От КЕВР успокояват: Токът за бита няма да скача драстично!

Шефът на регулатора определи като спекулация прогнозата на бизнеса
Обновена: 23 яну 2018 15:11 | 23 яну 2018 13:50,
76
От КЕВР успокояват: Токът за бита няма да скача драстично!
Снимка: flickr

Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока за бита от 1 юли.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

Вчера работодателски организации предупредиха, че електроенергията на бита може да поскъпне с между 15 и 30%, ако Комисията вземе за референтни цените на свободния пазар.

Още по темата

"Регулираният пазар дава стабилност за цените. Такава стабилност ще има и в следващите ценови периоди", каза той и допълни, че изявленията за поскъпване на тока внушават само несигурност у потребителите.

Иванов обясни, че методиката за определяне на цената на регулирания пазар е съвсем различна от представената от бизнеса.

Тя се определя на базата на заявленията на производителите, а не на базата на оферти на търговци. Като референтни се взимат цените на организираните борсови пазари в България и региона от началото на регулаторния период, предхождащ решението, тоест от 1 юли на предходната година.

В последните дни има нормализиране на цената на електроенергията на енергийната борса, отбеляза още Иванов. Той посочи, че на 1 юли 2017 година регулаторът е определил цена на регулирания пазар от 70,46 лева за мегаватчас. На енергийната борса в активния в момента сегмент "ден напред" цената на 22 януари е била 70,53 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР коментира оплакванията на бизнеса за цени от над 100 лева за мегаватчас с думите, че това са оферти на търговци към крайните клиенти. Законодателството позволява единствено на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проверява за картелни споразумения или други нарушения в този случай.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
10
 
! Отговори
маке преди 6 години
подавам домашен аец цена по споразумение мощност 0,5мвт
21
3
 
21
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
в България се живее прекрасно :)
20
0
 
32
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 6 години
ОСТАВКА ! ОСТАВКА ! ОСТАВКА ! Аман от лъжци и демагози! Вдигаме пенсиите ако ни изберете! Сваляме цените ако ни изберете ! И на края ни свалят гащите като ги изберем,че да ни "ОПРАВЯТ" по-лесно ! Колко РАХАТ се живее когато те управляват бандити и мошеници?
19
2
 
37
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Точно така се прави, ако хвърлиш жаба в гореща вода тя ще изскочи, обаче ако я сложиш в студена и бавно нагряваш ще се свари, това се случва и с народа вече 29 години. Малко по малко ни го нахендриха до макарите...
18
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си плащате като попове и лев да ви направят киловата.Само ще си пишете по форумите и ще си стоите на топло.Защото сте българи, а не румънци.Ракийката, салтакта и мърморенето.Дотам.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се плошете бе! Само главиката ще ви я пусната!
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който служи на чужди интереси и затваря проекти в полза на България и българите, само защото били руски е безродник и лакей.Ердоган и Турция ще спечелят над 14 млрд от Южен поток, които можеше да ги спечели България.Да, ама не. От Бруксел не МУ дават.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10В кой вярваш в Манолова ли в тая подлогааа та тя е една от тях,колкото пребори заплатите за Пикадили,колкото пребори ЧСИ ,същата смръдня като всички 240 смръднии.
14
2
 
23
 
! Отговори
Суджук Паша преди 6 години
Орешарски е виновен. Той ви вдигна тока за да ми саботира ЕврпореЦедателството.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЙКО *** И ДЕБЕЛ МУТРЕНСКИ *** ДА ПУКНЕШ ДАНО С ТВОЙТЕ УВЕЛИЧЕНИЯ НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ИСТАНБУЛСКИТЕ ТИ КОНВЕНЦИИ.
12
2
 
30
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Няма да е драстично, няма да е 30 а 29.5 процента когато затвориш 2 здрави реактора, и ти предстои останалите 6, но нежстроиш нови, и когато от три теца два са на двойна гарантирана изкупна цена, и когато зелената енергия е над средното за европа в микса, и когато всичко това е направено и гарантирано от герб е така...вие си ги избрахте
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Бойко Борисов и ГЕРБ.Геноцид до дупка за това про-сто племе.
10
0
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Благодаря ти Бойко мили,във джоба надълбоко ти ми бръкна,ще те проклинам цялата година,от сутрин гладен, докато замръкна.
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никого от официалните власти в тази държава не вярвам!!! Единствено в институцията омбудсман имам някаква надежда.
8
0
 
11
 
! Отговори
жалко преди 6 години
Жал
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да е драстично а нормално с колкото качиха минималната заплата, спете още избиратели даже още повече им се понаведете
6
1
 
37
 
! Отговори
преди 6 години
Зареди повишаване тока на бизнеса ще скочи и цената на храните .ГЕРБ е гроб за България.Кощунство е да има 2 големи производитела на ток Аец и Тец и след входа тока купува препокупува докато стигне до крайния потребител.Това ли е свободния пазар на ток.Цените да скачат всяка година ,а населението намалява ?
5
0
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
До Съвет Само да добавя и заплатите.
4
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ май забравиха как народът ги изгони с камъни преди 5 години.
3
1
 
22
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Тока да скочи като пенсиите. С 0.3 %.