Агресията на Анкара в Сирия и срамното мълчание на Запада

Кюрдите като разменна монета в международната политика
24 яну 2018 21:15, Елка Василева
418
Агресията на Анкара в Сирия и срамното мълчание на Запада
Снимка: Reuters

Турция отново демонстрира непредсказуемост с нападението в Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа. На този фон мълчанието на партньорите на Анкара изглежда още по-цинично, пише Керстен Книп в руската редакция на Дойче веле.

Турция отхвърля всички обвинения. Докладите на Сирийския център за наблюдение на човешките права за цивилните жертви от турското нахлуване в северния сирийски район Африн, контролиран от кюрдите, според Анкара са "черна пропаганда". Въздушни атаки са предприемани само срещу въоръжени бунтовници, а обект на операцията са единствено "терористите", твърдят турските власти.

Митът за "чиста война" е вече сред най-изтърканите, имайки предвид насилието, което от седем години бушува в Сирия. Има и друг мит, още по-безсрамен: твърди се, че всички бойци от кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) поголовно са терористи. Въстаниците от СЗН наистина са близки до Кюрдската работническа партия (ПКК), смятана за терористична организация в Турция и ЕС. Но ПКК и СЗН не са идентични. Освен това доброволците от Силите за защита на народа не са нападнали Турция първи. Ракетите, изстрелвани от земите им към турския Анадол, са отговор на нападението на Анкара.

Кюрдите са разменна монета в международната политика

От сто години насам кюрдите са разменна монета в международната политика. Войната в Сирия написа последната глава в историята на циничното отношение към тях, а кюрдите се проявиха като най-ефективната сила в борбата срещу "Ислямска държава"и други джихадистки групировки.

Още по темата

Подкрепени и въоръжени от Съединените щати, кюрдските военизирани отряди дадоха решаващ принос, за да бъдат осуетени опитите на ИД да се укрепи в Северна Сирия. Битката за град Кобане през 2014 г. едва ли би била спечелена без помощта на кюрдите. Кюрдски опълченци се сражаваха срещу ИД и в Ирак, спасявайки покрай това живота на хиляди язиди, бягащи от войната.

Естествено северните сирийски земи, контролирани от кюрдите, не са образец за демокрация. Но тази територия служи за пример и стои добре на фона на останалите региони от страната, управлявани и от светски, и от религиозни групировки.

Всяка от страните в конфликта в Сирия брани собствените си интереси

Толкова по-срамно е, че сирийските кюрди за пореден път бяха изоставени на произвола на съдбата. САЩ дадоха на кюрдите въоръжена подкрепа, доскоро смятаха дори да създадат и въоръжат ново гранично формирование от 30 хил. души в северната сирийска провинция Идлиб, за да не допуснат връщане на ИД в страната - обаче си замълчаха след турското нападение. САЩ май се страхуват да влязат в конфликт със своя партньор от НАТО с оглед общото желание на Вашингтон и Анкара да пропъдят от политическата сцена Башар Асад. И за целта Съединените щати явно са готови да жертват кюрдите.

Не се знае и доколко са верни данните, че Русия е оттеглила войските си от Африн. Руският външен министър Сергей Лавров опроверга наскоро тези съобщения.

Очевидно е само, че растящото напрежение между страни партньори в НАТО - в случая САЩ и Турция, за пореден път може да е добре дошло за Москва. Особено фактът, че лоялността на Вашингтон към неговите съюзници - в случая кюрдите, пак буди обосновани съмнения. Което също е от полза за реномето на Москва.

Същевременно от Европа се чува само сдържана критика. Най-ясното изявление до момента бе направено от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан, който прикани да се свика заседание на Съвета за сигурност на ООН. Германското правителство, напротив, предпочита изобщо да не се изказва. Не реагира дори на новината, че Турция използва в операцията си германски танкове "Леопард-2".

Турция е агресивен и непредсказуем партньор

Мълчанието на Запада е срамно. При това и рисковано. Защото развързва ръцете на правителство, водещо крайно агресивна политика и в страната си, и извън нея. Турски медии пишат, че в отговор на критичните забележки по повод военната й кампания Турция е арестувала близо 30 души.

Ще отбележим, че правителството на Ердоган все така следва агресивния си външнополитически курс, насочен първоначално срещу Русия, после срещу Израел и САЩ, а в течение на няколко месеца и срещу Германия. Сега Анкара избра за обект на атака - този път не словесна, а военна - сирийските кюрди. Турското правителство на практика е непредсказуемо като страна в конфликта и най-малкото несигурно като партньор.

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада като цяло с мнението на руската редакция и на "Дойче веле".
 

