12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната

Ромчетата са с много наказания, предстояло да бъдат преместени
99
12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната
Снимка: Булфото, архив

12-годишно момче, петокласник в СУ "Н. Й. Вапцаров" в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция, уточниха за Дарик радио от регионалния инспекторат на образователното министерство.

Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседание с основна точка преместването му в друго училище.
 
В деня, в който трябвало да се проведе съвещанието, ученикът нахлул в клас по средата на шестия час и пред очите на останалите деца зашлевил учителката. По-късно по-големият му брат, възпитаник на същото училище, пък нахълтал в школото и посегнал на охраната.

Двамата ще бъдат изключени.

"На същия педагогически съвет ми докладваха за още няколко деца с над 70 неизвинени отсъствия. Те бяха наказани с последно предупреждение. Ако не започнат да влизат в час и те ще бъдат изключени", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

"Преподавателката не е със сериозни физически, а емоционални и психически травми. Заявих на ръководството на училището и на преподавателите, че оттук-нататък, аз ще съм гарант да има дисциплина в училищата в община Царево. Казах им да не се страхуват, да бъдат по-строги и да не се притесняват , че ще останат без деца заради делегираните бюджети. Ако е необходимо общината ще ги дофинансира", коментира той.
Според него явно делегираните бюджети за училищата от по-малките населени места не са най-удачният вариант.

Полицията е информирана за инцидента и вече е започнала проверка. Случаят се следи и от Регионалния инспекторат на МОН. И двамата братя са от уязвими социални групи. Именно към тях е фокусирана и кампанията на МОН за връщането на децата в училищата.
 
С херкулесовската задача да убедят родителите да изпратят децата си в клас са се нагърбили кметове на населени места, експерти от Министерството на труда, социални работници, полицията, кварталните инспектори, учители.

"Създадена е огромна организация. Обходите са от врата на врата. Изготвили сме специална карта, качена на електронна платформа, в която фигурират 10 000 деца. Някой от тях се върнаха в клас, други отново напуснаха училище. Полагаме неимоверни усилия. Налага се обаче да се сблъскваме и с подобни случаи", допълни пред Дарик-Бургас шефът на Регионалния инспекторат на образователното министерство в Бургас Виолета Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
34
 
! Отговори
До само питам преди 6 години
Така ще е докато ни управляват "демократите". При СДС, при БСП, при НДСВ и сега при ГЕРБ е едно и също. Уязвими групи, групи в риск , ала, бала. Социални помощи, опрощаване на задължения и т. н. *** стават вси по-арогантни и нагли. Защото управляващите на тях разчитат на избори, защото разни НПО-та ги защитават. Трябва ни само Хитлер, но за цяла Европа. Плевелите не се култивират, а се унищожават с хербициди. Самата майка Природа ни го казва.
53
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това племе е генетично увредено при тях първосигналната система е основната затова през близките години не ни чака нищо добро с помоща на правителството което си е заровило главата като щраусите в пясъка и се прави на ощипана не взима никакви мерки за да опази бг народаси от тази освирепяла ***
52
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черни българи бият бели българиБългари сър...
51
1
 
30
 
! Отговори
несведущ преди 6 години
На дванадесетгодишния ром, слагат ли се звезди, както на коняк?
50
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато държавата ги смята, че са от "уязвимите социални групи" и полага специални грижи за тях, така ще е! А най-уязвимата социална група всъщност са беззащитните старци по селата, подложени на всекидневен терор... Освен това и лекарите ядат бой от ромите, и полицаите, и учителите, каква "уязвима група" са ромите, щом върлуват по цялата територия безнаказано и срещу когото си искат????
49
1
 
32
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
Докога ще ни бият безнаказано? Докога!?
48
5
 
8
 
! Отговори
Малкият Мук преди 6 години
Преди 25г. Един рейс с германски летовници тръгва от Бургас на Юг,да си търсят курорт за отсядане.Не им харесва нищо по пътя,тогава нямаше нови хотели.Минават край Мичурен/днес Церово/,и викат,,...искаме тук,и само тук,никаде другаде.."-Не може казва Гидът,това не е комлекс ,това ромската махала. Още тогава тези не са си знаели парите.Образование не им трябва.
47
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези деца нямаше да имат такива прояви, ако бяха "обхванати" от ранна детска възраст- на детска градина, предучилищна възраст и след това в училище. След 5-6 клас насила ще ги вкарват в училище с разни принудителни мерки и ходене от врата на врата... мисията невъзможна.
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама Камелия, ама Цветанова, аз съм потресен от тебе. Какво е това "от ромски произод" сега? Ти да не си нещо... от ония... лошите, а? Ако БХК резбере, какво правим после?
45
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
свиквайте , и по-лошо ще става.
44
2
 
32
 
! Отговори
Агент Ориндж преди 6 години
Такива индивиди РЕЦИДИВИСТИ било българи или "ШВЕДИ" в случаят трябва да бъдат КАСТРИРАНИ или там каквото е нужно никога по никакъв начин да немогат да имат деца ! И да копат в мините !
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а кога ще приемете конвенция за защита на учителите от насилие било то физическо или психологическо или това не са ви го спуснали от Европата. Сега няма никакво уважение и респект към учителя и това е само в наща хубава държавица
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно мие само едно 53 годишен които е всилата си го набил 13 годишен нещо аномалии аиде да е към 90 *** доде ама това пък какво е съм се чудил честно казано голям да го е направил да *** дете не знам сеси мисля големия го е пребил а малкия го прикрива а тия до един си спят
41
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 годишен безполезник за обшеството,за държавата,за себе си дори и така до края на живота си удари учителка!Цял живот ще руши и прави злини,а ние ще плащаме.Ще става още по зле.Гена му е в в неолита, ловци събирачи.Разговорите с Индия са наложителни.Иска се воля.
40
14
 
2
 
! Отговори
do 40 преди 6 години
Фалшиви новини стил БСП: НЕ БОРИСОВ, а БСП купува гласове- справи с името от парлам. група на бСП.
39
3
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Няма наши, няма ваши,който изпревари,той пердаши !В джунглата нареченадържава,хищника слабияизяжда.
38
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше ТВУ-та едно време и там бой и наказание , учение и работа !
37
2
 
27
 
! Отговори
За ромите преди 6 години
Ох време е тази дива *** да се изнесе обратно в Индия!! Давайте да изискваме да ги разкарат тези *** бее, само тровят общестовто ни!!!
36
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко дни един учител шамароса такова същото ле*ке и го изядоха с парцалите! Сега , защото тоя е от "един определен етнос" ,ще ни обясняват как трябва толерантност и т.н . Айде стига с толерастия в стил БХК
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, докато Рапоня купува избори чрез джоревците ще е така. Колкото по-рано се отървем от него и дойдат нормално мислещи, за 2 месеца джоревците могат са бъдат смазани.