Внимание, персонално наблюдение! Facebook вреди на вашето здраве!

Да скъсаш със социалната мрежа не е никак лесно. Защо?
22 яну 2018 07:10,
33
Внимание, персонално наблюдение! Facebook вреди на вашето здраве!
Снимка: flckr

През зимата на 2016 кореспондентът на "Гардиън" Арва Мадави преживява нещо като Facebook криза, след като е прекарала три дни в социалната мрежа и осъзнава, че се нуждае от помощ.

Все пак да скъсаш с Facebook не е никак лесно. Всички ние се шегуваме със зависимостта си от социалните мрежи, но рядко приемаме това за истинско пристрастяване, което сериозно може да навреди на здравето ни. В крайна сметка не е противозаконно използването на социалните мрежи. И най важното никъде не е казано: "Facebook вреди на вашето здраве!".

Много от нас считат, че проверката на социалните мрежи по няколко пъти на ден е нормално, казва Мадави. Статистиката говори сама за себе си: месечната аудитория на Facebook е 2 милиарда потребители.

Още по темата

През 2016 г., компанията е изчислила, че хората прекарват средно във Facebook, Instagram и Messenger по 50 минути на ден. Днес тази цифра е може би равна на час, пише "Труд".

Това е така, защото за нас, стоящите в социалните мрежи, е трудно да се разберем, че навикът да превъртаме постоянно лентата с новините е проблем. През 2014 г. Арва Мадави, работейки за рекламния бизнес, посещава централата на Facebook. Мениджърите по продажбите надълго й разказват колко и какви данни са събирали за потребителите на социалната мрежа и как са ги използвали, за да принуждават хората да кликват върху рекламите.

"Беше страшно. Оттогава не съм публикувала никаква лична информация във Facebook. Трябва да започнете да възприемате Facebook като система за персонално наблюдение, а не като социална мрежа", пише тя в статията си. Въпреки това, Мадави продължава да използва Facebook и другите социални мрежи. Тя безмилостно сканира Facebook и Instagram много пъти на ден и прекарва часове в Twitter.

"Това не беше просто загуба на време. Навикът да стоя в социалните мрежи започна да оказва психологическо въздействие върху мен. Постепенно разбрах, че използването на социалните мрежи е един вид мазохизъм. Когато бях болна, разглеждах снимките на други хора с техния "идеален" живот и се чувствах още по-зле. Сравнявайки себе си с другите, започнах да мисля за необходимостта да бъда като всички тях, нещо, което никога не съм правила преди".

Мадави се опитва да напусне Facebook и установява, че социалната мрежа не толкова лесно освобождава потребителите. Няколко кликвания отиват само за намиране на страницата с бутона за деактивиране на профила. С кликване върху него и повторното въвеждане на паролата, потребителят е изправен пред факта, че Facebook показва снимки на неговите "приятели" и предлага и на тях да им бъде изпратено съобщение. След това социалната мрежа иска да се обясни причината за деактивирането и Мадави пише: "Прекарах прекалено много време във Facebook", но социалната мрежа й предлага да намали броя на изпратените до нея съобщения и електронни писма. След като отказва, Мадави отново натиска бутона за дезактивиране и отново мрежата я пита дали е сигурна. В крайна сметка процедурата за деактивиране на акаунта й отнема 10 кликвания, но деактивирането практически не означава нищо.

"За да активирате профила си отново, трябва само да въведете потребителското си име и паролата си и може отново да използвате Facebook. Изключително трудно е да изтриете завинаги акаунта си", пише Мадави.

Намалявайки ползването на Facebook и Instagram, тя установява с облекчение: "Спрях да се сравнявам с другите и започнах да се чувствам много по-щастлива. Престанах да се тревожа през цялото време. Непрекъснатият поток от новини, умножени от социалните мрежи, лесно могат да нарушат вашата психика".

