Турската операция в Сирия - блицкригът се провали

Руски вестник: Ускорява се новата геополитическа подялба
24 яну 2018 10:25, Елка Василева
142
Турската операция в Сирия - блицкригът се провали
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не успя да осъществи замисления блицкриг в Сирия. Същевременно агресията на Турция ускорява новата геополитическа подялба в региона в ущърб на Русия и на Иран, пише вестник "Независимая газета".

Бойните сводки от северната част на провинция Алепо говорят за ниско темпо на офанзивата на на Свободната сирийска армия, действаща с турска подкрепа. Мирното население напуска зоната на бойните действия, констатира руският ежедневник.

Представител на министерството на отбраната в Москва отхвърлил предишно твърдение на изданието, че е с изтеглянето на руските миротворци от Африн е ликвидирана зоната за деескалация, обявена през септември. Според него там не е имало подобна зона.

Министерството обаче още не е опровергало съобщение на агенция Интерфакс, цитирала полковник от руската военна полиция, според когото такава зона е била създадена в Африн, посочва "Независимая газета".

Още по темата

Няма отговор и на основния въпрос: защо Русия, заявила, че брани териториалната цялост на Сирия, все пак допусна Турция да окупира (части от) страната? Според турски медии Анкара се готви да атакува и други северни сирийски провинции, подготвя и настъпление в Иракски Кюрдистан, в Северен Ирак, се казва в статията.

Кюрдският аналитик Анаре Барие Бала предрича провал на турската операция против кюрдите: "Под натиска на САЩ Турция ще спре гоненията срещу кюрдите. И е възможно те да получат известни права".

Кюрдските Сили за защита на народа и Кюрдската работническа партия според него не желаят открита конфронтация със САЩ и "кюрдите не по-малко от САЩ имат интерес от Турция и от националноосвободителното движение на тюркмените-турци в Иран".

Експертът смята, че "целта на САЩ е да опънат юздите на турския султан, да го върнат в лоното на САЩ и НАТО и занапред да използват Турция срещу Иран".

По официални данни в Иран има близо 13 милиона "тюркмени-турци", а по неофициални - от 20 до 40 милиона, заявява Анаре Барие Бала. "С помощта на Турция САЩ ще положат усилия да вдигнат тези турци на националноосвободителна война срещу иранския режим", прогнозира той.

Според наблюдателя Вашингтон си поставя за цел да се укрепи в самопровъзгласилата се сирийска кюрдска федерация Рожава и наред с Анкара да я използва като плацдарм в борбата срещу Иран.

Този сценарий ще е неизгоден не само за Иран, но и за Русия, също и за днешния сирийски режим, който се опира на шиитски структури, отбелязва "Независимая газета".

"В крайна сметка Турция не става за съюзник на Русия - коментира историкът полковник Владимир Попов. - Защото Анкара ще прави всичко, за да укрепи позициите си в Близкия изток - в Ирак, Иран и Сирия. И ще се стреми за тяхна сметка да разшири териториите си (със земи), които исторически смята за свои."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дърт кагебистки тролТрябва да насъскваме българи срещу турци, да ги караме да забравят, че са съюзници в НАТО
51
14
 
33
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Следващите са Иран. Крайно време е.
50
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКоя е тая "Рускотурска империя" бе бонак?Това, че Турция пое 3 милиона бежанци, прогонени от кучето Асад и пази първо границите на България в частност ЕС!?!Продължавайте да припявате на кагебистите "рускотурска" импреия
49
6
 
33
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Войната в Сирия е на принципа - Казвам ти дъще, сещай се снахо.
48
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Турция се провали в Сирия това означава миллиони бежанци в Европа защото конфликта ще се прехвърли в Турция.Ще има изнасилени жени от бежанците в България и убити и ограбени много български семейства
47
5
 
