Как България за малко да стане югорепублика – през 1948-ма

Сталин подлага на натиск Тито и Димитров, но...
22 яну 2018 21:30, Елка Василева
345
Как България за малко да стане югорепублика – през 1948-ма
Георги Димитров. Снимка: Дойче веле

През 1948 година Сталин подлага на натиск Тито и Георги Димитров да обединят Югославия и България в обща федерация. За разигралите се преди 70 години събития Дойче веле разговаря с шефа на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.

В началото на февруари 1948 г. Сталин привиква в Москва ръководствата на комунистическите партии, завзели властта в Белград и София. Делегацията на НРБ е представена от Георги Димитров, Васил Коларов и Трайчо Костов. Под предлог, че е болен, Тито изпраща заместниците си Едвард Кардел  и Милован Джилас, към когото Кремъл изпитва остра неприязън заради изказванията му срещу масовите изнасилвания и грабежи, извършени от Червената армия в Югославия по време на наскоро приключилата война с Германия.

Мотивите за „заболяването“ на югославския диктатор са повече от сериозни. Тито е сред малкото югославски емигранти-комунисти, оцелели в СССР след големия терор през 1930-те години - и добре разбира, че стопанинът на Кремъл му залага капан. Не по-малко уплашен е и иначе верният на Москва Димитров. Само месец преди срещата съветският официоз „Правда“ го подлага на остра критика заради несъгласуваните му с Кремъл „фантастични“ идеи за федерации и конфедерации между източноевропейските държави, които вече са под управлението на Москва.

Бледската спогодба

Но една от тези идеи все пак върви към осъществяване: през август 1947 година Югославия и България сключват в Блед спогодба, която предвижда сливането на двете „братски“ държави. Димитров се съгласява да предаде Пиринския край на югорепубликата Македония, като в замяна новата югорепублика България ще си върне седем пъти по-малките като територия Западни покрайнини.

Още преди мастилото в Блед да е засъхнало, в Пиринския край пристигат 90 нови емисари на Скопие, които трябва да участват в продължаващата две години насилствена македонизация на българската област, разкрасена вече с портретите на Тито и скопския му наместник Лазар Колишевски.

Осем месеца по-късно обаче на тайно заседание в Белград Тито заявява, че сделката е „троянски кон“, с който Сталин се опитва да прикачи Югославия към колесницата на Съветската империя. В ролята на "данайски дар" се явява доскоро окупираната от Червената армия България, от чието марионетно правителство се очаква след сливането с Югославия да удържа непредсказуемия Тито и неговата миниимперия.

Нарастващите подозрения в Белград, че Сталин използва Димитров и НРБ като примамка за траен контрол над Югославия, определят поведението на югославската делегация на тристранната среща в Москва в началото на 1948 година. На 12 февруари 1948 Димитров прави неуспешен опит да убеди югославския пратеник Кардел, че новата федерация ще направи южните славяни по-независими от Москва. Само така те можели да изградят свой „демократичен комунизъм", твърди Димитров.


Впрочем, Сталин не за първи път използва Димитров за примамка. Добре документирано е, че през ноември 1937 по искане на Сталин тогавашният шеф на Коминтерна трябва да примами в Москва емигриралия във Франция германски комунистически лидер Вили Мюнценберг, който публично критикува сталинизма. Целта е Мюнценберг да бъде арестуван и ликвидиран от НКВД.

Тито, дразнителят

Според историка Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", Сталин постоянно променя позицията си за замислената в Москва българо-югославска федерация, защото все повече се опасява, че политиката на Тито, особено що се отнася до поглъщането на Албания и до гражданската война в Гърция, става все по-независима от директивите на Кремъл.

„Тито е доста по-млад и енергичен от застарелите управници в Москва и в София и има подплатено с факти самочувствие на победител във войната. Нарастващият му авторитет на лидер в международното комунистическо движение несъмнено дразни мнителния Сталин“, посочва Груев. И добавя, че около македонското „обединение“, дирижирано от Сталин и Тито, възниква нарастващо напрежение, което става опасно за Съветската империя.

Гръцката комунистическа партия, която по същото време води гражданска война срещу англичаните и кралската армия, малко след подписването на Бледската спогодба обявява готовност да предаде на Скопие контролираната от нея част от гръцка Македония. „Това обещание засилва популярността на комунистите сред тамошното славянско малцинство, но е и сред основните причини за разгрома им в гражданската война. Гърците вече са убедени, че победата на верните на Москва сили ще доведе до разпадане на страната им“, посочва Михаил Груев.

След замразяването на идеята за българо-югославска федерация отношенията между Москва и Белград бързо се влошават. Четири месеца след злополучната февруарска среща в Москва югославската компартия е заклеймена от Сталин и изключена от Коминформбюро. В Белград започват да се готвят за съпротива срещу подготвяното съветско нашествие през границите на България, Румъния и Унгария. През 1951 година Югославия е принудена да помоли Шести американски флот да влезе в пристанищата ѝ, а Тито е първият комунистически лидер, който гостува на борда на американски самолетоносач.

