В Давос: Тръмп ще сдъвче световния елит или ще го ухажва?

Президентът на САЩ ще изтъкне програмата си "Америка на първо място"
25 яну 2018 22:03, Елка Василева
43
В Давос: Тръмп ще сдъвче световния елит или ще го ухажва?
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристига днес в Давос, където световният икономически елит се пита дали няма да се окаже сдъвкан под мотото "Америка на първо място" ("America First") или обратното - да бъде ухажван от вечно непредвидимия американски държавен глава, съобщи Франс прес.

Участниците в Световния икономически форум обаче ще трябва да почакат до утре, за да чуят речта на милиардера, потеглил тази нощ за Давос от авиобазата в Андрюс, в предградията на Вашингтон.

"Скоро ще бъда в Давос, в Швейцария, за да разкажа на света до каква степен Америка е прекрасна и в какво добро състояние е. Нашата икономика сега полита нагоре и с всичко, което правя, може само да става все по-добре. Страната ни най-сетне отново ПЕЧЕЛИ!", написа Тръмп в Тwitter малко преди да се качи на хеликоптера на път към летището.

Някои от неговите хора вече са на терена в Давос.

"Това пътуване се основава на програмата "Америка на първо място", но Америка на първо място означава да се работи с останалия свят", увери вчера министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. "Президентът Тръмп защитава американските интереси, както други ръководители защитават техните" интереси, допълни министърът.

Пътуването на президента и неговия щаб, решено в последния момент, постави на изпитание екипите в Белия дом, които трябваше да открият малкото все още свободни места за нощувки в заснежените швейцарски Алпи, след краткото спиране на дейността на американската администрация.

Френският президент Еманюел Макрон заяви снощи в интервю за швейцарската радио-телевизионна компания RTS, че много е притискал американския си колега да отиде на форума в Давос. Той съобщи също, ще посети Съединените щати през април по покана на Тръмп.

Първият американски президент след Бил Клинтън, който посещава Световния икономически форум в Давос, е очакван със смесени чувства в швейцарския курорт, отбелязва АФП.

Приетата наскоро данъчна реформа в САЩ, с която съществено се намалява корпоративното облагане, силното покачване на котировките на Уолстрийт и солидният растеж на Съединените щати могат само да се харесат на банкерите и ръководителите на компании.

Но протекционистките изказвания на Тръмп и неуместните му изявления по чувствителни геополитически въпроси рязко се различават от консенсусния тон на диалога в Давос, където кръглите маси за ползата от свободната търговия се редуват с благотворителни инициативи.

Затова сега всички се питат какъв ще бъде костюмът, който ще носи американският президент днес и утре. Този на бившия бизнесмен, който умее да говори на компаниите? Или този на злостния Доналд Тръмп, смаял Общото събрание на ООН миналия септември?

Някои от последните американски инициативи изглеждат показателни като обявените в понеделник високи мита за вноса на някои стоки от Азия, сред които китайските слънчеви панели.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ДавосСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп никога не е избутвал президента на Черна гора, а избута ПРЕМИЕРА на Черна гора. А онзи му се пречкаше и въобще беше неориентиран.
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов как се ориентира там то пълно с началници.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА ти защо си мислиш,че примерно Турция или Русия не играят с щатите?Мислиш ли,че Ердоган ей така случайно изгони превратаджиите и се перчи,ако няма нещо зад гърба си?
10
6
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
мнооо яко , Тръмп е над елилта като президент на САЩ ... ееххехе ... треперте мижетуркиииии шеФо иде ... ехехех
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 7 Не знаеш за тази случка как Тръмп избутва с ръка настрани тоя на Черна Гора за да застане на първия ред на негово място ??? Ти от коя Луна падаш, бре??? Я изгледай това и след това ще си промениш мнението за тоя *** Тръмп.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много после да се обяснява като вдовица как не са го разбрали и прислугата му от министри и говорители да опита да замазва след него.
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Знам кой къде е избутал, но след опита на русия за държавен преврат в черна гора, черногорците се осъзнаха и кандидатстваха за Нато ... ама това не го пишат по кремълските сайтове, та затова няма как да го знаеш.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4 Муахахах... Бай Дончо ако Тиквата застане до него ще пита някой около него кой е тоя плондер до него.
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКъде сравняваш Бойко с Орбан и Тръмп?Това са две различни планетни системи.Орбан и Тръмп са патриоти и образовани,а ние сме бегръбначен ***,АМЕБА,чехълче.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Или например бат' Бойко.
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент Тръмп изпълнява добре указанията на Император Владимир Владимирович да изолира САЩ и да ги разпадне. Никога не подценявайте уменията на Русия за се справи с всяка пречка. Народ спечелил при Сталинград и Ленинград не можеш да го плашиш с кравари! Това е положението, Запада залязва щом Ердо им размахва пръст, а те не смеят да му гъкнат! ПУТИН ДЪРЖИ СВЕТА В ДЖОБА СИ.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо, що не изместиш на някое събиране на президентите Владимир, както измести бутайки с ръка настрана по-най-долен и грозен начин президента на Черна Гора, а??? ***!
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп, Орбан И Бойко Борисов - това са големите световни лидери днес, другото е майка плаче и рев на камуняци