Грипна епидемия: От днес - в Бургас, утре - в София област

Стара Загора, Видин, Бобов дол също са в плен на вируса
24 яну 2018 16:37,
4
Грипна епидемия: От днес - в Бургас, утре - в София област
Снимка: Pixabay

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ обяви грипна епидемия на територията на област Бургас от днес. Мерките се взимат заради нарасналия брой на заболелите - 236 регистрирани случаи на база 10 000 души, при граница 225/10000.

По данни на специалистите от РЗИ най-засегнати са малките деца от 5 до 14 години и хората от 30 до 64 години. За да се спре разпространяването на грипната епидемия предложението е на територията на област Бургас да бъдат преустановени учебните дейности от 24.01.2018, което важи за учениците втора смяна, до 29 включително.

Сред другите превантивни мерки, които влизат в сила от днес са: детските градини да работят, но в режим на "засилен филтър", при който се огграничава достъпът на родителите, забранява се посещаването на болни деца, както и сливането на отделни групи.

Преустановяват се още хоспитализациите и плановите операции в болницата, свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

От утре, 25 януари, грипна епидемия е обявена и на територията на Софийска област, с всички произтичащи от това противоепидемични мерки и преустановяване на учебните занятия за пет календарни дни, до 29 януари включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.

До 26 януари са прекратени учебните занимания в област Стара Загора и община Бобов дол, където също има грипна епидемия. Поради висока заболяемост е предписано да не се провеждат учебни занятия за същия период и в две учебни заведения в град Дупница, съобщи bTV.

Във Видин към настоящия момент няма причина за обявяване на грипна ваканция, но се прекратяват женските и детски консултации, отлагат се и плановите операции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София ще има ли припна от утре или само област София
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Da, i d-to sushto!
1
3
 
8
 
! Отговори
бъдете ХОРА преди 6 години
Мийте си лицето и ръцете,Като се разболеете се лекувайте у дома, а ръсете бацили навсякъде