Цензура? "Смъртта на Сталин" с отменена премира в Русия

Министерството на културата е спряло разпространението на филма
23 яну 2018 21:07,
41
Цензура? "Смъртта на Сталин" с отменена премира в Русия
Снимка: Reuters

Официалната премиера в Русия на филма "Смъртта на Сталин" - черна сатира от британския режисьор Армандо Янучи, бе отменена днес по решение на руското министерство на културата, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според руски медии вчера се е състояла предварителна прожекция на филма, на която са присъствали държавни дейци, депутати, историци и общественици. След това министерството е отменило лиценза за разпространение на лентата, вече предоставен на компанията "Волга". Засега не е ясно дали филмът изобщо ще бъде прожектиран в руските киносалони, пише БТА.

"Смъртта на Сталин" се занимава с борбата за власт сред най-близкото обкръжение на диктатора, започнала веднага след смъртта му. "Това е слаб филм, скучен филм, той е подъл, противен и обиден", каза Надежда Усманова от Руското историческо дружество, съорганизатор на предварителната прожекция. А Елена Драпеко, заместник-председател на комисията по култура в Държавната дума, заяви, че във филма има "екстремизъм" и той би внесъл "лоша кръв в социалната хармония, която вече е постигната в руското общество".

АП припомня, че според социологически проучвания Йосиф Сталин, управлявал СССР от 1924 до смъртта си през 1953 г., все още се ползва с голямо уважение сред руснаците. Мнозина смятат, че той е извел страната до победата през Втората световна война и я е направил ядрена свръхсила независимо от извършените от него репресии, отнели живота на милиони.

ТАСС цитира писателя Юрий Поляков от обществения съвет на министерството на културата, според когото всички присъствали на предварителната прожекция са били единодушни, че въпросният филм е "много слаб" и "съвършено лъжлив", а също "образец на идеологическата борба" срещу Русия.

Световната премиера на заснетия по комикси "Смъртта на Сталин", е била през септември м.г. В главните роли са Стив Бушеми (Хрушчов), Саймън Ръсел Бийл (Берия), Джейсън Айзъкс (маршал Жуков) и Олга Куриленко (пианистката Мария Юдина).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин е грузинец, Хрушчов е украинец. Какво са виновни руснаците?
17
16
 
17
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Фактите са следните - Сталин поема управлението на най-разрушената и гладна страна в Европа, която е в непрестанна война от 1914 до 1921г. Под ръководството му, тази страна става развита индустриална държава и побеждава в най-кървавата и тежка война - ВСВ. През 50-те години, или само десетина години след тази война СССР е първа или втора (спори се) световна икономика. Сталин довежда Русия от ралото до комбайна, от тачанката до атомната бомба и космоса. В историята няма аналог такъв ръст.
16
22
 
6
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Англия и САЩ - т.е. евреите, са планирали България да изчезне като дължава, територията й разпределена между кумшиите й, а българите избити. Сталин спира това един вид в суматохата - войната е в ход и Съв.Съюз влеза във вражеска страна, няма съюзниците да се бият! После връща половината Добруджа и половината Македония - Румъния и Югославия са соц. страни и не иска да си създава от самото начало проблеми.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз се дразня, че има толкова много филми за Хитлер!А до 1941 е воювал рамо до рамо с генералисимуса.
14
22
 
8
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
До SpaceXНе приписвай собствената си психопатия на Сталин, исторически неграмотно човече. Наистина има гладни години в СССР след Гражданската война. Те се дължат на това, че се изнася зърното за да се финансира индустриализацията, а след това две поредни години реколтата е много слаба, а Запада отказва на СССР да им продаде жито, въпреки, че те плащат със злато. Не само украинци умират, а виновниците основно са в "цивилизованите" западни страни.
13
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този грузинец Сталин е велик човек. Няма на света, който да е избил повече ва.тенки от него. Дори Хитлер трябва още много боб да яде докато стигне Йосиф русоубиеца.
12
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един Сталин им трябва на руснаците и ще изчезнат завинаги. Тоя путин нищо не струва. Трябва як бой и куршуми да свистят, защото пиянките само от това разбират завалиите.
11
6
 