47
 
! Отговори
РЕНДЕТО преди 6 години
Турция е съюзник на България в НАТО и брани интересите на ЕС в Близкия Изток.Турция спира бежанците и войната да стигнат до българската граница.България и НАТО са с Турция.Асад ще падне,сирийците ще се приберат по домовете си и няма да *** в морето.И Русия ще стои и ще гледа щото иначе няма Турски Паток.
46
4
 
41
 
! Отговори
Кой какво губи преди 6 години
Руснаците си губят времето - но гледат от първия ред с кофа пуканки в ръка.Турците в момента си губят разсъдъка. Мислят си че могат да налапат повече, но знаят че руснаците с един по врата ще ги накарат да го изплюват.Американците тотално си загубиха и позицията и приятелите и мащите.Сирийците губят територия хора и ресурси.ЕС не знае къде в цялата работа за да определи дали губи нещо...
45
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брозкрут/ли си какъв си/ остави я тая пропаганда, не фаща декиш. Знаеме какви ги дробеше Турция години наред и какви ги дроби и днес. Кажи му на Ердо да си седи дома и да не се показва навън, че винаги се излага.
44
9
 
55
 
! Отговори
Бозкурт преди 6 години
Не ви разбирам ..кюрдите идват и убиват гонят сирийците от домовете им , след което тия сирийци стават бежанци и нахлуват в Европа ..кюрдите освобождават затворниците от ислямска държава за да воюват срещу Турция ..и всички тук многооо желаете Турция да се провали с тази операция ..наистина не мога да го разбера ..
43
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗабрави- Бог да пази България от настоящите и приятели, от враговете - сама ще се опази!
42
11
 
38
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Охерация"Зехтин ***"се провали преди да е започнала.Още като видях пикапите с картечници в багажника си рекох:Къв е тоя цирк
41
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да пази България от Рускотурската империя ! Амин !
40
10
 
52
 
! Отговори
Бозкурт преди 6 години
С кое се е провалил ? "Турската икономика е нестабилна а у" ..6 от 10те Мегапроекта се строят в тази "нестабилна" Турция ..."Турската армия се провали в Африн" Турската армия навлиза все по на вътре в Сирия ..Турските военно-въздушни сили удрят дори подземните бази на тия терористи ..отвори и погледни в интернет за какви маневри с ф-16 става въпрос ...ама да Ердоган се провали в едно ..в това да слугува на Сащ и Европа ..
39
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган се набута между шамарите на кюрди, сирийци и руснаци и си ги изяде като послушко.
38
0
 
38
 
! Отговори
PR Акция! преди 6 години
С такива новини няма как да спечелите срещу митологичната "руска пропаганда".Няма отговор и на основния въпрос: уж вестника руски но цитираните "експерти" американски...КАК?
37
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Няма отговор и на основния въпрос: защо Русия, заявила, че брани териториалната цялост на Сирия, все пак допусна Турция да окупира (части от) страната?"===Да добавим: Асад си трае, което е още по-странно. Путин и Асад са умни - ще оставят Ердоган да свърши мръсната работа по границата, след което ще го помолят да си тръгне. А Ердоган вече не смее да се противопоставя на Путин, защото вече знае как Путин извива ръце.
36
7
 
36
 
! Отговори
PD преди 6 години
Турците са в Африн, не за собственна сигурност, или заради ПК. След Алепо, про турските отряди около Идлиб, ги чака същото. С това Турция губи влияние в зоната. А към момента Асад се справя доволно, с помоща на ВКС. Кюрдите в Африн, вероятно не са тези, които са получили оръжие от САЩ. След токоз авиоудари, и нито една пусната ракета от ПЗРК, по скоро показва, че там няма американски такива.
35
0
 
39
 
! Отговори
Етнически турчин преди 6 години
Времето ще покаже ....
34
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анти-турската медийна кампания се ръководи от Ердоган.Много обича винаги да се проваля.Никой не му е виновен.Само турската пропаганда се опитва да направи от един плъх - великан.
33
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия никога нищо не забравя. Руско ресто винаги има.