„Всъщност, между режимите на Димитров и Тито няма особена разлика. И в двете страни опозицията е унищожена, а оцелелите ѝ представители са изпратени в концлагери", казва Михаил Груев и добавя: "Вероятно особеното в югославския случай е, че след скъсването със СССР там се изгражда специален концлагер за привържениците на Москва - зловещата душегубка „Голи оток“."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
2
 
17
 
! Отговори
анус петолъчка преди 6 години
Комунистите освен че предадоха род и Родина си даваха кафявата точка и се превърна в цъфнала червена звезда красяща задните части ..хаха.ха
258
6
 
12
 
! Отговори
ф преди 6 години
"1948 година Сталин подлага на натиск Тито и Георги Димитров да обединят Югославия и България в обща федерация."ГЛУПОСТИ !!!и сталин и запада направиха всичко възможно да не се образува мощна Балканска Държава !и Тито и Г. Димитров починаха при доста загадъчни обстоятелства месеци след като обявиха намеренията си за Балканска Федерация .... Г.Димитров беше привикан в Москва и 3 месеца след това почина ....
257
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чуват се и други версии- че Тито и Димитров се договаряли за такава федерация зад гърба на Сталин а когато онзи мустакат пес ги надушва,отвлича Г.Димитров със съветски самолет от Софийското летище и го праща на принудително "лечение" в Москва,много подобно на онова от последните месеци на Ленин.
256
16
 
6
 
! Отговори
Особено мнение преди 6 години
До Анонимен"Комунистите продадоха и предадоха всичко на сесесерейците."И аз не знам, но ми се струва че по време на прехода нарязахме и продадохме на гърци и турци за скрап заводите дето "сесесерейците" ни ги построиха.И като цяло сега имаме по-малко заводи, корабострителници и селски прозводители.Или пак ще кажеш че "сесесерейците" са збъркани щото много повече са дали отколкото са взели...
255
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам, но си беше негласна съветска република. Комунистите продадоха и предадоха всичко на сесесерейците. И сега седнали да дрънкат.
254
9
 
7
 
! Отговори
краден Текст преди 6 години
Краден Текст от сайта на Дойче веле не коментирам , крайно време е за кражба на Новини да има Наказания по Закон
253
5
 
13
 
! Отговори
българин преди 6 години
Не ми трийте коментара !! Пак ще го напиша !!Най-голямата лъжа в момента е , че сърбите са приятели на Русия и Путин ! Сърбите си гледат интереса и политиката им винаги е била - ,, и с едните , и с другите " . НИКОГА ЮГОСЛАВИЯ ( респективно Сърбия) , не била с руснаците ( СССР) ! Напротив - те бяха по-голям враг за Кремъл от Запада !!!
252
8
 
9
 
! Отговори
Кисела Вода преди 6 години
Во Скопе една од по аките гимназии се вика ори Димитров и има булевар со убав дрворед со истото име .....
251
20
 
7
 
! Отговори
Как как преди 6 години
"Как България за малко да стане югорепублика през 1948" - с повече фантазия!А сега как стана сбъркана треторазрядна маша, без собствени интереси на западната политика?
250
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на КНДР и НРБ! Вечна слава! Маршал Ким е велик! Слава на другаря Димитров! Време е да организираме партизански движения и да си върнем Народна Република България!КНДР ни дава пример!
249
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 271Страх те е от народната справедлиност! Затова ми бягаш
248
3
 
12
 
! Отговори
Циник до 271 преди 6 години
Оуууууу...пардон!С изпуснати от Карлуково пациенти - не разговарям!Лекувай се!
247
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** Колаците и чарбаджиите ще бъдат ликвидирани без изключение, а имотите им - национализирани. За престъпниците ще има народен съд
246
4
 
16
 
! Отговори
Циник до 269 преди 6 години
Много ми е интересно - ако посегнеш на иманетата на ДРУГАРИТЕ ГЕРГОВ , И ***....дали няма да те ликвидират като бясно куче?И още как - няма да ти цепят басма!Хващай гората...*** не им пипай мандрите... и не кради луканки от стрехите на селяните
245
2
 
14
 
! Отговори
Циник до 269 преди 6 години
Ъхъ...текезесарю...недей да спиш отвит дотогава!
244
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 267Убеден комунист съм и знай, че някой ден ще си върнем НРБ.
243
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати новинарския сайт;)))))))
242
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кулаците и интелигенцията са *** във всяко общество. Ликвидирането им е единствения начин за строежа на егалитарно и социалистическо общество! Слава на Г. Димитров и на КНДР!
241
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникДолна пропаганда. България е била най-добре в периода 44-89г. Едно от най-великите достижения е национализацията, ликвидирането на гулаците и интелигенцията и затварянето на границите. Плановата икономика успя да постигне огромни успехи, построиха се безброй заводи, ткзс, индустрия, земеделие, пътища, армия, образование. Станахме 9 милиона населетие. България беше мощна страна. Най-великия период в бг историята е 44г.-89г. Всеки против НРБ е национален предател и заслужава Гулаг
240
4
 
20
 
! Отговори
Циник до 277 преди 6 години
Хаджи Ненчо Палавеев е владеел 8 езика...имал е акции от Суецкия канал!Българи космополити - с труда си направили състояние по турско! Не, че турското е било хубаво - но комунистите обраха , и унищожиха духa на българина! Текезесарите с червените ( от пиене ) вратове продължават агитациите в полза на партията!Долно...мpъсно племе