От КЕВР успокояват: Токът за бита няма да скача драстично!

Шефът на регулатора определи като спекулация прогнозата на бизнеса
Обновена: 23 яну 2018 15:11 | 23 яну 2018 13:50,
76
От КЕВР успокояват: Токът за бита няма да скача драстично!
Снимка: flickr

Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока за бита от 1 юли.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

Вчера работодателски организации предупредиха, че електроенергията на бита може да поскъпне с между 15 и 30%, ако Комисията вземе за референтни цените на свободния пазар.

Още по темата

"Регулираният пазар дава стабилност за цените. Такава стабилност ще има и в следващите ценови периоди", каза той и допълни, че изявленията за поскъпване на тока внушават само несигурност у потребителите.

Иванов обясни, че методиката за определяне на цената на регулирания пазар е съвсем различна от представената от бизнеса.

Тя се определя на базата на заявленията на производителите, а не на базата на оферти на търговци. Като референтни се взимат цените на организираните борсови пазари в България и региона от началото на регулаторния период, предхождащ решението, тоест от 1 юли на предходната година.

В последните дни има нормализиране на цената на електроенергията на енергийната борса, отбеляза още Иванов. Той посочи, че на 1 юли 2017 година регулаторът е определил цена на регулирания пазар от 70,46 лева за мегаватчас. На енергийната борса в активния в момента сегмент "ден напред" цената на 22 януари е била 70,53 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР коментира оплакванията на бизнеса за цени от над 100 лева за мегаватчас с думите, че това са оферти на търговци към крайните клиенти. Законодателството позволява единствено на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проверява за картелни споразумения или други нарушения в този случай.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЕВР успокояват: Токът за бита няма да скача драстично!....Е, те такова нещо като кажат, значи пак ще ни дерат кожата. Както се казва - с едната ръка по главата те гали, а с другата кевра си вади.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, значи ще скочи недрастично. Браво.