Ереси, дебнене, отрова, секс: Тъмната страна на Ватикана

Всеки е можел да бъде изгорен на клада – от учения до най-обикновената девойка
24 яну 2018 21:45,
44
Ереси, дебнене, отрова, секс: Тъмната страна на Ватикана
Снимка: visualhunt.com

На 22 януари 1998 – т.е. преди точно 20 години, тайните архиви на Светата инквизиция за първи път бяха открити за изследователи. Историците получиха възможност да потвърдят или опровергаят поне част от спекулациите, слуховете и съзаклятническите теории, свързани с тях.

Германският историк Хуберт Волф от няколко години насам редовно изследва архивите на Ватикана. Въз основа на събраните данни, той публикува няколко книги, чието съдържание засенчва творенията на Дан Браун.

Реалните факти са много по-вълнуващи в сравнение с художествената измислица, твърди Хуберт Волф. В книгата си "Монахините от Свети Амвросий" историкът предлага, например, интересни сведения за сексуалния живот в манастира и за честите убийства чрез отравяне.

Безжалостна система за преследване на инакомислещи

В Европа инквизицията е окончателно отменена едва през 19 век. Систематичното преследване на инакомислещите е трябвало да гарантира спазването на религиозния канон и да изкорени всякакви отклонения от нормата. Към задълженията на инквизиторите е спадало и това да изкореняват езически обичаи и всякакъв вид магьосничество. Имуществото на онези, които са били обявявани за виновни, преминавало в ръцете на Светата Инквизиция, което още повече разпалвало ловния инстинкт на "божиите кучета".

Всички европейски народи са изпитали на гърба си безмилостната хватка на средновековните "тайна служби". Но най-дълбоки корени Инквизицията пуска в Испания, Португалия и Италия. За трибуналите на Инквизицията е бил достатъчен дори един непотвърден слух, за да осъдят обвиняемия за ерес. Всеки е можел да бъде изгорен на клада - от учения до най-обикновената девойка, обявена за вещица.

Инквизиторите са следели не само за чистотата на вярата, но и за настроенията сред хората, както и за спазването на утвърдените морални норми. Това им е позволявало да цензурират почти всички печатни издания в целия западен християнски свят. Римската инквизиция играе важна роля и при съставянето на списъци със забранените книги. Принципите на цензурата, налагана от Рим, са били осъзнавани като прекалено строги още по онова време.

В списъка на "неблагонадеждните" автори по-късно попадат и такива имена като Хайнрих Хайне, Емил Зола, Оноре дьо Балзак, Рене Декарт, Волтер и Имануел Кант.

Ватиканът разчита на "достоверна реконструкция"

Тържественото разсекретяване на архивите преди 20 години става точно на същото място, от което Ватиканът и днес следи за чистотата на католическото учение и на морала. Тогавашният папа Йоан Павел Втори призова изследователите да изучават архивните материали без страх и предубеждения. Тогава беше обявено, че Ватиканът не очаква морални присъди, а разчита да получи "достоверна реконструкция на минали събития, обичаи и нрави в съответния исторически контекст".

Досега Ватиканът е разсекретил архивни материали за периода до 1939 година. Не е известно кога ще бъде отворен за историците архивът от времето на папа Пий XII, подозиран за активна подкрепа за нацисткия режим в Германия. Хуберт Волф е убеден, че с времето ще бъде разсекретен целият архив на Ватикана.

"Сегашният папа е ангажиран с по-важни църковни дела. Той е зает с реформи", пояснява историкът.

Автор: Елеонора Володина
Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 2Кога православната църква е горила на клада Богомили,бе?Кога?Преследвала ги е властта и управляващите,защото богомилите са били против богатите и управляващите!Ти не познаваш историята,при православните християни устройството е ЦЕЗАРОПАПИЗЪМ,т.е. църквата не е първата власт,а владетелите.И църквата няма такава власт както на запад.А при католиците е обратно, тяхното управление е ПАПОЦЕЗАРИЗЪМ,папата може да коли и беси и да се разпорежда кой къде да е владетел.
13
4
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Само дето е горила на клади богомилите, но това вероятно си го забравил. Все пак, не сме били абитуриенти вчера :)Шегата настрана, и до днес не е ясна съдбата на библиотеката на Търновската патриаршия. Ако разполагахме с нея, тогава щяхме да можем да коментираме това, което пишеш ти.Когато са строили автогарата във Велико Търново, са открили нещо голямо, но то е заминало за СССР, скрито в сандъци.Една от версиите е, че именно това е била библиотеката, а може би дори и архивът на Патриаршията
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Стига,бе!Добре че беше византийската школа и крадените книги от там ,че почти нищо не сте открили,почти всичко е взимано или крадено от Балканския полуостров,жив пример ти е механиката,строежите,книгата на Авицена и други подобни!Развите -да,но не и откриване.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за сатаниста Шабатай Цви, Ротшилд и кралските семейства в Европа кога ще напишете нещо, освен това, че са големи "филантропи" и се занимават с благотворителност ?
10
4
 
19
 
! Отговори
1 преди 6 години
Католиците се обявиха против конвенцията и медиите моментално ги започнаха. Нормално. Само, че вече не помага.
9
10
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
Въпрос:Как така тази система за преследване на "инакомислещи" доведе то толкова много открития направени в Европа ?
8
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно чета за тъмната страна на БСП/К - Радев, ***, Иво Петков, срам за жална майка България
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
католическата църква си е просто едно религиозно правителство,и като всяко такова е пропито с поквара,защото властта е тази която разваля душата,независимо дали е породена от пари ,религия или висок пост- резултата е еднакъв
6
8
 
8
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Това са извращенията на католическата църква. Има ги тези извращения и в православната църква, както и навсякъде, но най-брутални са в католическата църква. Там висши свещеници издевателстват над деца и ги тормозят сексуално. Ако тези се наричат свещеници, то джихадистите трябва да са богове.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До fesaГледай си работата,православните християни не са извършвали инквизиция!Другите не ме интересуват.
4
16
 
3
 
! Отговори
fesa преди 6 години
верно ли е това бе хора,нашта миролюбива религия ли ги е правила тези неща,мислех че само исляма е такава религия.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кардиналите на Ватикана са част от международната глобалистка мафия, а католицизмът е извратена версия на християнството.Истинкото християнство е православието в България, Русия, Сърбия, Гърция и др.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пет пари не давам,нашата православна църква не е вършила подобни инквизиции,била е миролюбива и освен с религия са се занимавали и с просвета.Но е добре от историческа гледна точка да се издаде една такава книга,с факти, снимки,исторически данни за инквизицията.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещо за тъмната страна на Сорос, А ?