Цензура? "Смъртта на Сталин" с отменена премира в Русия

Министерството на културата е спряло разпространението на филма
23 яну 2018 21:07,
41
Цензура? "Смъртта на Сталин" с отменена премира в Русия
Снимка: Reuters

Официалната премиера в Русия на филма "Смъртта на Сталин" - черна сатира от британския режисьор Армандо Янучи, бе отменена днес по решение на руското министерство на културата, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според руски медии вчера се е състояла предварителна прожекция на филма, на която са присъствали държавни дейци, депутати, историци и общественици. След това министерството е отменило лиценза за разпространение на лентата, вече предоставен на компанията "Волга". Засега не е ясно дали филмът изобщо ще бъде прожектиран в руските киносалони, пише БТА.

"Смъртта на Сталин" се занимава с борбата за власт сред най-близкото обкръжение на диктатора, започнала веднага след смъртта му. "Това е слаб филм, скучен филм, той е подъл, противен и обиден", каза Надежда Усманова от Руското историческо дружество, съорганизатор на предварителната прожекция. А Елена Драпеко, заместник-председател на комисията по култура в Държавната дума, заяви, че във филма има "екстремизъм" и той би внесъл "лоша кръв в социалната хармония, която вече е постигната в руското общество".

АП припомня, че според социологически проучвания Йосиф Сталин, управлявал СССР от 1924 до смъртта си през 1953 г., все още се ползва с голямо уважение сред руснаците. Мнозина смятат, че той е извел страната до победата през Втората световна война и я е направил ядрена свръхсила независимо от извършените от него репресии, отнели живота на милиони.

ТАСС цитира писателя Юрий Поляков от обществения съвет на министерството на културата, според когото всички присъствали на предварителната прожекция са били единодушни, че въпросният филм е "много слаб" и "съвършено лъжлив", а също "образец на идеологическата борба" срещу Русия.

Световната премиера на заснетия по комикси "Смъртта на Сталин", е била през септември м.г. В главните роли са Стив Бушеми (Хрушчов), Саймън Ръсел Бийл (Берия), Джейсън Айзъкс (маршал Жуков) и Олга Куриленко (пианистката Мария Юдина).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Дедо Иван преди 6 години
Очакваме продължението, казва се "Смъртта на ....", вие си знаете.
37
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Сталин се е борил с евреите /които всъщност са идеолозите на революцията / в управленските структури. Той проваля плановете им за световна революция и това не му го прощават.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Михаил ЛермонтовПрощай, немытая РоссияПрощай, немытая Россия,Страна рабов, страна господ,И вы, мундиры голубые,И ты, им преданный народ.Быть может, за стеной КавказаСокроюсь от твоих пашей,От их всевидящего глаза,От их всеслышащих ушей.написано в 1841 году
35
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Филмът е забранен да не би мужиците да направят аналогия със "Смъртта на Хутин" и да почнат едни всенародни тържества....
34
8
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Армандо Янучи - британски режисьор?! А в русия, че има "свобода на словото" на всички е ясно.
33
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин го е страх от сянката си и затова забранява всяка свободна изява която може да застраши и в най-малка степен властта му. С една дума: диктатура.
32
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това е слаб филм, скучен филм, той е подъл, противен и обиден"Истината за Русия винаги е подла обидна и противна за управниците и.
31
13
 
14
 
! Отговори
ну погоди преди 6 години
Не подценявайте Путин.Само при неговото управление Русия е намаляла с 15 млн.,смъртността се е увеличила,средната продължителност на живото в Русия е една от най-ниските в света,а стандартът на живот е като на бедните африкански държави.А както се гласи да управлява докато му ръгнат памперс в малкото дупенце ,крахът ще бъде пълен.
30
7
 
13
 
! Отговори
копейкин преди 6 години
До СталинМурзилка,индустриализацията на СССР я направиха САЩ и Европа.Да не мислиш че руснаците са измислили топлата вода и колелото.А ако не бяха същите тези САЩ и Англия ,Хитлер щеше да прегази колхозниците за няколко месеца.Образовай се ,колко хиляди танкове,самолети ,оръдия ,камиони ,храни и каквото се сетиш са доставяни на СССР през северния морски път и през Аляска по молба на Сталин.Целта беше двете извратени империи взаимно да се унищожат и беше постигната.След ВСВ САЩ са номер1.
29
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА Екатерина Велика е ...чистокръвна германка.А товарищ Ленин ...е евреин.Просто руснаците са тъпо племе ,което не може без господар и бащица.Сега целуват новия цар-Путин първи.И него ще го изкормят и ще го сложат до мумията на Ленин.Путанкамон и Ленин -най-великите приживе и заедно във вечността.
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИнтересно,ако руснак направи филм за Чърчил ,дали ще го забранят в Англия или само в Шотландия.Или въобще никой няма и да си помисли да го забрани.Не е важно какъв е филма,а това че в Русия има цензура като в СССР.На времето забраниха филма Левиатан ,защото показваше мизерията и истинската действителност в путинска Русия.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, ако руснак направи филм за Чърчил, дали ще е справедлив...
26
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте дали във всяко руско семейство има жертви на Сталин..При войната може да загине само този от семейството който е на фронта, докато Сталин унищожава цялото семейство.Както винаги казвам просто е, но не е за прости хора.
25
7
 
11
 
! Отговори
РККА преди 6 години
През руския ГУЛАК преминават 20 000 000 не знам защо обаче се ползва израза 20 000 000 жертви това са трудови лагери отворен тип ,числеността на населяващите ги за год време е доста по малка от затворниците в САЩ в наши дни,израза концентрационен лагер в Сибир е неадекватен ,технически невъзможен но защо пък щом и в България се излюпиха концентрационни лагери...и то ги измъти свободната демократична БГ преса не македонската а наша родна ПОКЛОН ДРУГАРЮ СТАЛИН...
24
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-голяма реклама за филма от това, че го забраняват в Русия.Явно е доста правдив и реалистичен и казва неудобни истини.
23
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 Тази индустриализация става с помощта на Щатите
22
7
 
14
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
а Запада отказва на СССР да им продаде жито------------------------------------Американски помощи спасяват Русия от глад и през 19 век и, има картини на руски класици и през 20-те години ДОРИ МАЛКА БЪЛГАРИЯ Е ИЗПРАЩАЛА ПОМОЩИ НА СССР през 30-те
21
6
 
8
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
23 Малка поправка Най-много са украинците като абсолютно число понеже са много по голяма Република иначе като част от населението най- много са в Беларус . Иначе от всички страни участници във ВСВ най-много жертви на глава от населението дава Полша после Югославия и после СССР . В абсолютни числа подреждането е съвсем друго естествено , първи е СССР после е Германия
20
9
 
9
 
! Отговори
Илиян Бъчваров преди 6 години
До АнонименНе бъркайте жертви на РУСНАЦИ и жертви от СССР.... Повечето жертви през втората световна война са от републиките... Най много са от Беларус.....почти ликвидирани
19
7
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
В историята на Русия на три пъти са се извършвали глобални реформи... - Петър първи, Екатерина Велика и Сталин... - и трите пъти населението е намалявало или на половина или с една трета...