Разбира се, социалните мрежи имат и своите предимства и носят удоволствие и полза, стига ползването им да е умерено и в това е проблема. Социалните мрежи са проектирани така, че да пристрастяват и тъй като компаниите събират все повече и повече данни за потребителите, зависимостта им става все по-силна.

Преди да се откаже от Харвард, Марк Зукърбърг е учил психология и Facebook е по скоро социално, отколкото компютърно програмиране. "Тази мрежа е създадена, за да използва човешките слабости", признава първият президент на Facebook Шон Паркър в интервю за Axios през ноември миналата година.

Той обяснява, че още с появата на Facebook, създателите му са се борили как да привлекат много от времето и вниманието на потребителите. За тази цел измислят бутона "Like".

"Това е като инжектиране с допамин и насърчава потребителите да изтеглят все повече и повече съдържание. Това е зависимост от социална оценка и обратна връзка и е точно онова, което хакер като мен може да измисли, защото социалната мрежа използва уязвимостта на човешката психология и ние – създателите на Facebook, сме наясно", казва Паркър.

Дори ако Зукърбърг и приятелите му да са знаели, че създават мрежа за пристрастяване, едва ли са могли да предвидят последствията. Според Мадави през следващите десет години ще се изправим пред криза в общественото здравеопазване, тъй като въздействието на социалните мрежи върху мозъка на потребителите, взаимоотношенията и политиката на хората стават все по-очевидни.

"Днес има доказателства, че Facebook има отрицателно въздействие върху умственото и физическото здраве на хората и започваме да разбираме, че една социална мрежа може да ни манипулира, да контролира нашите емоции и да причинява самоизолация. Ако Facebook и другите социални мрежи не приведат огромното си влияние в хармония с отговорността си, трябва да се запитаме искаме ли да бъдем част от тяхната игра за световно господство". казва Мадави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Идеално, аз също спрях да го ползвам и е направо супер без него. Егати *** !
26
1
 
4
 
! Отговори
Анелия преди 5 години
Това си е като да си зависим от наркотици.. Ако не умееш да използваш нещо с мярка ,то започва да те владее. Мисля ,че социалните мрежи са създадени, за да ни губят времето и откъсват един от друг в релания живот. Масово зомбиране и незаинтересованост. На който му е смешно да се замисли отново.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анелия преди 5 години
Това си е като да си зависим от наркотици.. Ако не умееш да изпозлваш нещо с мярка ,то започва да те владее. Мисля ,че социаланите мрежи са създадени, за да ни губят времето и откъсват един от друг в релания живот. Масово зомбиране и незаинтересованост. На който му е смешно да се замиали отново.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ви кара насила да използвате фаценука, интернет, GSM или каквото и да било.Само до преди 100 г. в България е нямало електричество.Спрете си тока, изхвърлете си телевизора, хладилника, готварската печка и всички ел. уреди.За тези,които постват сълзливи статуси за детството си пак във Фейса : никой не ви забранява да се катерите по черешата, да се въргаляте в калта и всичко друго и днес.Изборът е ваш. Ако правите или не правите нещо, причината си е във вас.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сураттефтеря го ползвах 4 години, защото ме накараха да вляза в група на родители от класа на детето ми. Иначе не бих станала член и не бих ползвала. Никакъв смисъл няма от това, а вредите са много,част от които описани в статията.Инсатграм въобще не съм почвала да ползвам и нямам такива намерения.Наистина тези през 4 години загубих време, а и други ценни неща, поради което се отказах и заличих профила си. Не го ползвам вече година и рахатясах.Тъпотии поне не чета или съм ги свела до минимум.
22
1
 
2
 
! Отговори
Веско преди 6 години
До Анонимен 9прехвърлянето от една платформа на друга не е ли също форма на мазохизъм?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2 -ри: Фейбук организрано събори арабският свят и докара мюслитата да съборят Християните в Европа . Тръгнаха от Мароко където един младеж се самозапали .Джордж Сорос е в основата. Тръгнаха от Тунис не от Мароко. Там не успяха, защото имат стабилен крал. Не успяха и в Тунис, защото там е протекторат на Франция,
20
0
 