11
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
10 Никакви милиони по време на Сталинските чистки през 30-те , никакви милиони по време на Голодомора с който Сталин е искал да вразуми украинците и да ги вкара насила в колхозите . Защото не знам дали знаеш но в Украйна крепостничеството е имало *** по слабо приложение и украинките селяни са били собственици на земята си докато руските селяни дори и след отмяната на крепостничеството не стават собственици а само стопани един вид арендатори за това по лесно приемат колективизацията за разлика
10
12
 
11
 
! Отговори
Е как иначе! преди 6 години
Филмът е порнографски поглед на англичаните към историята. Същото щеше да бъде и ако руснаците пуснат филм "Кралицата ***"...
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен6 пише за реални неща, а Вие за глупости. Не разбирам какъв е мотивът Ви да пропагандирате. За пари ли го правите или по убеждение. Ако е по убеждение поставяте под съмнение интелекта си, господине!
8
9
 
7
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Сталин спасява от унищожение неарийските не расови народи.Не само това той така им натривка носа,че до края на Света този Човек ще никак ера омразата на свръхчовеци те.
7
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже Сталин убил над 20 милиона руснаци, затова днес рейтингът му е по-висок от този на Путин. Моето малко социологическо изследване сред 20- тина руснаци с които в различен период съм общувал, показват следната картинка - във семейството на всеки от тях има поне един загинал през ВСВ и нито един загинал от сталинските репресии. Един спомена, че баба му разказала, че по-нова време изчезнал съседа им. А на друг семейството е преселено по това време, казаци са били. Никакви милиони.
6
8
 
15
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
20 милиона са жертвите от ВСВ и всяко руско семейство е дало жертви.----------------------------8 Отдавна не са 20 млн , руската историография вече признава за 30 а много автори стигат в изследванията си и до 38 млн . И не е всяко руско семействоа всяко СЪВЕТСКО семейство , белоруско украинско руско и так дале Въпрос : Знаете ли защо в същност се случва трагедията с Ленинградд . така наречената БЛОКАДА не е била изобщо блокада . Просто такова е било решението на Сталин , ленинградчани да ост
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6 стига глупости бе и бъди спокоен достатъчно филми излизат за Щатите
4
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха - ЦЕНЗУРАИнтересно ми е ако Русия направи една вулгарна, черна сатира за Чърчил дали в Британия ще я разпространят по кината?И когато пишете, че Сталин убил милиони, ни най-малко ли не ви притеснява, че това не е нищо друго освен десетилетен фейк? 20-30...60 милиона според Солженицин е убил Сталин... какъв д.бил трябва да си за да повярваш? 20 милиона са жертвите от ВСВ и всяко руско семейство е дало жертви. Питайте дали във всяко руско семейство има жертви на Сталин.
3
17
 
10
 
! Отговори
Пропаганда преди 6 години
Пишете за настоящето, за крахът на САЩ, за безсилието им, за финансовия им колбас, за подкрепата на тероризма... Стига глупости, какъв Сталин? Това е храна за наивници.
2
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин спаси СВЕТА от ФАШИЗМА. Би трябвало всички да го обявят за световен герой, нещо като Прометей, който е донесъл огъня на хората. В момента фашизма се възражда под формата на феминизъм и ни трябва някой като Сталин за да може да ги спре.
1
14
 
8
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Сталин беше убит от евреите, едва ли в английски филм ще има и намек по този факт. Нещо повече - англичаните са лакеи пред които постсталинистите са аматьори. Само да си спомним какво лакейство въртя пред евреите Чърчил, така че ако искат да правят нещо в тази насока, да си направят един филм - Англия във войната и след нея!