От КЕВР успокояват: Токът за бита няма да скача драстично!

Шефът на регулатора определи като спекулация прогнозата на бизнеса
Обновена: 23 яну 2018 15:11 | 23 яну 2018 13:50,
76
От КЕВР успокояват: Токът за бита няма да скача драстично!
Снимка: flickr

Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока за бита от 1 юли.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

Вчера работодателски организации предупредиха, че електроенергията на бита може да поскъпне с между 15 и 30%, ако Комисията вземе за референтни цените на свободния пазар.

Още по темата

"Регулираният пазар дава стабилност за цените. Такава стабилност ще има и в следващите ценови периоди", каза той и допълни, че изявленията за поскъпване на тока внушават само несигурност у потребителите.

Иванов обясни, че методиката за определяне на цената на регулирания пазар е съвсем различна от представената от бизнеса.

Тя се определя на базата на заявленията на производителите, а не на базата на оферти на търговци. Като референтни се взимат цените на организираните борсови пазари в България и региона от началото на регулаторния период, предхождащ решението, тоест от 1 юли на предходната година.

В последните дни има нормализиране на цената на електроенергията на енергийната борса, отбеляза още Иванов. Той посочи, че на 1 юли 2017 година регулаторът е определил цена на регулирания пазар от 70,46 лева за мегаватчас. На енергийната борса в активния в момента сегмент "ден напред" цената на 22 януари е била 70,53 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР коментира оплакванията на бизнеса за цени от над 100 лева за мегаватчас с думите, че това са оферти на търговци към крайните клиенти. Законодателството позволява единствено на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проверява за картелни споразумения или други нарушения в този случай.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 1% да поскъпне си е поскъпване, а само преди година ни уверяваха че с енергийния пазар цената на тока щяла даже да поевтинее.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Германия - за 4 членно семейство абонамент 4500 kw годишно - 98 евра на месец.<br>в края на годината се изравнява , ако си платил повече от консумираното - се връща. ако си надскочил - си плащаш .Това е близо 50 стотинки за киловат час :) или 500 лева мегаватчас
40
1
 
14
 
! Отговори
няма ве, няма! преди 6 години
ний, от кевр, сме добри хора. Дигаме цените на тока само на меринджеите (бизнесненити). Те с'я, ако са хора, няма да ви го изкарат през през една работа, като навирят цените, та пак вий да го платите бол, бол, гюле, гюле!...
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е.ще скача,но няма да е драстично.Като зайче-скок-подскок,скок-подскок и така без да се усетите сте изпразнили джоба,но не сега,а порез лятото,когато мислите повече за почивки,отколкото за цената на тока.Хитри андрешковци.Ще им го позволим ли?Или ще минем всички на дърва за отопление,за по-евтино.Тия с коя глава мислят-с горната или с долната???
38
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И докога ще скача? Не надминахме ли вече белите страни по цени на тока?
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
> Иванов обясни, че методиката за определяне на цената на регулирания пазар е съвсем различна от представената от бизнеса.То това е ясно на всички ;) Колкото повече плащат на ку*вите от тази комисия, толкова повече увеличават тока. Да им го набия до 9-то коляно...
36
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да скача драстичнои само между 15-30% :)
35
6
 
3
 
! Отговори
до 18-ти преди 6 години
Не ми е известно госпожа Манолова да е институцията омбудсман, така че опреснете знанията си. Вие говорите за личността Манолова, която представлява институцията омбудсман(пристрастно). Лично аз съм се обръщала към господин Пенчев и той направи нужното - пак ли ще кажете че говоря за госпожа Манолова?!
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унищожението ще бъде плавно!
33
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да е ДРАСТИЧНО. А колко ще е? ??Дали е драстично преценява потребителя!!!
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Германия - за 4 членно семейство абонамент 4500 kw годишно - 98 евра на месец.в края на годината се изравнява , ако си платил повече от консумираното - се връща. ако си надскочил - си плащаш.
31
0
 
27
 
! Отговори
Justice league преди 6 години
Как този досега не са му сменили мазната,продажна физиономия?!Трябва да бъде съде за национално предателство и да бъде осъден ефективно на 3 доживотни затвора,без право на замяна.
30
1
 
38
 
! Отговори
интересно преди 6 години
вчера беше - "тока няма да скача "днес - " тока няма да скача драстично "а утре ???
29
1
 
34
 
! Отговори
като няма мира,на ви преди 6 години
Няма да скача сега,но само след месец/два друга песен ще запеят.Нека Гробаджии да кажат ,по времето на тяхното управление от 2009та досега,колко пъти ка поскъпнали токът и топлата вода.И 1000 % да скочи българите пак ще спят като овце и няма да извадят секирата.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България щом кажат "НЕ" ,разбирайте "ДА".Неоспорим факт.
27
1
 
34
 
! Отговори
шматка преди 6 години
КАК НЯМА ДА СЕ УВЕЛИЧАВА ДРАСТИЧНО.ВЧЕРА ТОЯ ШЕБЕК КАЗА ЧЕ ЗА БИТОВИТЕ АБОНАТИ НЯМА ВЪОБЩЕ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАЗА ДВА ДНИ ДВЕ ВЕРСИИ.БЕЗ ТОЯГА НЯМА ДА СТАНЕ
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато хората си кротуват на топличко, така ще е. румънци и гърци що протести направиха, българските овци спят целогодишен сън. ами стойте си и треперете какво друго ще ви увеличат утре! *** народ! #мутроландия
25
2
 
14
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Поради специфичните нашенски особености. Някои ни препоръчва нещо отработено на нечии пазар и едни добри хора веднага виждат поредната възможност за изкарването на още едни пари. След това с помощта на правилните наши момчета ударно се подработват, променят и приемат нужните изменения в съществуващата нормативна база, преподписват се и договорите, и пито-платено. А ако някой много пита и мрънка, версията как едни директиви и международни обвязаности много ни задължават все още хваща дикиш.
24
1
 
14
 
! Отговори
Само преди месеци преди 6 години
на ЧЕЗ се увеличава с 2%, за клиентите на EVN - с 1,7%, а за ЕНЕРГО-ПРО с 0,41%. Небитовите потребители на регулиран пазар, ползващи електроенергия на ниско напрежение, ще заплащат значително по-ниски от досегашните цени. При върховата енергия, в зависимост от начина на измерване, поевтиняването е между 0,38% % и 8,84% за различните доставчици. В същото време дневната и нощната тарифа за дребния бизнес намаляват, съответно - между 1 и 11 процента и между 1,68 и 7,5 процента.
23
1
 
28
 
! Отговори
На месец по 5% преди 6 години
Няма да е драстично, а като тотото с малко, но редовно