, само успокояват симптомите. Освен антиретротранскриптивни лекарства като Тамифлу, (и разбира се ваксина) няма реални лекарства за инфлуенца.Панадол или както беше, има разтворими таблетки "сироп", лесни са за поглъщане и помагат, Ацетенилцистеин АЦЦ200 чисти добре секретите.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо в София не е обявена грипна епидемия? Поликлиниките са препълнени от деца! Какво чакат? В училищата е пълен ад. Няма нито едно дете здраво. Аз внучето си го спрях от училище защото едвам му спрях кашлицата. 20 лекарства му предписаха за 200 лева и ефекта какъв си мислите че беше. Ами кръгла нула. Упоритата кашлица докато не и приложих бабешките лекарства не спря. Тези лекарства които ви ги продават не са за да ви излекуват а за да ги купувате в големи количества! Печалбата му е майката!