Брюксел с 6 наказателни процедури срещу България

Еврокомисията иска по ?23 хил. дневно глоба за неприлагане на директива
25 яну 2018 19:32, Екип на Dnes.bg
46
Брюксел с 6 наказателни процедури срещу България
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви днес, че започва или придвижва напред общо шест наказателни процедури срещу България за неспазване на европейското право.

Сред тях е и искане, изпратено днес до Европейския съд в Люксембург за налагане на ежедневна глоба от по 22 226 евро за затова, че правителството не е информирало Европейската комисия за  пълното адаптиране на националното законодателство към Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи. Това е трябвало да стане до септември 2016 г.

Европейската директива за високоскоростните мрежи изисква, когато се планира нова инфраструктура – пътища, водопроводи, топлопроводи или се правят ремонти на съществуващи, да се включва и поставянето на кабели за интернет, за да се намалят разходите. Брюксел е изчислил, че 80% от парите за поставяне на оптични кабели отиват за откопаване и закопаване на пътищата, под които те минават.

С днешното си решение Брюксел придвижва напред няколко стари наказателни процедури заради неполучени удовлетворителни отговори от София на свои по-ранни предупреждения.

Последна възможност се дава по изискването да се разделят производителите от доставчиците на енергия и да се засилят правомощията на националния енергиен регулатор ДЕКЕВР. Еврокомисията смята, че поправките в българското законодателство, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет и на Директивата за природния газ, са погрешни и не следват духа на европейското право. По-специално Комисията смята, че избраните модели за отделяне на собствеността върху тръбите, от тази да преносителите и разпределите на газ, са погрешни. Еврокомисията намира за неправилни и българските разпоредби, които дават възможност на газовите оператори да отказват свързване с извинението, че нямат капацитет да приемат повече клиенти.

На последната права преди внасяне на съдебен иск пред Европейския съд на ЕС е и наказателната процедура за промените в регламентирането на финансовите услуги. Еврокомисията намира, че Директивата за пазарите и финансовите инструменти не е приложена изцяло в България. Тази европейска директива изисква фондовите и стокови борси да бъдат по-прозрачни и да се отреже достъпът за търговия с финансови инструменти извън регламентираните пазари. По-специално се иска да се уреди въпросът с получаването и предоставянето на такси, комисионни и други парични и непарични облаги от страна на финансовите институции към техните клиенти. ЕС реши да поправи правилата след финансовата криза, която беше причинена отчасти и от слабата регулация на финансовите пазари. Тази директива е трябвало да бъде приложена у нас до април 2016 г.

Нов ход е даден и на наказателната процедура за несъответствието на българското законодателство на изискванията за прилагане на европейската заповед за разследване по наказателни дела. По силата на тази заповед българските власти трябва да третират по еднакъв начин молбите на разследващите органи от европейските държави за предоставяне на доказателства, както тези, които идват от българското следствие. Поправките в НПК за изравняването им е трябвало да бъдат направени до май 2017 г. Заповедта за разследване е следващ етап след европейската заповед за арест, която ЕС възприе, за да облекчи борбата с тероризма и престъпността.

Правосъдното министерство получава „честитка“ и по неприлагането в българското право на Директивата за правото на достъп до адвокат. Според европейското законодателство всеки, заподозрян в престъпление, има право на справедлив процес и на защита от служебно назначен адвокат.

По четирите наказателни процедури Еврокомисията дава срок на правителството да се поправи до 2 месеца, след което ще подаде иск пред европейския съд.

Нова наказателна процедура е открита срещу начина, при който у нас се регистрират защитени храни и селскостопански продукти. Еврокомисията установява, че в България се прилагат правила от 1999 г., които е трябвало да бъдат отменени при влизането на страната в ЕС преди 11 г, или най-късно до 2008 г. Това не е станало. България трябва да защитава националните си марки на европейско ниво, а не да ги брани протекционистично само у нас, казва Еврокомисията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
25
 
! Отговори
Всякакви глупости преди 6 години
А за тиквите нищо не казват!
2
0
 
42
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Интересно, как ще коментират тези шамари от Брюксел нашите 2 уж български Евродепутатки, които обаче имат небългарски имена - г-жа Габриел и г-жа Мейдел??!
1
1
 
32
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Баце да си ги плаща от джоба, за 10 години толкова не можа да свърши тази елементарна чиновническа работа!