10
 
! Отговори
Разузнавачи от Фейса преди 6 години
Благодарение на феисбук престъпниците следят всяка ваша стъпка .И всеки ,крадец,убиец и изнасилвач лови вашите деца в мрежата .Много е опасен феисбука точно защото е социален а тълпата повтаря всичко .Това го знае всеки психолог че агитки,тълпи и маси се контролират само с правила .Умните и успели хора нямат работа в социални мрежи със тълпи и *** .Пък само глупаците имат профили в агенцията на разузнаването на феисбука .
19
1
 
8
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Отдавна се знае, че Фейса е изчадие на ФБР И ЦРУ. Създаден е за тотално следене. Когато кандидатствате за някое работно място, първо ви проверяват Фейса, лошото е, че ако не намерят започват да си мислят, че нещо криете или сте много независим и имате собствено мнение. Ужасно. Сега ни натрапват и хомосексуална идеология. Всичко е за пари и контрол. Има едих измислен бог Мамон.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се въведе акциз за Фейсбук като вредно нещо. Фейсбук трябва да се облага с данък във всяка държава, спрямо броя на потребителите от нея. Парите трябва да влизат в държавата от Фейсбук.
17
3
 
6
 
! Отговори
Цакат с облъчване преди 6 години
извънземни масови убиици увреждат тежко неприятно и нелечимо милиони потребители на социалните мрежи..Ползват някаква американска обсебена обемно спец служба която следи клиените на социалните мрежи НЕЗАКОННО.Обсебени през феисбук от масови убиици може д а видите в Киев на майдана и всички от тн десен сектор.
16
2
 
34
 
! Отговори
цвете преди 6 години
Напълно съм съгласна че социалната мрежа вреди - загуба на време - необходимост от непрекъснати лайкове та да не обидиш някой приятел - пълни глупости. За мен там стоят хора без работа и с липса на самочувствие.Защо ?Защото няма друго обеснение да качваш непрекъснато лични снимки и да чакаш да те лайкнат че те харесват.
15
0
 
12
 
! Отговори
∆&#871 преди 6 години
Намерил съм решение на проблема, ще открия съвсем скоро Manafbook. Кото го посетиш веднъж и ще ти държи топло дълго време. А може и Той да те посети, та човек ще бъде нащрек и в пълна кондиция.
14
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие може да забравите ФБ, но ФБ (и ЦРУ) никога няма да ви забравят.;)
13
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и висенето в ДНЕС-а вреди, ама нема да ви го напишат))даже ще ме изтрият...
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейсбук е основно за мастурбация.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДубрЮтрЮ!
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ е платформа на ЦРУ за подслушване и събиране на големи данни , ЦРУ определя кариерата на хората ,така е било в Германия след втората световна война така и сега у нас. ЦРУ убива само в краен случай , ЦРУ фалира оставаш без работа , фалираш , всички близки ти обръщат гръб , женат ти те напуска. Една ЕйЧарка на американска ИТ фирма и най-добре платената в България се похвали че проучвали кандидатите 2 месеца.. Има частни и на ЦРУ големи данни за всеки.
9
1
 
33
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
За да си "изтриеш" профилът не е толкова трудно, явно тази е била много зарибена, Уловката е , че първо само го деактивират , защото много хора не успяват да издържат срока и отново влизат в капана.Аз го разкарах и нямаше трагедии.
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не му ли мина вече модата на тоя фейсбук? Аз почти не познава хора които да го ползват. Последно преди няколко месеца си погледнах акаунта и повече от половината ми "приятели" не са качвали нищо от месеци. Има и много изтрити профили. А сега има разни нови платформи които уж са по независими (без цензура) и по добри от фейса.