12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната

Ромчетата са с много наказания, предстояло да бъдат преместени
99
12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната
Снимка: Булфото, архив

12-годишно момче, петокласник в СУ "Н. Й. Вапцаров" в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция, уточниха за Дарик радио от регионалния инспекторат на образователното министерство.

Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседание с основна точка преместването му в друго училище.
 
В деня, в който трябвало да се проведе съвещанието, ученикът нахлул в клас по средата на шестия час и пред очите на останалите деца зашлевил учителката. По-късно по-големият му брат, възпитаник на същото училище, пък нахълтал в школото и посегнал на охраната.

Двамата ще бъдат изключени.

"На същия педагогически съвет ми докладваха за още няколко деца с над 70 неизвинени отсъствия. Те бяха наказани с последно предупреждение. Ако не започнат да влизат в час и те ще бъдат изключени", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

"Преподавателката не е със сериозни физически, а емоционални и психически травми. Заявих на ръководството на училището и на преподавателите, че оттук-нататък, аз ще съм гарант да има дисциплина в училищата в община Царево. Казах им да не се страхуват, да бъдат по-строги и да не се притесняват , че ще останат без деца заради делегираните бюджети. Ако е необходимо общината ще ги дофинансира", коментира той.
Според него явно делегираните бюджети за училищата от по-малките населени места не са най-удачният вариант.

Полицията е информирана за инцидента и вече е започнала проверка. Случаят се следи и от Регионалния инспекторат на МОН. И двамата братя са от уязвими социални групи. Именно към тях е фокусирана и кампанията на МОН за връщането на децата в училищата.
 
С херкулесовската задача да убедят родителите да изпратят децата си в клас са се нагърбили кметове на населени места, експерти от Министерството на труда, социални работници, полицията, кварталните инспектори, учители.

"Създадена е огромна организация. Обходите са от врата на врата. Изготвили сме специална карта, качена на електронна платформа, в която фигурират 10 000 деца. Някой от тях се върнаха в клас, други отново напуснаха училище. Полагаме неимоверни усилия. Налага се обаче да се сблъскваме и с подобни случаи", допълни пред Дарик-Бургас шефът на Регионалния инспекторат на образователното министерство в Бургас Виолета Илиева.


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
21
 
! Отговори
extremist преди 11 месеца
ДИСКРИМИНАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕДА В ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ. ВИНОВНИТЕ ЛИЦА И ОРГАНИЗАЦИИ КАТО ТИКВАТА И АНТИ-БЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ СЛЕДВА ДА СЕ ОСЪДЯТ. НЕОБХОДИМО Е СПИРАНЕ НА ВСЯКАКВИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ КЪМ РОМИ И ЗАБРАНА НА РОМИ ДА ПРЕДАВАТ СКРАП
79
5
 
1
 
! Отговори
а преди 11 месеца
свиквайте, дано некъде да намерите достойноство в тва да си бяло малцинство в още по бела "държава":))))))))))))))))))
78
2
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 11 месеца
един приятел пита за залози на черно
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо държавата ако има такава си затваря очите!Смятам че най-големата вина е на държавата,а не на разни етноси!И кой има интерес от това нагнетяване на етнонапрежение!Не са ли същите политици който ни управляват с купените гласове на този етнос!
76
0
 
10
 
! Отговори
Коментари преди 11 месеца
Докато учителите си траят, това ще се случва все по-често. Народни будители сме/уж/, ама сме доста заспали.
75
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Другарят Сталин го е казал "Има джипси има проблем,няма джипси няма проблем"!
74
1
 
27
 
! Отговори
гог преди 11 месеца
те са по-близо до животните отколкото до хората.
73
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който не желае не трябва да ходи на училище. Който не спазва правилата не трябва да ходи на училище. Училището трябва да е екстра а не задължение. Ако нямаш образование нямаш и работа. Ако нямаш работа и не можеш да докажеш че това което печелиш е законно отиваш в затвора. Това трябва да е правилото така е справедливо. Всички които живеем в България имаме равни права и от нас се очаква такива да са ни и задълженията. Който не спазва правилата трябва да бъде изолиран
72
1
 
20
 
! Отговори
дид преди 11 месеца
Да избират - в училище или химическа кастрация на семейството! В Плевен тези са посегнали на 8 годишно дете!
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 62
Кой пише с тебешир в училище?
70
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Време е да отворим отново газовите камери.
69
2
 
29
 
! Отговори
Забранена дясна преди 11 месеца
Нашия 47-ми набор ми е разказвал на времето как този който няма домашно или не може да разкаже урока получава по 10-на шибалки с дрянова пръчка. Да видим ще си помислиш въобще да не дойдеш неподготвен на училище пък камо ли да посягаш на учител.
68
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 58

Озлобен българин мрази сънародниците си, сякаш те са му виновни за проваления живот.
Джендър, сър.
67
0
 
15
 
! Отговори
б преди 11 месеца
Агресивен планктон...
66
2
 
41
 
! Отговори
Така и трябва! преди 11 месеца
Когато учителите не могат да бият учениците - учениците бият учителите!
65
3
 
7
 
! Отговори
Не е от днес преди 11 месеца
До РЕШЕНИЕТО
Навремето принуждаваха хората да присъстват на т.нар. открити партийни събрания по месторабота.На такова събрание,външен лектор обясняваше защо не наказват с лишаване от премиални недобросъвестните шофьори от обществения транспорт - ако му спрат премиалните,щяло да страда цялото му семейство.Лошо ли е децата му да си направят извода, че ще ядат по-малко шоколад, ако баща им се държи безобразно с пътниците?
Но ако не си член на БКП,нямаш право да се изказваш на открито парт.събрание
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Само питам

Докато продължаваме да се съобразяваме със законите, сътворени така, че да щадят нарушителя, тър_тея и при_ми_тива и да обезличават, унижават и експлоатират градивните личности.
63
1
 
28
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 11 месеца
МАГАЗИН В КАРЛОВО - 2017 г.

ЧУВАМ ЧЕ ПРОДАВАЧКАТА ЧЕСТИТИ НА ПОЗНАТА РОМКА 8-ми КЛАС НА БЛИЗНАЦИТЕ И
"ДА, ЗАВЪРШИХА ВЕЧЕ 8-ми КЛАС" > ГОРДО ОТГОВОРИ МАЙКАТА РОМКА

- КОЛКО Е 8 Х 8 - ПОПИТАХ АЗ ЕДНОТО МОМЧЕ
- ААА АЗ ТЕЯ РАБОТИ НЕ ГИ ЗНАЯ - ОТГОВОРИ "ОСМОКЛАСНИКА"
- ТОЙ ЗНАЕ САМО КОЛКО Е 1 Х1 > ЗАСМЯ СЕ БРАТ му
62
1
 
27
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО преди 11 месеца
" АКО САМО ЕДНО ОТ ДЕЦАТА НЕ ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ,
СЕ СПИРАТ ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ НА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО "

ТОВА ГО ПРЕДЛОЖИ ГРУПА ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ
НО МЕТОДИЕВ ( бойКО ) НЕ ДАДЕ И ДА СЕ ИЗДУМА ЗА ТАКАВА ПРОМЯНА
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В нашето училище така върнаха 3-ма ученици които не бяха идвали от година не престават да лепят *** върху дневника и да хвърлят тебеширите по учителките. Учителките си траят защото знаят че ще ги бият.