/БТА/
 


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
6
 
1
 
! Отговори
джон макейн преди 11 месеца
Ако ISIS ПОВЕДЕ ИСТИНСКА ВОЙНА В СИРИЯ СРЕЩУ ТУРЦИЯ С ПОДКРЕПА И ЛОГИСТИКА ТАКИВА,КАКВИТО ПОЛЗВА СРЕЩУ СВОБОДНАТА СИРИЙСКА АРМИЯ ТО ОТ ТУРСКИЯТ АСКЕР С ПРИМИТИВНИТЕ ИМ ОРЪЖИЯ ЩЕ ОСТАНЕ САМО КАДАВРИ И КУПЧИНИ РАЗМАЗАНО ЖЕЛЯЗО.турция окупира Сирия в ущърб на западните корпорации и работи с Иран и ще плати ужасна цена за това.Това,че Русия е в подем не значи,че някой ще позволи на анадолските прумитиви да вилнеят в близкия изток и Балканите и Европа.
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прогресът е очевиден! Вече ползвате руската *** ама от дойче веле-
193
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Асад е законен президент на Сирия, свикнаха ли западняците и турците?
192
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кюрдите разпиляха редовната турска армия. Не знам дали е добро и лошо това с оглед на американската либерализма и подкрепа към кюрдите
191
5
 
3
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 месеца
До Зозо

Искаш да кажеш, че Ердоган и Асад си сътрудничат?
Ти май съвсем си мръднал.
190
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
До Бай Ставри

Да бе нищо общо нямат. Само преди това един месец се наговаряха как и къде да ударят кюрдите. диктаторска работа!
189
4
 
5
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 месеца
До Зозо

Какво общо имат тук Асад и Путин?
Май тебе само руснаци те преследват.
Има клиники за тази болест.
188
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Путин-Ердоган-Асад вечна дружба! Освободител=поробител!
187
4
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 месеца
До Анонимен 189

А каква работа има Турция там?
186
17
 
17
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 месеца
Какво очаквате от Турция???
Държава агресивна кък всичките си съседи.
Все някой им е виновен.
Давам пример с Кипър.

КАЖИ ТУРЧИН И РАЗБИРАЙ АГРЕСОР.
185
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
нарушава суверинитета на държавата
.
Какъв суверенитет бре пиле? Сирия в момента е разграден двор в който са се настанили натрапници които са изгонили сирийците от домовете им. Каква работа имат кюрдите в земи които не са техни?
184
8
 
5
 
! Отговори
Във българия роден Т преди 11 месеца
Ние сме в Турция
183
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Доживяхме и това. Туркомани и русофили са се хванали за ръце и си правят каквото си поискат, а запада в лицето на тромпета, меркел, макарон и джънкер се правят на разсеяни и мълчат. Пфу, гадост.
182
18
 
17
 
! Отговори
SD преди 11 месеца
Едно е сигурно , че Турция с нахлуването си на чужда територия , нарушава суверинитета на държавата т.е тя е окупатор.Кой крив, кой прав е не само политически , но и правен въпрос.Какво да кажем за невинните жертви ?
181
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво на турците! Всички останали само гледат и чупят китки. Ама бежанци имало, ама американците това, руснаците онова. Само турчинът има топки да направи нещо.
180
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защитниците на кюрдите терористи да не се офлянкват ами да заминават да им помагат, че напоследък мрът като мухи.
179
5
 
14
 
! Отговори
до 388 али преди 11 месеца
Явно изобщо не разбираш за какво става въпрос. Представи си пома.ците в гърция, да искат да се обидинят с по.м.а.ците в по южната граница на българия и за тази цел нападат воени и цивилни цели в тези райони и правят етническо причистване от българи и турци на тези територии на българия. и към гърците в тези територии на гърция и Българите в тези земи. Гърция няма сили да се бори с тези хора на тяхна територия. Питам как ще реагира българия, армиатя и българския народ ????/
178
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да направим само един паралел: 2014 г. - Русия се намеси в Източна Украйна (според Запада, непотвърдено от самата Русия). Резултат - продължаващи и до днес и увеличаващи се "санкции" (т.е. икономическа и дипломатическа война).
2018 г. - Турция нахлува открито в Сирия, дори се хвали с това и заплашва още. Рузултат? А? някой нещо? Къде е "международната общност"? При това в източна Украйна има руснаци(главно), а в Сирия няма кьорав турчин!
177
7
 
21
 
! Отговори
до 390 преди 11 месеца
До до Един Турчин до 390: Ти пък като защитаваш толкова много кюрдите защо не се ги вземете в България ??? Стотици хиляди живеят в палатки в Турция като безанци и Турската държава ги храни...
176
11
 
14
 
! Отговори
до Един Турчин преди 11 месеца
Вие след като толкова упорито защитавате Турция , какво правите тук , а не там , не мога да разбера