В Давос: Тръмп ще сдъвче световния елит или ще го ухажва?

Президентът на САЩ ще изтъкне програмата си "Америка на първо място"
25 яну 2018 22:03, Елка Василева
43
В Давос: Тръмп ще сдъвче световния елит или ще го ухажва?
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристига днес в Давос, където световният икономически елит се пита дали няма да се окаже сдъвкан под мотото "Америка на първо място" ("America First") или обратното - да бъде ухажван от вечно непредвидимия американски държавен глава, съобщи Франс прес.

Участниците в Световния икономически форум обаче ще трябва да почакат до утре, за да чуят речта на милиардера, потеглил тази нощ за Давос от авиобазата в Андрюс, в предградията на Вашингтон.

"Скоро ще бъда в Давос, в Швейцария, за да разкажа на света до каква степен Америка е прекрасна и в какво добро състояние е. Нашата икономика сега полита нагоре и с всичко, което правя, може само да става все по-добре. Страната ни най-сетне отново ПЕЧЕЛИ!", написа Тръмп в Тwitter малко преди да се качи на хеликоптера на път към летището.

Някои от неговите хора вече са на терена в Давос.

"Това пътуване се основава на програмата "Америка на първо място", но Америка на първо място означава да се работи с останалия свят", увери вчера министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. "Президентът Тръмп защитава американските интереси, както други ръководители защитават техните" интереси, допълни министърът.

Пътуването на президента и неговия щаб, решено в последния момент, постави на изпитание екипите в Белия дом, които трябваше да открият малкото все още свободни места за нощувки в заснежените швейцарски Алпи, след краткото спиране на дейността на американската администрация.

Френският президент Еманюел Макрон заяви снощи в интервю за швейцарската радио-телевизионна компания RTS, че много е притискал американския си колега да отиде на форума в Давос. Той съобщи също, ще посети Съединените щати през април по покана на Тръмп.

Първият американски президент след Бил Клинтън, който посещава Световния икономически форум в Давос, е очакван със смесени чувства в швейцарския курорт, отбелязва АФП.

Приетата наскоро данъчна реформа в САЩ, с която съществено се намалява корпоративното облагане, силното покачване на котировките на Уолстрийт и солидният растеж на Съединените щати могат само да се харесат на банкерите и ръководителите на компании.

Но протекционистките изказвания на Тръмп и неуместните му изявления по чувствителни геополитически въпроси рязко се различават от консенсусния тон на диалога в Давос, където кръглите маси за ползата от свободната търговия се редуват с благотворителни инициативи.

Затова сега всички се питат какъв ще бъде костюмът, който ще носи американският президент днес и утре. Този на бившия бизнесмен, който умее да говори на компаниите? Или този на злостния Доналд Тръмп, смаял Общото събрание на ООН миналия септември?

Някои от последните американски инициативи изглеждат показателни като обявените в понеделник високи мита за вноса на някои стоки от Азия, сред които китайските слънчеви панели.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ДавоссащДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
ЕМ преди 6 години
До Анонимен 33: Тук не става дума за канене. Който иска - отива. Но в Давос е икономически форум. Путин е гениален кагебешник. Как майсторски лапна половин Грузия, а след това ги принуди към мир, неговите вежливи зелени човечета окупираха Крим, спаси сатрапа Асад, който сега му целува страстно всичко под кръста... Но икономиката му куца и с двата крака. Давос не е кагебейски конгрес. Какво да прави там?
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целият свят е в Давос само Путинчо не е канен. Кошмар за комплексираният и злобен сатрап. Ще се пукне от злоба.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето защо не са го поканили в Давос ?.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами що не го изгонят от давос като само им надува главите с Америка та америка фърст ...глупости на търкалета - гет аут ъф хиър Ю файърд фокин клоун! да го напъдят кво толкоз - америка война със целия свят ли ше влезе или на всички санкции и ше спре търговията с тях хехех ми неможе няма как да стане хубаво че имат интереси ама да погазват чуждите интереси и да не се съобразяват с тях си е чиста проба неуважение и трябва да бъдат нашамарени фъканите Американци
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки държавен глава би трябвало да следва политиката на Тръмп и да поставя интересите на собствената си държава и тези на съгражданите си на първо място !Иначе върши предателство.Вижте примера на Меркел!!!
28
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ще ги ухажва за да изнесат производствата си в сащ корп даньк е 21 процентадали ще го направят е друг вьпрос безработицата в ес ще скочи кадрите ще сеизнесат зад океана
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайските слънчеви панели са си с антидъмпингово мито от 45% за внос в ЕС, както и китайските велосипеди, части за велосипеди и порцеланови сервизи. Преди имаше и на стоманените болтове и гайки.
26
5
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
"Световен елит"? Тия са по-зле от комунистическите апаратчици. Тръмп ще им тегли една май на.
25
3
 
7
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Нито едното, нито другото. Дони ще си бръщолеви неговите си фантазии и светът отново ще си продължи по старият път към пропастта.
24
10
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Много силни думи за един надут, риж пуяк.
23
7
 
10
 
! Отговори
Смърт за кюрдите преди 6 години
До Анонименв САЩ няма народност защото америка не е държава като останалите. Там живеят хора от всички малцинства. Аре у лево ***
22
7
 
13
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Дс ги ухажва? Защо? Америка не й трябва Европата като икономически партньор. На Европата й трябва Америка защото каквито толерасти са станали всичките на стария континент само Америка ги спасява от джуджето, султана и паплачта която се излива от shithole countries. MAGA. Браво.
21
7
 
12
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Нито ще ги дъвче, нито ще ги ухажваПо-скоро ще ги клеца както Мелания в събота вечер
20
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние Американците сме велик народ! Бил съм къде ли не по Европа, но няма по добро място за живот и реализация от Америка!
19
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 19 Путин е отишъл на хижата си на езеро Байкал и като прочел от вестник, че Тръмп ще е на това събиране, казал на кучето си Бъфи(подарено му от Тиквата): Приятелю, бай ти Дончо от ден на ден става все по-смешен.
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, кога ще пристигне Путин в Давос или отишъл да се топне в езерото за пречистване на греховете си !?
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той и неговия сънародник Хитлер си мислеше и крещеше на немския народ на трибуна 1938-*** година в Берлин, че Германия е на първо място.
16
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 16 Тиквата и мен може да ме спечели като избирател на ГЕРБ, ако си пръсне мозъка с един изстрел.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 13 Все тая, бе..президента или премиера к'ва разлика има? И ти защитаваш тази постъпка на тоя откачен фашист? Палячооо, палячооо...де ще те крием от сватовете?
14
8
 
7
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Бащицата идва в Швейцария, сорсчетата се развълнуваха.